Η Κυνοφιλική Ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ.

 

 
Της Δαμάρεως Αναστασοπούλου

Για μένα όποιος έχει αποφασίσει να γίνει πυροσβέστης είναι ειδική πάστα ανθρώπου ! Ήταν μεγάλη μου τιμή λοιπόν που με δέχτηκαν στην 1η Ε.Μ.Α.Κ , έπειτα από αίτηση μου στο αρχηγείο του Π.Σ.  Μπορώ να πω ότι όσο άγχος και «μάγκωμα» ένιωθα, άρχισε να φεύγει από τα πρώτα χαμόγελα και την ευγένεια στη πύλη της μονάδας. Μπαίνοντας μέσα είδα ένα χώρο καθαρό, προσεγμένο και φυσικά γεμάτο με πυροσβεστικά οχήματα κάθε είδους. Μας υποδέχτηκαν φιλόξενα όλοι και κυρίως ο Διοικητής, κύριος Πουρναράς, που με κάθε τρόπο με βοήθησε να κάνω αυτό το πρώτο μου άρθρο!

Ανέλαβα λοιπόν, να ασχοληθώ με δυο από τα πιο αγαπημένα μου πράγματα… τη πυροσβεστική και τα σκυλιά της. Πάντα είχα απορία για αυτά, το τρόπο που ζουν, πως εκπαιδεύονται, πως λειτουργεί γενικά όλο αυτό, έμαθα πολλά και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας… ξεκινάμε πρώτα με δυο λόγια από το Διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ κο. Πουρναρά.

Fire Rescue Pedia:  Πείτε μας λίγα λόγια  για εσάς και την πορεία σας στο Π.Σ.;

Κος Πουρναράς. Είμαι περίπου 30 χρόνια στη Πυροσβεστική Υπηρεσία . Ξεκίνησα ως πυροσβέστης στον 1ο Αθηνών και στη συνέχεια στον 1ο  Πειραιά. Είμαι απόφοιτος της σχολής υπαξιωματικών και κατόπιν αξιωματικών, υπήρξα και κάποιο διάστημα  διοικητής στην Λήμνο, διευθυντής πυρόσβεσης και διάσωσης στο αρχηγείο του Π.Σ., τμηματάρχης διεθνούς συνεργασίας, διοικητής της Π.Υ. Κορίνθου, διοικητής στον 6ο σταθμό  Αθηνών, υποδιοικητής και κατόπιν διοικητής 1ης Ε.Μ.Α.Κ. τα τελευταία 10 χρόνια.

Fire Rescue Pedia: Πότε δημιουργήθηκε η μονάδα;

Koς Πουρναράς. Η μονάδα δημιουργήθηκε το 1987 αλλά σε αυτές τις εγκαταστάσεις που είμαστε σήμερα ήρθαμε το 2002 με τη δωρεά από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι εγκαταστάσεις είναι λειτουργικές και ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις του προσωπικού αλλά και στο υπηρεσιακό έργο της μονάδας .Το έργο της μονάδας είναι πολύπλευρο. Το όνομα Ε.Μ.Α.Κ. “Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών” μας δείχνει ότι τα περιστατικά είναι ιδιαίτερα, όπως τεχνολογικά ατυχήματα, ειδικές πυρκαγιές, διασώσεις σε αεροπορικά δυστυχήματα, σιδηροδρομικά δυστυχήματα, εγκλωβισμούς και ατυχήματα  ανθρώπων σε λίμνες, ποτάμια, γκρεμούς κτλ. Για αυτό το λόγο υπάρχουν και αντίστοιχες ειδικότητες όπως, αυτοδύτες, ορειβατική ομάδα, κυνοφιλική ομάδα (με τους τετράποδους διασώστες μας), ομάδα αντιμετώπισης χημικών – ραδιενεργών, τμήμα δασικών πυρκαγιών (με τα πεζοπόρο τμήμα) και ειδική ομάδα διασωστών . Σε κάθε βάρδια θα πρέπει να υπάρχουν εν υπηρεσία άτομα, έτσι ώστε να καλύπτονται όλες οι ειδικότητες. Όλοι όμως είναι εκπαιδευμένοι διασώστες.

Fire Rescue Pedia: Καθώς θα μιλήσουμε σήμερα για τους τετράποδους διασώστες μας, θα θέλατε να μας πείτε  τι σημαίνει Κ.Ο.Ε.Δ;

Κος Πουρναράς. Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης σημαίνουν τα αρχικά και αποτελείται από 7 σκυλιά και 7 συνοδούς.

Fire Rescue Pedia: Σε τι συμβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα σκυλιά;

Κος Πουρναράς. Τα σκυλιά πηγαίνουν κυρίως σε αναζητήσεις αγνοουμένων. Είτε κάποιος έχει χαθεί  και γίνεται αναζήτηση από τους οικείους του, σε περίπτωση κατάρρευσης, αν κάποιος έχει παρασυρθεί από ορμητικά νερά – δεν είναι πολύς καιρός που ζήσαμε τέτοιες καταστάσεις όπως ο χείμαρρος στην Εύβοια που παρέσυρε τους ηλικιωμένους – επίσης  στην Κερατέα,  στη Μάνδρα πιο πριν.

