Dr.Shoe συνέντευξη με τo γιατρό των παπουτσιών

 

Ο γιατρός των παπουτσιών Dr. Shoe, βρίσκεται σε ένα κατάστημα στην Ν. Ερυθραία όπου μια οικογενειακή επιχείρηση με τον Τάσο Αναστασόπουλο τη σύζυγο του Βάσω και την αδερφή του Δάμαρις φτιάχνουν αριστουργήματα επισκευάζοντας πολλές φορές αυτά που πιστεύαμε ότι δεν επισκευάζονται. Παλιά παπούτσια, σόλες από ειδικά υποδήματα όπως αρβύλα πυροσβεστών και άλλα πολλά περνάνε από τα χέρια τους με αγάπη και υπομονή. Η Κοραλία Γκελέκα ανέλαβε για το Fire.gr να φωτογραφίσει και να κάνει μια συνέντευξη με τον Τάσο και την αδερφή του Δάμαρις όπου μας εξήγησαν τα μυστικά του επιδιορθωτή υποδημάτων.

Fire.gr
Αγαπητέ Τάσο, σας ευχαριστούμε αρχικά για την φιλοξενία σας,
θα θέλαμε να ρωτήσουμε πρώτα πώς ξεκίνησε αυτό το μαγαζί είναι οικογενειακή παράδοση ή έτυχε να ασχοληθείτε με το αντικείμενο;

Στην ουσία δεν είναι οικογενειακή παράδοση, αλλά κατέληξε να γίνει.
Πριν 25 χρόνια, ο αδελφός μας ο μεγάλος άνοιξε το πρώτο μαγαζί της οικογένειας στον Άγιο Στέφανο όπου εκεί μάθαμε και οι υπόλοιποι τη δουλειά.
Τέσσερα αδέλφια καταλήξαμε να έχουμε τσαγκαράδικο στο πέρασμα του χρόνου.

Πιστεύεται ότι το επάγγελμά του επιδιορθωτή υποδημάτων έχει μέλλον στην Ελλάδα ; η μηχανική τελειοποίηση των υποδημάτων θα συντελέσει στην εξαφάνιση του παραδοσιακού τσαγκάρη ;

Δε πιστεύουμε ότι η μηχανική τελειοποίηση μπορεί να εξαφανίσει αυτό το επάγγελμα.
Όσο εξελίσσετε η κατασκευή του παπουτσιού εξελίσσετε και η επισκευή του. Είναι αλληλένδετα. Το επάγγελμα του επιδιορθωτή υποδημάτων θα έχει μέλλον όσο υπάρχουν άνθρωποι με όρεξη για δουλειά μεράκι και με διάθεση να το εξελίσσουν.

To όνομα Dr. Shoe πως προέκυψε ;

Αυτό ήταν μια προσωπική ιδέα στη προσπάθεια μας να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα.

Λέγεται ότι οι τσαγκάρηδες δε δούλευαν την Δευτέρα, ήταν «Τσαγκαροδευτέρα» εσείς το εφαρμόζετε ;

Τσαγκαροδευτέρα στην ουσία ήταν η Δευτέρα που ως μέρα έπρεπε να πάνε στους προμηθευτές τους, δεν ήταν μέρα που δεν δούλευαν στην ουσία αλλά έπρεπε να έχουν τα μαγαζιά τους κλειστά. Τώρα πλέον οι προμηθευτές είναι πολλοί και κάνουν παραδόσεις στο χώρο του εκάστοτε μαγαζιού.

Δάμαρις, έχετε κάποια εξειδίκευση σε υποδήματα ; πως προέκυψε η επισκευή πυροσβεστικών υποδημάτων;

Όντας εθελοντές πυροσβέστες από το 2007 και βλέποντας τις ανάγκες των εθελοντών να διατηρήσουν τα Μέσα Ατομικής τους Προστασίας σε καλή κατάσταση, μην έχοντας τη πολυτέλεια να αγοράσουν καινούρια, μπήκαμε στη διαδικασία να μάθουμε και να βρούμε λύσεις για επισκευή και συντήρηση όχι μόνο των υποδημάτων αλλά και των σακιδίων – επενδυτών-περισκελίδων-γαντιών κτλ, σχεδόν όλα όσα χρησιμοποιεί ένας Πυροσβέστης στην υπηρεσία του. Επίσης η χρήση και η καταπόνηση αυτών των υλικών θέλει και γνώση για το τι και ποια υλικά θα χρησιμοποιήσεις για να αντέξουν και να μην επηρεαστούν τα χαρακτηριστικά τους. Π.χ. η κόλλα απλά χωρίς τους αντίστοιχους καταλύτες δεν θα κρατήσει. Ή για παράδειγμα μια σόλα για κάποιο ορειβατικό μποτάκι δεν θα έχει αντοχή όσο μια πυράντοχη ειδικής κατασκευής για αυτό το σκοπό.

