Οικογενειακός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης ΙΙ

 

 
Του Αναστάσιου Γερασιμάτου

Μέρος ΔΕΥΤΕΡΟ

Απαραίτητος και βασικός εξοπλισμός σε κάθε σπίτι, είναι το φαρμακείο. Οργανωμένο και τακτοποιημένο, τοποθετημένο σε ασφαλές σημείο που κλειδώνει, μακριά από την παιδική περιέργεια και τα άτομα με νοητικά προβλήματα. Όσο απαραίτητο είναι το κλειδί του σπιτιού μας για να μπούμε στο σπίτι, άλλο τόσο απαραίτητο είναι και το οικιακό φαρμακείο για την οικογένειά μας, για τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία, για την πρώτη και άμεση αντιμετώπιση απλής αιφνίδιας ασθένειας, μικροτραυματισμών έως και σοβαρών τραυματισμών.

Το οικιακό φαρμακείο, δεν τοποθετείται χαμηλά, ώστε να μην το φτάνουν τα μικρά παιδιά και να μην έχουν εύκολη πρόσβαση άτομα με νοητική υστέρηση. Είναι πάντα κλειδωμένο και την θέση του κλειδιού αλλά και το περιεχόμενό του γνωρίζουν όλοι οι ενήλικες στο σπίτι και τα μεγάλα παιδιά. Δεν είναι εκτεθειμένο στο ηλιακό φως, δεν το βάζουμε στο μπαλκόνι, ούτε στο μπάνιο, ούτε σε χώρους υγρασίας, ούτε σε χώρους με μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Το  περιεχόμενο  του  φαρμακείου,  πρέπει  να  ελέγχεται  κάθε εξάμηνο   και  να  αντικαθίσταται  ευλόγως  πριν  την  ημερομηνία  λήξεως,  ή  όταν  παρουσιάζει  σημεία  εξωτερικής  φθοράς  της  συσκευασίας  του. Βεβαίως, φαρμακευτικές ουσίες που ο κατασκευαστής συστήνει να διατηρούνται στο ψυγείο, απαραιτήτως πρέπει να ευρίσκονται εντός ψυγείου.

Τα  είδη  του  φαρμακείου  που  εκτίθενται  σε  ακραίες  συνθήκες  (υψηλές  θερμοκρασίες,  υγρασία,  κ.λ.π.)  πρέπει  να  αντικαθίστανται  νωρίτερα  από  την  καθορισμένη  ημερομηνία  λήξεως  της  κατασκευάστριας  εταιρίας.

Δεν ανακατεύουμε τα υλικά των πρώτων βοηθειών με τις φαρμακευτικές ουσίες, ούτε τοποθετούμε ακάλυπτα τα υλικά ή τα φαρμακευτικά σκευάσματα (π.χ. θερμόμετρο υδραργύρου εκτός προστατευτικού, σύριγγες εκτός συσκευασίας, κ.α.) ώστε να διατηρούνται αποστειρωμένα, ασφαλή και να αποφεύγονται τυχόν αυτοτραυματισμοί.

Ιδιαίτερα  κάθε  φθινόπωρο,  (αρχές  Οκτωβρίου)  επιβάλλεται  να  ελέγχεται  σχολαστικά  το  περιεχόμενο  του  οικιακού φαρμακείου  και  τότε  να  γίνεται  η  αντικατάσταση  τυχόν  αλλοιωμένων  ειδών και η πλήρωσή του με νέα υλικά και σκευάσματα απαραίτητα για τις ανάγκες της οικογένειας.

Για την δημιουργία ενός λειτουργικού και χρηστικού οικιακού φαρμακείου συμβουλευτείτε την ακόλουθη λίστα, ταυτόχρονα με την συμβουλή του οικογενειακού σας Ιατρού και την συνεργασία του Φαρμακοποιού της γειτονιάς σας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
 