Fire Rescue Pedia: Η Κ.Ο.Ε.Δ ποια περιοχή καλύπτει σαν 1η ΕΜΑΚ ;

Κος Πουρναράς.  Πάμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Έχουμε τη δυνατότητα για αερομεταφορά της ομάδας, των σκύλων και των συνοδών τους, όπου χρήζει ανάγκη, επειδή είμαστε δίπλα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Αυτό ισχύει βέβαια για όλες τις ομάδες της  1ης ΕΜΑΚ.

Fire Rescue Pedia: Ποιες είναι οι σκέψεις σας και οι προσδοκίες σας για την Κ.Ο.Ε.Δ;

Κος Πουρναράς. Αυτό που κοιτάμε είναι να έχουμε πάντα τα σκυλιά μας ετοιμοπόλεμα, δηλαδή να μπορούν να επιχειρήσουν κάθε στιγμή. Φέτος ξεκινήσαμε και μια ανανέωση στα σκυλιά μας, γιατί κάποια έχουν φτάσει στο όριο του να είναι επιχειρησιακά, 10 ετών δηλαδή. Η ομάδα Κ.Ο.Ε.Δ ανανεώθηκε με 3 νέα σκυλιά, ώστε να μπορέσουν τα 3 αρχαιότερα να συνταξιοδοτηθούν.

Κάτι που ξεκίνησε φέτος και θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα είναι ότι για πρώτη φορά προμηθευτήκαμε ένα σκύλο και έχουμε πιθανότατα και την αποκλειστικότητα στην Ελλάδα,  που θα μπορεί να ανιχνεύει πτώματα. Τα σκυλιά μας ανιχνεύουν ζωντανά θύματα, εγκλωβισμένους, τυχαία βέβαια ίσως σταματήσουν σε κάποιο νεκρό άτομο λόγω μυρωδιάς αλλά ο σκοπός τους είναι να βρουν ζωντανό άνθρωπο. Αυτό το νέο πρόγραμμα λοιπόν για ανθρώπους που δεν είναι εν ζωή, δεν αφορά μόνο κάποιο άτομο που καταπλακώθηκε σε κάποιο σεισμό αλλά και σε θύματα που έχουν πνιγεί σε λίμνες, κανάλια, στέρνες . Θα έχει τη δυνατότητα να βρει πνιγμένους μέσα στο νερό. Μοναδικό πρόγραμμα στις υπηρεσίες μας.

Αφού ολοκληρώθηκε η συνέντευξη με το κο Διοικητή,στην συνέχεια είχα την τιμή να μιλήσω με τον κο Βάσιλα Μιχάλη, ο οποίος μας ξενάγησε στα κτίρια, στους περιβάλλοντες χώρους και στα ειδικά  οχήματα των σκυλιών.

Συνέντευξη Βάσιλας Μιχαήλ -Εκπαιδευτής, συνοδός σκύλου

Fire Rescue Pedia: Θα θέλαμε να αρχίσουμε με δύο λόγια για εσάς

Κος Βάσιλας. Ονομάζομαι Βάσιλας Μιχαήλ ,είμαι 13 χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα, με τον βαθμό πλέον του πυρονόμου,  και τα τελευταία 10 στην ομάδα των σκυλιών στη Κ.Ο.Ε.Δ. Ήταν το όνειρο μου η πυροσβεστική και συγκεκριμένα η Ε.Μ.Α.Κ. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Τα σκυλιά είναι ένας ιδιαίτερος  κλάδος της Ε.Μ.Α.Κ .

Είναι μια καθημερινή, εικοσιτετράωρη απασχόληση, καθώς έχεις να κάνεις με έναν ζωντανό οργανισμό, ένα συνεργάτη, έναν συνάδελφο. Το να είσαι συνοδός σκύλου είναι κάτι το οποίο καθορίζει την ζωή σου, για παράδειγμα θα πρέπει να έχεις στην κατοχή σου Ι.Χ. το οποίο θα πρέπει να είναι συμβατό με τη μεταφορά του σκύλου, και αντίστοιχα θα πρέπει η οικία σου να μπορεί να φιλοξενεί και το σκύλο μαζί με την οικογένεια σου. Συνεπώς ο σκύλος καθορίζει τη ζωή όχι μόνο του συνοδού αλλά και της οικογένειας του.

