Προετοιμασία Επιχείρησης Διάσωσης – Τόμος 1ος

 

 
Του Αναστάσιου Γερασιμάτου

Όλες οι καταστροφές, οι κρίσεις, τα ατυχήματα μαζικών απωλειών υγείας, εκτός άλλων ζημιών και βλαβών, χαρακτηρίζονται και από θνησιμότητα και νοσηρότητα. Η άμεση επέμβαση των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και των (όπου απαιτείται) διεθνών οργανισμών παροχής βοήθειας, πολλές φορές δεν είναι η μόνη βοήθεια ή δεν είναι η αρκετή βοήθεια. Χρειάζεται και η κινητοποίηση και επέμβαση των Εθελοντών. Αυτό που σήμερα ονομάζουμε «κοινωνικό κεφάλαιο». Μιλάμε ασφαλώς για τους Εθελοντές Διασώστες του τομέα πολιτικής προστασίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη και στην χώρα μας, οι τοπικές κοινωνίες να συγκροτήσουν κοινότητες ανθρώπων με διττό στόχο. Πρώτον, να έχουν προληπτικό χαρακτήρα με εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση και σχεδιασμό και δεύτερον, αποτελεσματική αλληλοβοήθεια και δράση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο Εθελοντής Διασώστης ως απαραίτητος και βασικός λειτουργός του συστήματος πολιτικής προστασίας, κάθε τοπικής ή εθνικής κοινωνίας ας γνωρίζει ότι : «η ελάχιστη προσφορά οδηγεί στην μέγιστη σωτηρία». Ο εθελοντισμός έρχεται από τις απαρχές της δημιουργίας των πρώτων οργανωμένων κοινωνιών και εξελίσσεται μέσα από τον χρόνο, τις ανάγκες των ανθρώπων και την πολυπλοκότητα των συστημάτων, σε μια πολύ ισχυρή παγκόσμια δύναμη που επηρεάζει διεθνείς αποφάσεις και μετριάζει τον επερχόμενο κίνδυνο απ’ όπου κι αν προέρχεται. Ο εθελοντισμός δεν αποτρέπει την λειτουργία του κράτους και των υπηρεσιών του. Αντίθετα, ολοκληρώνει και αναβαθμίζει στο μέγιστο δυνατό σημείο την παροχή υπηρεσιών.

Ο πολίτης, κάποια στιγμή στην ζωή του αποφασίζει αβίαστα και με ελεύθερη βούλησή του να γίνει Εθελοντής Διασώστης. Δηλαδή, πέραν των τετριμμένων που ο αναγνώστης γνωρίζει, ο πολίτης αποφασίζει να αφήσει την κανονική του ζωή, την βόλεψή του και την ηρεμία του και να διακινδυνεύσει την υγεία του και την ζωή του σε αποστολές που εμπεριέχουν την επικινδυνότητα σε μέγιστο βαθμό. Οι άνθρωποι όμως του περιβάλλοντός του στην οικογένεια, στην εργασία, στα ευχάριστα ενδιαφέροντα, στις παρέες, θα εξακολουθήσουν να είναι απασχολημένοι με την καθημερινότητά τους. Και ενώ η επερχόμενη καταστροφή θα τους βρει όλους απροετοίμαστους και θα τους αποδιοργανώσει έως μεταβάλλει ολοκληρωτικά, ο Εθελοντής Διασώστης θα είναι ήδη έτοιμος από καιρό. Θα είναι αυτός στον οποίο θα καταφύγουν όλοι για βοήθεια, αυτός που θα διαχειριστεί άμεσα επείγουσες ανάγκες, αυτός που θα συντονίσει και θα κινητοποιήσει δυνάμεις αρωγής.

Ο Εθελοντής Διασώστης θα θέσει την ζωή του σε κίνδυνο στον τόπο της καταστροφής, θα θέσει την υγεία του σε κίνδυνο λόγω επιδημιών και δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών, θα θέσει την ψυχική του υγεία σε κίνδυνο λόγω των τραυματικών εμπειριών που θα βιώσει από κοντά. Θα αρρωστήσει, θα τραυματιστεί, θα φοβηθεί, θα αντιμετωπίσει πιθανό πρόβλημα διατροφής λόγω έλλειψης ή μόλυνσης τροφίμων, θα θλιβεί στην θέα νεκρών, ακρωτηριασμένων, απανθρακωμένων, θα αγχωθεί από την έλλειψη φαρμάκων και επαρκούς βοήθειας στον τόπο της καταστροφής, Αλλά θα είναι εκεί· όρθιος, έτοιμος, ενεργός.

Το εγχειρίδιο αυτό, αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα,  για τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας και επιχειρεί να δώσει σε κάθε ενδιαφερόμενο, εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τον σωστό, αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο σχεδιασμού μιας επιχείρησης διάσωσης. Αποτελεί ενίσχυση των γνωσιακών ικανοτήτων των Εθελοντών Διασωστών και συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό των γενικών και ειδικών σπουδών στον τομέα της αντιμετώπισης καταστροφών. Η ύλη του δεν είναι αυτοπεριοριστική, αλλά οδηγεί τον ενδιαφερόμενο να διευρύνει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
Emergency, Crisis and Disaster Manager
Member of International Crisis Management Association
Member of International Association of Professionals in Humanitarian Assistance and Protection

Πατήστε την εικόνα για να διαβάσετε το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή E-book

1 Trackback / Pingback

  1. «Προετοιμασία Επιχείρησης Διάσωσης (τόμος Α’)» – Εγχειρίδιο του Αναστάσιου Γ. Γερασιμάτου

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.