Διαχείριση ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ σε κρίση

 

 
Του Αναστάσιου Γερασιμάτου

Συχνά στα μαθήματά μου για τη διαχείριση κρίσεων ρωτάω τους φοιτητές πόσες ώρες θα αντέξει να παραμείνει στη γέφυρα ο κυβερνήτης ενός πλοίου στη μέση της τρικυμίας, πόσο χρόνο οι γιατροί στα επείγοντα θα είναι εκεί να παρέχουν βοήθεια ή να χειρουργούν στην περίπτωση ενός μεγάλου ατυχήματος ή φυσικής καταστροφής, για πόσα μερόνυχτα οι στρατιώτες θα πολεμούν ή θα παραμένουν στις θέσεις τους με το δάχτυλο να ιδρώνει στη σκανδάλη μέχρι να εκτονωθεί η κρίση, πόσα εικοσιτετράωρα θα αντέξουν οι χρηματιστές να διαχειρίζονται τις περιουσίες των πελατών τους την ώρα που οι αγορές βουλιάζουν, ή για πόσες μέρες οι εκπρόσωποι ενός κράτους θα έχουν το σθένος, τη διαύγεια, την επιμονή να διαπραγματεύονται, όταν από τις διαπραγματεύσεις αυτές εξαρτάται το οικονομικό ή πολιτικό μέλλον της πατρίδας τους

Όλοι αυτοί, σε διαφορετικά επίπεδα ιεραρχίας και οργάνωσης, όπως και πολλοί από δεκάδες παραδείγματα που θα μπορούσα να συνεχίσω να απαριθμώ, είναι διαχειριστές κρίσεων, και από το πόσο καλά ο καθένας θα κάνει αυτό που πρέπει την κρίσιμη στιγμή εξαρτάται και το γενικό αποτέλεσμα. Σε αυτούς τους Διαχειριστές Κρίσεων, στο ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις διαφορετικού τύπου κρίσεις που εμφανίζονται στην προσωπική, επαγγελματική και δημόσια ζωή, εστιάζει ο Αναστάσιος Γερασιμάτος στο ανά χείρας πόνημά του.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές έχω σκεφτεί αυτήν την διάσταση στην έρευνά μου και στη διδασκαλία της διαχείρισης κρίσεων. Ωστόσο, και παρά το ότι συχνά έχω αναφερθεί στην ανάγκη για την ορθή επιλογή, εκπαίδευση και προετοιμασία αυτών που θα κληθούν να διαχειριστούν μία κρίση (όταν τούτο είναι γνωστό), ποτέ δεν το έθεσα υπό την οπτική γωνία που ο συγγραφέας το εξετάζει: ότι, πράγματι, οι καλούμενοι να διαχειρισθούν κρίσεις βρίσκονται οι ίδιοι σε κρίση και ότι κάποιος ή οι ίδιοι θα πρέπει να γνωρίζουν τρόπους και να διαθέτουν ικανότητες ή μέσα ώστε να την αντιμετωπίσουν.

Η με αυτήν τη λογική προσέγγιση της διαχείρισης κρίσεων συνιστά το πρωτότυπο και την συνεισφορά της μελέτης του Αναστάσιου Γερασιμάτου στο υπό εξέταση φαινόμενο και, ιδιαιτέρως, την σχετική με αυτό εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού κάθε φορέα – για την οποία θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο. Ίσως δε, όταν επέλθει η κρίση – που πάντα εμφανίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – αποδειχθεί και σωτήριο!

Η διαχείριση κρίσεων είναι νοοτροπία και σχετική φιλοσοφία, όπως από πάντα υποστήριζα και όπως υπογραμμίζει και αποδεικνύει ο συγγραφέας. Κυρίως όμως είναι προετοιμασία, μέσα από διαφορετικές πνευματικές και ψυχικές διεργασίες, που μεταξύ άλλων προσφέρει η εκπαίδευση. Διότι καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, το μόνο που απομένει και μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα και, ει δυνατόν, να το χαράξουμε!

Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2018

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
πρώην Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Διαβάστε το βιβλίο του κ. Αναστάσιου Γερασιμάτου σε μορφή PDF – E book (κάντε κλικ στην εικόνα)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.