10  ζεύγη  ελαστικά  γάντια  εξέτασης  (μεγέθη  Μ  και  L)
1    βοηθητικό  μέσο  εμφυσήσεων  (μάσκα ή μαντηλάκι εμφυσήσεων)
10  κομπρέσες  γάζας  διαστάσεων  36 Χ 40 εκ.
10  κομπρέσες  γάζας  διαστάσεων  20 χ 20 εκ.
20  κομπρέσες  γάζας  διαστάσεων  10 χ 10 εκ.
5    ελαστικοί  επίδεσμοι  πλάτους  8 εκ.
2    ελαστικοί  επίδεσμοι  πλάτους 12 εκ.
5    απλοί  επίδεσμοι  πλάτους 5 εκ.
2    τριγωνικοί  επίδεσμοι
2    ρολά  αυτοκόλλητη  ταινία  υποαλλεργική  πλάτους  2 εκ.  
1    κουτάκι αδιάβροχων χανζαπλάστ
10  αμπούλες  φυσιολογικού  ορού
10   γάζες  βαζελίνης  ή  fucidin  διαστάσεων  10 χ 10 εκ.
5    επιθέματα  εγκαυμάτων  διαστάσεων  40 χ 60 εκ.
1    αντιϊσταμινική  αλοιφή  ή  stick
1    αντιεγκαυματική αλοιφή
1    αντισηπτικό  διάλυμα  (π.χ. betadine)
1    αντιμικροβιακή  αλοιφή  ή  σπρέι  (π.χ. pulvo, fucidin)
1    ψυκτικό σπρέι
1    οινόπνευμα λευκό
1    κουβέρτα  αλουμινίου
1    παγοκύστη  στιγμιαίου  χημικού  πάγου  μιας  χρήσεως 
1    θερμόμετρο  κατά  προτίμηση  ψηφιακό
5    σύριγγες  των  5ml  με  βελόνα
1    ψαλίδι  για  κόψιμο  ενδυμάτων
1    λαβίδα
1    μικρό  φακό  (π.χ. μέγεθος στυλό)
1    ουροσυλέκτη
5    παραμάνες ασφαλείας
1    θερμοφόρα
1    ηλεκτρονικό πιεσόμετρο
2    αυχενικά κολάρα μαλακά (π.χ. ένα μέγεθος «S» και ένα μέγεθος «M»
Αναλγητικά  και  αντιπυρετικά  της  κατηγορίας  της  παρακεταμόλης
Αναλγητικά  και αντιπυρετικά  της  κατηγορίας  της  ασπιρίνης
Σπασμολυτικά  για  την  αντιμετώπιση  των  πόνων  περιόδου
Αντιεμετικά  και  αντιδιαρροϊκά  για  την  αντιμετώπιση  εμετού και διάρροιας
Αποσυμφορητικά  για  την  ρινική  συμφόρηση  και  καταρροή
Αντιϊσταμινικά  για  τις  αλλεργίες
Αυτοχορηγούμενη  ένεση  αδρεναλίνης  για το αλλεργικό αναφυλακτικό σοκ
Αντιοφικό ορό (εάν μένουμε στην ύπαιθρο, μακριά από νοσοκομείο)
Αντιτετανικό ορό (εάν μένουμε στην ύπαιθρο, μακριά από νοσοκομείο)

Η ανωτέρω λίστα με τα περιεχόμενα ενός οικιακού φαρμακείου, δεν είναι δεσμευτική, ούτε περιοριστική. Το οικιακό φαρμακείο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά υποχρέωση. Η χρήση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά καθ’ υπόδειξη του ιατρού ή του φαρμακοποιού μας. Εντός του οικιακού φαρμακείου διατηρούμε τα σκευάσματα μαζί με την συσκευασία τους και ασφαλώς μαζί με το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης.

Για τα άτομα στην οικογένεια που πιθανόν λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα για μακροχρόνια πάθηση, θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η επάρκεια, ώστε να μην ξεμείνουν Σαββατοκύριακο ή αργίες από τα φάρμακά τους.

Στο εσωτερικό της πόρτας του οικιακού φαρμακείου, έχουμε την δυνατότητα να τοποθετήσουμε (κολλήσουμε) μια μικρή λίστα έως 10 τηλεφώνων επείγουσας ανάγκης, όπως του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων, του πλησιέστερου νοσοκομείου, του οικογενειακού ιατρού, του φαρμακοποιού της γειτονιάς, του οδοντιάτρου, κλπ.

Φάρμακα που ευρίσκονται στο φαρμακείο μας και τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν άλλο και η ημερομηνία λήξεώς τους είναι μακρινή, μπορούμε να τα προσφέρουμε δωρεάν, είτε σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη με την συμβουλή του φαρμακοποιού μας, είτε σε αξιόπιστες Μ.Κ.Ο. που συγκεντρώνουν φάρμακα για τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

  • Δεν επιτρέπεται ο συνδυασμός, φαρμάκων και οινοπνευματωδών, π.χ. :
  • σε περίπτωση χρήσης ηρεμιστικών, απαγορεύεται η λήψη αλκοόλ,
  • σε περίπτωση λήψης αλκοόλ, απαγορεύεται η χρήση ηρεμιστικών.

