Εννέα γεγονότα για τις φωτιές, που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

 

29/1/2017

Σημείωση μεταφραστή: Τα παρακάτω γεγονότα παρόλο που αναφέρονται στα Αμερικανικά δεδομένα ισχύουν και ως επί το πλείστων σε όλη την οικουμένη.

Είτε είστε πυροσβέστες είτε όχι παρακάτω ακολουθούν 9 χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουν.

1. Κατανόηση το τρίγωνο της πυρκαγιάς

Μια απλουστευμένη μορφή του τετράεδρου της πυρκαγιάς είναι το τρίγωνο της πυρκαγιάς το οποίο αναπαριστά τα τρία χαρακτηριστικά που χρειάζεται μια φωτιά για να υπάρξει: θερμότητα, οξυγόνο και καύσιμη ύλη. Εάν ένα από αυτά τα στοιχεία απουσιάζει δεν μπορεί να υπάρξει φωτιά.

Η θερμότητα μπορεί να παραχθεί από ένα τσιγάρο, ηλεκτρικό φορτίο ή μια σόμπα. Καύσιμη ύλη μπορεί να είναι το οτιδήποτε εύφλεκτο όπως ξύλο, χαρτί, ύφασμα, έπιπλα, αέρια ή χημικά.

Αφότου υπάρξει μια φωτιά, η αφαίρεση ενός των παραπάνω στοιχεία θα προκαλέσει την κατάσβεσή της. Για παράδειγμα το νερό χρησιμοποιείται για να απομακρύνει την πηγή της θερμότητας και να χαμηλώνει την θερμοκρασία μακριά από την θερμοκρασία καύσης. Το οξυγόνο μπορεί να απομακρυνθεί χρησιμοποιώντας χώμα, άμμο, κάποιο χημικό συστατικό ή μια κουβέρτα.
Η καύσιμη ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί απομακρύνοντας τα εύφλεκτα υλικά από την εστία της φωτιάς ή απλούστερα περιμένοντας η φωτιά να κάψει την υπάρχουσα καύσιμη ύλη και να σβήσει από μόνη της.

2. Θάνατοι
Κάθε χρόνο περισσότερα από 3,800 άτομα πεθαίνουν από περιστατικά που σχετίζονται με πυρκαγιές στις ΗΠΑ. Περίπου 18,300 άτομα τραυματίζονται σε ανάλογα περιστατικά. Οι περισσότερες από αυτές τις πυρκαγιές θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με την ύπαρξη ανιχνευτών καπνού και πρακτικών πυρασφάλειας. Κατά μέσο όρο περισσότεροι από 60 πυροσβέστες πεθαίνουν κάθε χρόνο εν ώρα καθήκοντος.

3. Είναι στην κουζίνα!
Οι περισσότερες φωτιές σε οικίες ξεκινούν στην κουζίνα. Το μαγείρεμα είναι η κύρια αιτία των τραυματισμών σε οικιακές πυρκαγιές. Τέτοια περιστατικά συνήθως ξεκινούν από υπερθερμασμένα λίπη και μη εποπτευόμενο μαγείρεμα. Οι ηλεκτρικές κουζίνες εμπλέκονται σε περισσότερες φωτιές από ότι οι κουζίνες με γκάζι.

4. Κύρια αίτια
Ένα άλλο γεγονός για τις πυρκαγιές είναι ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών στις ΗΠΑ. Η δεύτερη αιτία είναι ο εξοπλισμός θέρμανσης.

5. Εμπρησμός
Ο εμπρησμός είναι η τρίτη πιο κοινοί αιτία για τις οικιακές πυρκαγιές. Ο εμπρησμός σε κτήρια εμπορικής χρήσης είναι το κύριο αίτιο που οδηγεί σε θανάτους σε τέτοιου είδους κτήρια.

6. Εισπνοή καπνού
Περισσότερα άτομα πεθαίνουν από την εισπνοή καπνού παρά από τις φλόγες. Η φωτιά μπορεί να δεσμεύσει όλο το οξυγόνο ενός χώρου και να το αντικαταστήσει με δηλητηριώδη καπνό και αέρια πριν ακόμη οι φλόγες φθάσουν στον εν λόγο χώρο. Πολλές φορές οι άνθρωποι πεθαίνουν από την απουσία οξυγόνου πριν οι φλόγες φθάσουν το δωμάτιο στο οποίο βρίσκονται.

7. Στατιστικά στοιχεία
Σύμφωνα με την NFPA (Τον Εθνικό Σύνδεσμο Πυροπροστασίας των ΗΠΑ) οι Αμερικάνοι πυροσβέστες κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε 501,500 πυρκαγιές σε κτήρια το 2015. Ενδιάμεσα του 2007 και του 2011 υπήρξαν κάθε χρόνο ,κατά μέσο όρο, 2,570 θάνατοι πολιτών και 13,210 τραυματισμοί  και κόστη 329 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2011.

8. Κεριά
Τα κεριά ήταν η αιτία για περίπου 9,300 φωτιές σε οικίες οι οποίες προξένησαν 86 θανάτους μεταξύ του 2009 και του 2013. Ήταν επίσης υπεύθυνα για 827 τραυματισμούς και 374 εκατομμύρια δολάρια ζημιών.

9. Ανιχνευτές καπνού
Περίπου τα 2/3 όλων των θανάτων που σχετίζονται με πυρκαγιές έγιναν σε οικίες που δεν υπήρχαν (ή δεν ήταν λειτουργικοί) οι ανιχνευτές καπνού. Οι πιθανότητες θανάτου από μια πυρκαγιά μειώνονται στο μισό εάν υπάρχουν εγκατεστημένοι ανιχνευτές καπνού.

Πηγή : https://www.firerescue1.com
Μετάφραση Απόδοση στα Ελληνικά για το Fire.gr, Παναγιώτης Κοιλάκος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.