Εποπτεία & Ασφάλεια λουόμενων και χώρου ευθύνης απο τον Επόπτη ασφαλείας κολυμβητικών δεξαμενών

 

 
Του Αναστάσιου Γερασιμάτου

Οι ασφάλεια των λουομένων στις κολυμβητικές δεξαμενές της χώρας, εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο που δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν και όλοι προσπαθούν να αναζητούν κάποιο «παραθυράκι» ώστε να αποφύγουν την εφαρμογή των σχετικών νομοθετικών διατάξεων. Το πρόβλημα κυρίως εντοπίζεται όχι στις μεγάλες ή / και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά στις μικρότερες και στα διαφόρου τύπου τουριστικά καταλύματα που είναι διάσπαρτα σε όλη την νησιώτικη και ηπειρωτική χώρα και που με το πρόσχημα τόσο των ιδιοκτητών όσο και των υπευθύνων λειτουργίας τους ότι «αν συμβεί κάτι το προλαβαίνω εγώ» και άλλου τέτοιου τύπου ανεύθυνες απαντήσεις, αποφεύγουν συστηματικά την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και ασφάλειας των λουομένων.

Η παρούσα έκδοση με τίτλο «ΕΠΟΠΤΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ και ΧΩΡΟΥ ΕΥΘΥΝΗΣ από τον ΕΠΟΠΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ» αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη βιβλιογραφική προσπάθεια στην Ελλάδα και επιχειρεί να συμβάλει ελάχιστα στην κατανόηση της αναγκαιότητας ύπαρξης και της σπουδαιότητας του ρόλου του Επόπτη Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών, ώστε να καλλιεργηθεί παιδεία πρόληψης στον γενικό πληθυσμό, να οργανωθούν καλύτερα σε θέματα πρόληψης και ασφάλειας οι πάσης φύσεως τουριστικές δομές που διαθέτουν κολυμβητικές δεξαμενές και να μειωθούν τα ατυχήματα και οι περιπτώσεις απώλειας της ζωής σε μια δραστηριότητα αναψυχής, όπως είναι η κολύμβηση σε πισίνα.

Ο Επόπτης Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών, δεν είναι περιττός, δεν είναι διακοσμητικός, δεν είναι για βοηθητικές εργασίες, δεν είναι για σπατάλη χρημάτων.


Ο Επόπτης Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών, είναι η πρόληψη, η επέμβαση, η αποκατάσταση. Είναι το ίδιο το σύστημα διάσωσης και παροχής βοήθειας στην έκτακτη ανάγκη, στο πρόσωπο ενός και μόνο εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου ανθρώπου. Είναι η ολοκληρωμένη διάσωσης παροχή βοήθειας για όλους τους λουόμενους, δίπλα τους.

Όποιος ιδιοκτήτης ή υπεύθυνος λειτουργίας των πάσης φύσεως τουριστικών υποδομών που διαθέτουν κολυμβητική δεξαμενή υποτιμά τον Επόπτη Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών και του αναθέτει εργασίες άσχετες με το λειτούργημά του, απομακρύνοντάς τον από την θέση του, επί της ουσίας υποτιμά και προσβάλει με τον πιο εγκληματικό τρόπο τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει για την διαμονή τους αλλά και γι’ αυτή την υπηρεσία που εμπεριέχεται στην διαμονή τους και χωρίς να το γνωρίζουν δεν τους προσφέρεται και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους και την ζωή τους.

Όποιος πράττει αυτό, σε περίπτωση ατυχήματος ή απώλειας ζωής πρέπει να τιμωρείται αυστηρά, διότι λειτουργεί εκ προθέσεως και με δόλο.
Ο δημιουργός αυτού του εγχειριδίου, σκοπό έχει να αφυπνίσει τις συνειδήσεις όλων και να κάνει ασφαλέστερη την αναψυχή στις πισίνες στην πιο τουριστική και πιο ευλογημένη χώρα του κόσμου, την Ελλάδα μας.

Δείτε όλο τα άρθρο σε μορφή E-book εδώ !

Πάτρα, 10 Μαΐου 2018

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
Emergency, Crisis and Disaster Manager
Member of International Crisis Management Association
Member of Association of Professionals in Humanitarian Assistance and Protection
Επικοινωνία : anastgerasimatos@yahoo.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.