Η ύπαρξη οργανωμένου οικιακού φαρμακείου με ταυτόχρονη εκπαίδευση για την  χρήση του όλων των μελών της οικογένειας, αποτελεί την πρώτη αποτελεσματική πρακτική του Οικογενειακού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης. Επίσης μας βοηθά στο να αποφεύγουμε την ταλαιπωρία της κρίσιμης στιγμής, (τρέχοντας σε φαρμακεία ή εξωτερικά ιατρεία) και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και των εξωτερικών ιατρείων των κέντρων υγείας.

Η εκπαίδευση των πολιτών στην παροχή των πρώτων βοηθειών και στην χρήση του περιεχομένου του οικιακού φαρμακείου, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από αξιόπιστο και πιστοποιημένο πάροχο, με κρατική άδεια λειτουργίας για την παροχή εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες και όχι από ιδιωτικές εταιρείες αμφιβόλου υποδομών, ποιότητας και αξιοπιστίας ή μη κυβερνητικές οργανώσεις ανεπαρκείς και αναξιόπιστες.

Οι πολίτες πρέπει να ζητούν πρωτίστως να γνωρίζουν, ποιος διεθνής ή εθνικός οργανισμός, ίδρυμα ή φορέας πιστοποιεί τους εκπαιδευτές, την εκπαίδευση, τα εγχειρίδια, τις εξετάσεις, την επάρκεια και την βεβαίωση, δημοσιοποιώντας ανεπιφύλακτα την πρωτότυπη άδεια δικαιόχρησης ή λειτουργίας, ώστε να μπορεί να διασταυρωθεί η πληροφορία αυτή απ’ όλους.

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, το Εθνικό Κέντρο PHTLS, είναι μερικοί από τους κορυφαίους και αξιόπιστους οργανισμούς στην Ελλάδα για την παροχή και πιστοποίηση της εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες, σε διάφορα επίπεδα και ενότητες. Βεβαίως υπάρχουν και αρκετές ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμοί με υψηλό επίπεδο στην εκπαίδευση πρώτων βοηθειών και αδιάβλητο σύστημα στις αξιολογήσεις, στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες.

Μια μικρή λίστα με τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης, τυπωμένη και πλαστικοποιημένη, τοποθετημένη σε σταθερό σημείο ακριβώς δίπλα από το τηλέφωνο του σπιτιού μας, σώζει ζωές και δεν κοστίζει τίποτε. Περιλαμβάνει εκείνα τα τηλέφωνα που για το σπίτι μας και την οικογένειά μας, κρίνουμε εμείς ως απαραίτητα σε έκτακτη ανάγκη.

Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι γονείς, ακόμη και εμείς οι ίδιοι θα χρειαστούμε πολλές φορές τις πληροφορίες αυτής της μικρής αλλά σωτήρια λίστας με τα τηλέφωνα. Στην εκδήλωση της απειλής, του κινδύνου, στο αιφνίδιο ατύχημα, εκεί που ο χρόνος μετρά εις βάρος μας και το κάθε δευτερόλεπτο που περνά είναι ζωτικής σημασίας, το να μπορεί ο οποιοσδήποτε να καλέσει άμεσα σε βοήθεια, είναι σημαντικό για την ίδια του την ζωή ή για την ζωή αυτού που κινδυνεύει και προσπαθεί να σώσει ή για την περιουσία που κινδυνεύει.

Όσο κι αν είμαστε σίγουροι ότι τα συγκεκριμένα τηλέφωνα τα γνωρίζουμε απ’ έξω, ή τα έχουμε καταχωρημένα στο κινητό μας τηλέφωνο, όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, πιθανόν δεν θα μπορούμε να τα ανασύρουμε από την μνήμη μας ή δεν θα μπορεί ο ηλικιωμένος να χρησιμοποιήσει το κινητό τηλέφωνο ή και δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε πολύτιμο χρόνο για την αναζήτησή τους, ενώ μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια σε όποιον κινδυνεύει.