Ποια πυροσβεστικά υποδήματα από την εμπειρία σας θα χαρακτηρίζατε κορυφαία βάση ανθεκτικότητας και κατασκευής ;

Κάποια από αυτά είναι : Globe, Fal, Haix, Jolly, Rosenbauer, Baltes.

Μπορείτε να μας περιγράψετε μια δύσκολη περίπτωση πελάτη ή επισκευής υποδήματος ;

Χαρακτηριστικά οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ή προβλήματα στα πόδια που πρέπει να προσαρμόσουμε το παπούτσι ή τα παπούτσια στις ανάγκες τους θεωρούνται ως δυσκολότερες περιπτώσεις. (αντικειμενικά οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι, οι περιπτώσεις ανισοσκελίας, δηλαδή από ανθρώπους που έχουν διαφόρων ειδών κινητικά προβλήματα.)

Οι πυροσβέστες επαγγελματίες και εθελοντές γνωρίζουν την ειδικότητά σας να επισκευάζετε πυροσβεστικά υποδήματα;

Μπορώ να πω ότι από όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε και μετά είναι κάτι που συνεχώς εξελίσσετε με γοργούς ρυθμούς.

Μπορείτε να μας δώσετε μερικές συμβουλές για την διατήρηση των πυροσβεστικών μας υποδημάτων σε καλή κατάσταση ;

  • Να πλένονται μετά από κάθε συμβάν (είναι κάτι που αφορά και την υγεία του πυροσβέστη αλλά και τη συντήρηση του παπουτσιού)
  • Να στεγνώνουν οι πυροσβεστικές μπότες μακριά από εστίες θερμότητας και τον ήλιο
  • Να τις περνάνε με μια κρέμα συντήρησης και τροφής του δέρματος (όχι υγρά γιατί το καταστρέφουν)
  • Κάθε δύο ή τρεις μήνες (ανάλογα τη χρήση) θα πρέπει να πλένεται το πυροσβεστικό υπόδημα με σύρμα ώστε να απομακρύνονται οι στρώσεις που δημιουργούνται από τη κρέμα και τη χρήση, να μπορεί να αναπνέει το δέρμα και μετά στέγνωμα και κρέμα ξανά.

Δάμαρις, είναι σπάνιο να βλέπουμε μια γυναίκα σε αυτό το επάγγελμα ;

Είναι αλήθεια ότι δεν είναι κάτι συνηθισμένο, είναι ένα επάγγελμα τεχνικής φύσης, αλλά οι γυναίκες πλέον έχουν μπορέσει να μπουν σε δουλειές που θεωρούνταν κυρίως «αντρικές»…
εάν σου αρέσει κάτι και το αγαπάς μπορείς να το κάνεις!

Συνεργάζεστε με εταιρίες πώλησης υποδημάτων ως κέντρο επισκευών ; θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο;

Συνεργαζόμαστε με όλα τα καταστήματα εμπορίας λιανικής της περιοχής μας.

Το επάγγελμα του επιδιορθωτή υποδημάτων είναι επικίνδυνο ;

Όσο αφορά αυτό, εάν και δεν το γνωρίζει ο κόσμος είναι το 5ο πιο επικίνδυνο επάγγελμα για καρκίνο λόγω των σωματιδίων από τις τριβές και τα ξυσίματα καθώς και την χρήση των διαλυτών κλπ. Στο κατάστημα μας προσπαθούμε και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης ατομικής προστασίας, έχουμε εγκατάσταση εξαερισμού και καταβάλουμε προσπάθεια όσο το δυνατόν περισσότερο για τον αερισμό του χώρου.

Κλείνοντας αυτή την συνέντευξη πείτε μας την καλύτερη στιγμή σας αναφορικά με αυτό το επάγγελμα.

Η καλύτερη στιγμή είναι όταν κάποια πράγματα που θεωρητικά δεν γίνονται, τα καταφέρνουμε πολύ καλύτερα και από ότι περιμέναμε! Όταν δηλαδή καταφέρνουμε και ξεπερνάμε τις προσδοκίες μας.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την συνέντευξη, ευχόμαστε ολόψυχα καλές δουλειές, υγεία και ασφάλεια στην εργασία σας και πάντα να είστε εύκαιροι γιατί ο κόσμος χρειάζεται το επάγγελμα σας και την τεχνογνωσία σας! Το κατάστημα Dr.Shoe βρίσκεται στην Ν. Ερυθραία, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 11, με τηλέφωνα επικοινωνίας 210.6250913.

Για το Fire.gr, Κοραλία Γκελέκα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.