Εθνική Εταιρεία Θαλάσσιας Διάσωσης

 

31/5/2013

Η Εθνική Εταιρεία Θαλάσσιας Διάσωσης είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις αλληλεγγύης μεταξύ των ναυτικών για να αντιμετωπίσουν τις τραγωδίες και τα ατυχήματα στη θάλασσα κοντά στις ακτές της Γαλλίας. Για περισσότερο από έναν αιώνα, αυτοί οι εθελοντές από τον ναυτιλιακό κόσμο αλλά πλέον και από άλλες κοινωνικές ομάδες εμπλέκονται σε τοπικό επίπεδο για την παροχή αποτελεσματικής βοήθειας στους χρήστες της θάλασσας.

Η εμφάνιση των πρώτων δομών διάσωσης του 19ου αιώνα με έλλειψη τεχνικών, ανθρώπινων και οικονομικών πόρων δεν μπορούσε να καλύψει το σύνολο των γαλλικών ακτών. Οι ναυτικοί αντιμέτωποι με δράματα σταδιακά μαζευόντουσαν σε διάφορες τοπικές οργανώσεις αν και ο διαθέσιμος εξοπλισμός ήταν πολύ περιορισμένος .

Κεντρική Εταιρεία Διάσωσης Ναυαγών (Société Centrale de Sauvetage des Naufragés)

Δύο τραγικά θαλάσσια γεγονότα που σημαδεύουν τη κοινωνία είναι το κίνητρο του ναυάρχου Rigault de Genouilly να ιδρύσει την εταιρεία την 12η Φεβρουαρίου 1865 και πολύ γρήγορα δημιουργούνται σταθμοί διάσωσης σε πολλά λιμάνια.

Εταιρεία των Νοσοκομειακών Διασωστών της Βρετάνης (Société des Hospitaliers Sauveteurs Bretons).

Το 1873 ο Henri Nadault de Buffon γόνος γνωστής οικογένειας δημιουργεί την εταιρεία με το σκεπτικό «Πραγματοποίησης έργου διάσωσης από διασώστες και έργου κοινωνικής ηθικής για την πραγματοποίηση καλών πράξεων». Ο σκοπός και το έργο της είναι βασισμένο κατ αρχάς στη αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών της και στη συνέχεια στη δημιουργία σταθμών θαλάσσιας διάσωσης. Η εποχή θέλει σαν νέα μόδα τα θαλάσσια μπάνια και γρήγορα μέρος της μόδας γίνεται και ο «συνταξιούχος ναυτικός» που υπάρχει με το κανό του ανάμεσα στους κολυμβητές. Το όλο σκηνικό δένει τους ανθρώπους μεταξύ τους σε όλη τη Βρετάνη και ακόμα σήμερα παρατηρούμε μια ιδιαίτερη διάθεση αλληλοβοήθειας και συνδρομής σε εκείνα τα μέρη.

Το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου τα πάντα πρέπει να ξαναφτιαχθούν, τα επαγγέλματα της θάλασσας γνωρίζουν άνθιση και μαζί τους τα θαλάσσια σπορ. Οι δύο υπάρχουσες εταιρείες δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες των γαλλικών ακτών, έτσι με παρότρυνση της γαλλικής κυβέρνησης οι δύο εταιρείες συγχωνεύονται το 1967 και ιδρύουν τη Εθνική Εταιρεία Θαλάσσιας Διάσωσης με πρώτο πρόεδρο τον ναύαρχο Amman. Νομικά, είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο (του νόμου 1901) με σκοπό τη δωρεάν και εθελοντική συνδρομή βοήθεια σε άτομα που κινδυνεύουν στη θάλασσα, το δε 1970 αναγνωρίζεται ως οργανισμός που καλύπτει δημόσιες ανάγκες. Για την ιστορία σήμερα πρόεδρος είναι ο Αρχιπλοίαρχος Yves Lagane.

Ημερομηνίες σταθμοί της ιστορίας της θαλάσσιας διάσωσης στη Γαλλία.

 • 1865: Δημιουργείταιη Κεντρική Εταιρεία Διάσωσης Ναυαγών.

 • 1873: Δημιουργείται η Εταιρεία των Νοσοκομειακών Διασωστών της Βρετάνης

 • 1967: Ένωση των 2 εταιρειών

 • 1967: Δημιουργούνται οι πρώτες ναυαγοσωστικές σχολές

 • 1970: Αναγνώριση της εταιρεία ως εταιρεία δημοσίου συμφέροντος

 • 1986: Η απώλεια ενός πληρώματος σκάφους ναυαγοσωστών κινητοποιεί δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς για την ενίσχυση των μέσων για το έργο των ναυαγοσωστών.

 • 1990 – 2000: Περίοδος ανάπτυξης και εκμοντερνισμού του στόλου.

 • 2001: Απόκτηση σκάφους ανοικτής θαλάσσης.

 • 2007: Χρονιά σημαντικής βελτίωσης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού διαχείρισης συμβάντων.

 • 2008: Δημιουργία Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

 • 2009: Απόκτηση νέου σκάφους ανοικτής θαλάσσης

 • 2010: Απόκτηση φουσκωτών σκαφών σκληρής γάστρας νέας γενιάς.

 • 2011: Δημιουργία νέου κέντρου εκπαίδευσης.

  Εδώ θα βρείτε φωτογραφίες της ιστορίας των ναυαγοσωστών (http://www.snsm.org/galerie/un-siecle-de-bateaux-de-sauvetage)

  Περιδιαβάζοντας την ιστοσελίδα θα βρείτε και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες εικόνες και βίντεο.

  Πηγή: http://www.snsm.org

  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.