Πολλοί θεωρούν ότι, σήμερα, στην εποχή της ανάπτυξης πέρα από κάθε πρόβλεψη, της κινητής τηλεφωνίας, είναι περιττό να υπάρχει μια τέτοια λίστα τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης στο σπίτι μας, διότι όλα μπορούν να γίνουν με το πάτημα ενός πλήκτρου από το κινητό μας τηλέφωνο.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Εάν ένα μικρό παιδί είναι μόνο του στο σπίτι και φοβάται, πρέπει να επικοινωνήσει με τον μπαμπά του ή με την μαμά του στο τηλέφωνο, για να το καθησυχάσουν και να νοιώσει ασφάλεια. Ο ηλικιωμένος στο σπίτι που μένει μόνος θα χρειαστεί να αναζητήσει το τηλέφωνο του γιατρού του εάν νοιώσει κάποια έντονη ενόχληση. Πολλά και καθημερινά τα περιστατικά σε ένα σπίτι, που χρειάζονται την επέμβαση ενός ειδικού ή μιας υπηρεσίας.

Οι πολίτες δεν πρέπει να καλούν το 166 (Ε.Κ.Α.Β.) ή το 100 (Άμεση Δράση) ή το 112 (Ευρωπαϊκός Αριθμός Εκτάκτου Ανάγκης) για να τους βρουν τον γιατρό τους ή τους γονείς τους ή τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση κάθε ενός υπεύθυνου πολίτη, να φροντίζει για το σπίτι του και τα μέλη της οικογένειάς του, έχοντας προετοιμαστεί για την περίπτωση έκτακτη ανάγκη έγκαιρα.

Ειδικά για τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Εκτάκτου Ανάγκης (112) θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να καλέσουμε το 112 και να μην μιλήσουμε ή να κλείσουμε το τηλέφωνο μόλις το σηκώσουν από την υπηρεσία, είτε λόγω λάθους, είτε λόγω αστείου, διότι, υποχρεωτικά ΘΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΣΚΟΠΑ ΒΟΗΘΕΙΑ, την οποία ίσως εκείνη την στιγμή μπορεί να χρειάζεται κάποιος άλλος συνάνθρωπος που κινδυνεύει πραγματικά.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει αυτή η μικρή λίστα των τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης για το σπίτι μας; Ας έχουμε στο μυαλό μας τα παιδιά σε κίνδυνο, τους ηλικιωμένους γονείς αβοήθητους, τον/την σύζυγό μας σε κίνδυνο, εμάς και τις βασικές ανάγκες επικοινωνίας σε περίπτωση ασθένειας, τραυματισμού, κακόβουλης πράξης.

Τηλέφωνα Εκτάκτου Ανάγκης
 
Μπαμπάς  (κινητό & εργασίας)
Μαμά  (κινητό & εργασίας)
Παππούς  (κινητό & οικίας)
Γιαγιά  (κινητό & οικίας)
Οικογενειακός Ιατρός
Οικογενειακός Παιδίατρος
Οικογενειακός Οδοντίατρος
Κέντρο Δηλητηριάσεων
Ε.Κ.Α.Β.
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Άμεση Δράση
Αστυνομικό Τμήμα (περιοχής)
Δασαρχείο
Λιμεναρχείο
Νοσοκομείο (της πόλης μου)
Φαρμακείο (της γειτονιάς μου)
Εφημερεύοντα φαρμακεία
Κτηνίατρος
Εταιρεία Security
Εταιρία Υγραερίου

Βεβαίως η ανωτέρω λίστα με τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης, μπορεί να περιλαμβάνει και έναν ή δύο στενούς και κοντινούς συγγενείς μας, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να προστρέξουν σε βοήθεια εάν χρειαστεί, ομοίως και έναν ή δύο γείτονες κοντινούς μας, αυστηρά της απολύτου εμπιστοσύνης μας και μόνο.

Η ανωτέρω λίστα θα διευκολύνει πολύ και το βοηθητικό προσωπικό εάν υπάρχει στο σπίτι, όπως babysitter, φύλαξης ηλικιωμένων, δασκάλας για την μελέτη, κ.λ.π. σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τηλέφωνα όπως του κλειδαρά, του υδραυλικού και του ηλεκτρολόγου, της ΔΕΥΑΠ και του Φυσικού Αερίου, των Σχολείων των παιδιών μας, κρίνονται χρήσιμα και βεβαίως μπορούν να υπάρχουν στην λίστα των τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης του σπιτιού μας.

Η λίστα με τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης, αποτελεί την δεύτερη αποτελεσματική πρακτική του Οικογενειακού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης.

Πηγές Φωτογραφιών

  • http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/c2/c20f47591b194e548d2eba737293abe1.jpg
  • http://startupdope.com/wp-content/uploads/2016/02/St-Johns_CPR_first_aid_training.jpg

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
Emergency, Crisis and Disaster Manager
Member of International Crisis Management Association
Πάτρα, 05.11.17

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.