Γιατί οι προϊστορικοί κυνηγοί έκαναν παρανάλωμα τα δάση της Ευρώπης

 

 
Οι πρώτες σκόπιμες μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές ξεκίνησαν από προϊστορικούς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες πριν από τουλάχιστον 20.000 χρόνια.

Και αυτή πιθανότατα είναι η αιτία που σήμερα η Ευρώπη δεν έχει πια πολλά πυκνά δάση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα διεθνή ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη. Η μελέτη αναδεικνύει έναν μάλλον παραγνωρισμένο παράγοντα: Τον ρόλο που έπαιξαν οι μακρινοί πρόγονοί μας στη διαμόρφωση του σημερινού τοπίου της Ευρώπης.

Ενώ η τελευταία εποχή των παγετώνων βρισκόταν αποκορύφωμα, στην πιο κρύα φάση της, οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που τότε κυριαρχούσαν (δεν είχαν εμφανισθεί ακόμη οι γεωργοί) και ήξεραν προ πολλού να χρησιμοποιούν τη φωτιά, έβαλαν σκοπίμως μεγάλες  πυρκαγιές στα δάση.

afb_ijstijd_archeologie_rook

Η πρόθεσή τους ήταν να δημιουργήσουν ανοικτούς χώρους, όπως τα πάρκα, για να προσελκύσουν εκεί τα άγρια ζώα (μαμούθ, βίσονες, αρκούδες κ.α.) και να μπορούν να τα σκοτώσουν πιο εύκολα. Παράλληλα, εξαφανίζοντας τα δάση, θα ήταν ευκολότερο να συλλέξουν καρπούς, λαχανικά και άλλες εδώδιμες και μη πρώτες ύλες. Επιπλέον, σε ημιανοικτούς χώρους θα μετακινούνταν με μεγαλύτερη ευκολία, από ό,τι μέσα στα πυκνά -και εκφοβιστικά- προϊστορικά δάση.

Οι επιστήμονες από την Ελβετία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζεντ Καπλάν του Πανεπιστημίου της Λωζάννης δεν αποκλείουν ότι αρκετές πυρκαγιές δεν ήταν σκόπιμες. Αφήνουν την πιθανότητα να προκλήθηκαν κατά λάθος, καθώς οι προϊστορικοί Ευρωπαίοι προσπαθούσαν να μαγειρέψουν ή να ζεσταθούν.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Πηγή : http://tvxs.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.