ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Βασικές Αρχές Διαχείρισης Καταυλισμών

 

 
Του Αναστάσιου Γερασιμάτου

Ο δημιουργός αυτού του εγχειριδίου, σκοπό έχει να συμβάλει ελάχιστα στον τομέα της διαχείρισης και διοίκησης των καταυλισμών προσφύγων, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, με ασφάλεια και αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα προκύπτουν.

Το παρόν εγχειρίδιο με τίτλο «ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Βασικές Αρχές Διαχείρισης Καταυλισμών Προσφύγων και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» αποτελεί την δεύτερη έκδοση της σειράς ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ του Αναστασίου Γ. Γερασιμάτου – Emergency and Disaster Manager, με πρώτη έκδοση το Εγχειρίδιο “ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Βασικές Αρχές Δημιουργίας, Οργάνωσης, Λειτουργίας” το οποίο εκδόθηκε στις 20 Μαρτίου 2016.

Η εσπευσμένη δεύτερη έκδοση, είναι συμπληρωματική σε γνώσεις της πρώτης έκδοσης και προέκυψε από την ανάγκη της επιβολής της τάξης (με την καλή έννοια) στις εκατοντάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα στους καταυλισμούς προσφύγων με αφορμή την προσφυγική κρίση, αλλά η διαχείρισή τους, ο συντονισμός τους, η αξιολόγησή τους, η καταγραφή τους, η συνεργασία τους, η αποτελεσματικότητά τους, παρουσιάζουν σοβαρότατα προβλήματα για το ελληνικό κράτος, για τους πρόσφυγες, για τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, για τις αξιόλογες και αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν και προσφέρουν έργο πραγματικό και ουσιαστικό, για τους ίδιους τους εθελοντές, για τις τοπικές κοινωνίες.

Η αναγκαία ύπαρξη ενός θεσμοθετημένου πλαισίου λειτουργίας των εκατοντάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα :

α. καταδεικνύει την οργανωμένη λειτουργία του κράτους, ακόμη και σε περιόδους κρίσεων, όπως είναι η διπλή ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση στην Ελλάδα

β. διευκολύνει και αναδεικνύει το έργο των πραγματικά ειδικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στην προσφυγική κρίση

γ. διευκολύνει τους ίδιους τους πρόσφυγες ως ωφελούμενους των υπηρεσιών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, στις αναγκαίες λειτουργικές διαδικασίες τους

δ. εξασφαλίζει πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, προσφύγων, τοπικών κοινωνιών

ε. παρέχει ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα στο προσφυγικό ζήτημα

Η αξιοπρεπής διαμονή – διαβίωση των προσφύγων στην Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα της συντεταγμένης πολιτείας και του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού μας.


Πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή το εγχειρίδιο

Οι Έλληνες είμαστε ειρηνικός και φιλόξενος λαός.

Κανένας, ως φυσικό ή νομικό πρόσωπο και για κανέναν λόγο δεν επιτρέπεται να καπηλεύεται την ανεκτικότητα των κρατικών υπηρεσιών της χώρας μας, την καλή διάθεση και προσφορά των ειδικών διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών, των πραγματικών εθελοντών, των τοπικών κοινωνιών, των ευάλωτων πληθυσμών όπως είναι οι πρόσφυγες.

Ο δημιουργός αυτού του εγχειριδίου, καταθέτει την εθνική και διεθνή εμπειρία και δράση του επί 32 χρόνια στον τομέα της διαχείρισης επειγόντων περιστατικών, φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και της παροχής και διαχείρισης ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο.

Εκπαιδεύτηκε, εξειδικεύτηκε και πιστοποιήθηκε επί 25 χρόνια στην Φρανκφούρτη από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό στην διαχείριση επειγόντων περιστατικών, στην διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, στην εκπαίδευση και διοίκηση εθελοντών, στα θέματα πολιτικής προστασίας.

Υπηρέτησε και δραστηριοποιήθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στα ανώτερα διοικητικά όργανα αυτού, έχοντας στο ενεργητικό του πλούσιο συγγραφικό έργο, διεθνείς αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές ως επικεφαλής για την διαχείριση καταυλισμών προσφύγων, διεθνείς αποστολές σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές για την έρευνα και διάσωση, διεθνείς συνεργασίες για την εκπαίδευση και ανάπτυξη του εθελοντισμού, υλοποίηση διακρατικών και διαϊδρυματικών προγραμμάτων για τον γενικό πληθυσμό, κ.α.

Για την συγγραφή αυτού του εγχειριδίου, ο δημιουργός του επικαλέστηκε τις γνώσεις και την εμπειρία του, μελέτησε σύγχρονη βιβλιογραφία και ειδικές μελέτες και προσπάθησε να αποτυπώσει σε αυτό το λιτό εγχειρίδιο με απλά και κατανοητά λόγια τις πιο βασικές αρχές για την διαχείριση των καταυλισμών προσφύγων στην Ελλάδα και να περιγράψει την εμπλοκή των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ειδικά στο θέμα της διαχείρισης – διοίκησης ενός καταυλισμού προσφύγων, απαιτείται επιπλέον υλικό, το οποίο θα αποτελέσει μια τρίτη έκδοση εν ευθέτω χρόνο.

Πάτρα, 20 Απριλίου 2016
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
Emergency and Disaster Manager
Επικοινωνία : anastgerasimatos@yahoo.com

4 Comments

 1.  

  Πρόκειται για πραγματική γνώση που έλλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία. Εμπεριέχονται όλες οι κατευθυντήριες οδηγίες σε κάθε στάδιο της διαχείρισης ενός καταυλισμού προσφύγων. Ιδιαίτερα το κεφάλαιο με τις Μ.Κ.Ο. είναι χρήσιμο και άμεσα υλοποιήσιμο από κάθε αρμόδιο.

 2.  

  Απλά συμπληρώνει το πρώτο ενχειρίδιο Οδηγός όχι μόνο ΜΚΟ αλλά και κρατικών φορέων ιδιαίτερα η 7η ενότητα.!!

 3.  

  Το εγχειρίδιο αυτό δείχνει βαθιά γνώση της πραγματικότητας ενώ ουσιαστικά παρέχει λύσεις σε όλα τα εμφανιζόμενα απο το μεταναστευτικό προβλήματα. Μήπως θα έπρεπε να δώσουν οι αρμόδιοι περισσότερη σημασία ώς προς την υλοποίησή του μιας και αποτελεί οδηγό για αρχάριους και όπως έχει αποδειχτεί, σε αυτή την κατηγορία ανήκουμε…

 4.  

  Είναι ο συγγραφέας μέλος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού γιατί στον Ελληνικό ΕΣ που ήταν επικαλούνταν τους Γερμανούς χωρίς αιδώ. Και φυσικά για 25 χρόνια δεν ήταν στην Φρανκφούρτη για εκπαίδευση στο Γερμανικό ΕΣ. Μην τρελλαθούμε

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.