Κωδικός Δεοντολογίας Εθελοντών Ανθρωπιστικού Χαρακτήρα

Προστέθηκε από FRN στις 23 Οκτωβρίου 2018. · 1 Σχόλιο · Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Κατηγορία Αναστάσιος Γερασιμάτος, Αρθρογραφία Πολιτών, Ειδική αρθρογραφία

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Share into that BigPicture-Share zone

 
Share Button

Του Αναστάσιου Γερασιμάτου

Ο δημιουργός αυτού του εγχειριδίου, ως Εθελοντής Σαμαρείτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (από το 1982 έως το 2014 και από το 2018 έως σήμερα), είχε την χαρά και την τιμή το έτος 2005 να δημιουργήσει εξ ιδίας πρωτοβουλίας τον πρώτο και μοναδικό έως σήμερα ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ του Εθελοντή Σαμαρείτη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας υποβλήθηκε προς έγκριση στην Κεντρική Διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μέσω της Διεύθυνσης του Σώματος Σαμαρειτών και Διασωστών και το έτος 2006 έτυχε της καθολικής αποδοχής, έγκρισης, υιοθέτησης και καθιέρωσης σε όλη την Ελλάδα για τους Δόκιμους κι Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες.

Διανεμήθηκε εσωτερικά σε όλα τα περιφερειακά τμήματα, με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 0957/06.06.2006 έγγραφο της Διεύθυνσης Σώματος Σαμαρειτών και Διασωστών και αποτέλεσε την βάση των αρχών, των κανόνων, των διαδικασιών και των βέλτιστων πρακτικών, για την εφαρμογή κι επικράτηση μιας ενιαίας ηθικής συμπεριφοράς στην  εθελοντική εργασία και συνεργασία των Εθελοντών ανθρωπιστικού χαρακτήρα που υπηρετούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Με την υπ’ αριθμόν 33η/2009 Εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, που εκδόθηκε στις 25 Αυγούστου 2009, ο Κώδικας Δεοντολογίας καθιερώθηκε ως επίσημο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, για όλες τις σχολές του Τομέα (Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών). Εκτυπώθηκε σε έντυπη εύχρηστη μορφή και στις 09.09.2009 διανεμήθηκε σε όλα τα περιφερειακά τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η πρωτοβουλία αυτή, της δημιουργίας του Κώδικα Δεοντολογίας του Εθελοντή Σαμαρείτη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του εθνικού οργανισμού και την πρώτη επίσημη καταγεγραμμένη προσπάθεια θεμελίωσης αρχών και κανόνων ενιαίας ηθικής συμπεριφοράς κατά την διάρκεια της εθελοντικής εργασίας από Εθελοντές ανθρωπιστικού χαρακτήρα στην Ελλάδα.

Σήμερα, 12 χρόνια μετά, εξ ιδίας πρωτοβουλίας και πάλι, ο δημιουργός αυτού του εγχειριδίου, ως Εθελοντής Σαμαρείτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, επιχειρεί την συγγραφή και έκδοση μιας προσεκτικής και αναλυτικής προσέγγισης των αρχών και των κανόνων της ενιαίας ηθικής συμπεριφοράς των Εθελοντών, εμπλουτίζοντας το εγχειρίδιο αυτό με ιδιαίτερη και χρήσιμη γνώση για το περιβάλλον εφαρμογής (τότε και σήμερα) του Κώδικα Δεοντολογίας, απαντήσεις στα ερωτήματα «πως» και «γιατί» καθιερώθηκε, αναφορές στην ιστορική του διαδρομή έως σήμερα μέσω της καθιέρωσής του ως επίσημο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και προσθέτοντας επίκαιρα άρθρα για το σπουδαίο και διαχρονικό ιδανικό της ίδρυσης, αποδοχής κι επικράτησης του Ερυθρού Σταυρού από την ανθρωπότητα.

Ίσως ξενίζει τον αναγνώστη η έκφραση « . . . για την εθελοντική εργασία από Εθελοντές ανθρωπιστικού χαρακτήρα.», αλλά τούτο κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί δεδομένου ότι, σε διάφορες εθελοντικές οργανώσεις και οργανισμούς στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μη αμειβόμενη εργασία τυγχάνει να προσφέρουν κατά διαστήματα και μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης και τα έμμισθα στελέχη, σαφώς υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς – πιο προνομιακό – από αυτό της εθελοντικής εργασίας των πραγματικών Εθελοντών.

Η παρούσα έκδοση, έχει μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τον κάθε ενδιαφερόμενο στην εμπεριστατωμένη κατανόηση, μέσω αναλυτικής προσέγγισης, της φιλοσοφίας εκπόνησης και συγγραφής των άρθρων του Κώδικα Δεοντολογίας του Εθελοντή Σαμαρείτη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στην συνειδησιακή υιοθέτησή του από τον κάθε Εθελοντή.

Πατήστε για να διαβάσετε…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
Emergency, Crisis and Disaster Manager
Member of International Crisis Management Association
Member of International Association of Professionals in Humanitarian Assistance and Protection
Πάτρα, 10 Οκτωβρίου 2018

One Response to Κωδικός Δεοντολογίας Εθελοντών Ανθρωπιστικού Χαρακτήρα

  1. Pingback: «Κώδικας Δεοντολογίας Εθελοντών Ανθρωπιστικού Χαρακτήρα» – Εγχειρίδιο του Αναστάσιου Γ. Γερασιμάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.