Fire Rescue Pedia: Πως ξεκίνησαν τα διασωστικά σκυλιά στην Ελλάδα;

Κος Βάσιλας. Η αρχή έγινε το 1986 στο μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας, και καθώς τότε στην Ελλάδα δεν υπήρχε Ε.Μ.Α.Κ και ούτε αντίστοιχη ομάδα διασωστικών σκυλιών, ήρθε προς ενίσχυση μας, διεθνής βοήθεια και συγκεκριμένα από την Γαλλία. Ήρθαν λοιπόν με διασωστικά σκυλιά είδαμε την χρησιμότητα τους και την αμέσως επόμενη χρονιά το Π.Σ. έστειλε συνάδελφο στην Γαλλία για να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτό.

Fire Rescue Pedia: Ακούμε να χρησιμοποιείτε η λέξη Κ9 αλλά στην ουσία δε ξέρουμε τι σημαίνει και  το έχουμε συνδυάσει με τα σκυλιά των σωμάτων ασφαλείας. Τι σημαίνει Κ9;

Κος Βάσιλας. Η λέξη Κ9 προέρχεται από τα αρχικά Kei-Nain που αν τα προφέρουμε μαζί μας κάνουν τη λέξη Canine που στα λατινικά σημαίνει σκύλος. Αρκετές υπηρεσίες ανά τον κόσμο χρησιμοποίησαν αυτή την κωδική ονομασία για να κάνουν διακριτό το ρόλο τους. Η μονάδα μας έχει ελληνικά χαρακτηριστικά και ονομάζεται Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης δηλαδή Κ.Ο.Ε.Δ.

Fire Rescue Pedia:  Τα Κ9 που χρησιμοποιούνται στην αστυνομία, στο λιμενικό και στο στρατό έχουν διαφορές από αυτά στην Ε.Μ.Α.Κ;

Κος Βάσιλας. Η κάθε υπηρεσία έχει διαφορετική φύση επαγγέλματος. Το κάθε σκυλί είναι για συγκεκριμένη δουλειά και αυτό απαιτεί  συγκεκριμένη εκπαίδευση, άλλη για τα σκυλιά patrol, άλλη για τα σκυλιά που η δουλειά τους είναι τα  εκρηκτικά ή οι ναρκωτικές ουσίες κτλ. Τα σκυλιά της Ε.Μ.Α.Κ. είναι για ανεύρεση αγνοουμένων ανθρώπων.

Συγκεκριμένα για τρεις περιπτώσεις

  • Α) για ανεύρεση αγνοουμένων κάτω από ερείπια, π.χ. συνέπεια σεισμού η τρομοκρατική ενέργεια.
  • Β) «ανοιχτό έδαφος» αναζήτηση αγνοουμένων σε υπαίθριους χώρους π.χ. ορειβάτες η και ηλικιωμένους.
  • Γ) αναζήτηση ατόμων συνέπεια ακραίων καιρικών φαινομένων π.χ. χιονοστιβάδες, πλημμύρες, κατολισθήσεις βράχων

Fire Rescue Pedia: Πόσα σκυλιά μπορεί να έχει στην ευθύνη του ο κάθε συνοδός;

Κος Βάσιλας. Ο κάθε συνοδός έχει στην ευθύνη του ένα σκυλί με το οποίο έχει περάσει μαζί του και την βασική εκπαίδευση.

Fire Rescue Pedia: Ποιος επιλέγει το σκυλί, το Π.Σ. η Κ.Ο.Ε.Δ η ο εκπαιδευτής;

Κος Βάσιλας.Για αρχή δεν μιλάμε για σκύλο αλλά για έναν συνεργάτη, έναν συνάδελφο, ο οποίος θα περάσει μαζί μας δεκαέξι χρονιά, εκ των οποίων τα δέκα περίπου  θα είναι υπηρεσιακά. Συνεπώς  θα πρέπει με αυτό το σκύλο να γίνεις ένα, και για να το πούμε λαϊκά να «γουστάρει» ο ένας τον άλλο, διαφορετικά δε θα υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βέβαια το σκυλί θα πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά, θα πρέπει να έχει την αίσθηση της κυριαρχίας, να νοιώθει αυτοπεποίθηση και να μην είναι νωχελικό η φοβικό. Εάν και εφόσον πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις περνάμε στην επιλογή από την δεξαμενή της επιλογής.

Fire Rescue Pedia: Ποιες είναι οι ιδανικότερες ράτσες για σκυλιά στην Κ.Ο.Ε.Δ;

Κος Βάσιλας. Οι ράτσες που είναι οι επικρατέστερες στην Ελλάδα και γενικά παγκοσμίως είναι τα Λαμπραντόρ, το βελγικό ποιμενικό- malinoi, το golden retriever και το γερμανικό ποιμενικό. Έχουμε συναντήσει στο εξωτερικό να χρησιμοποιούνται διάφορες ράτσες από δανέζικο ποιμενικό μέχρι και κόκερ, αλλά γενικά πρέπει να χρησιμοποιούνται ράτσες δοκιμασμένες στο ανάλογο κλίμα που επιχειρούν, για παράδειγμα ένας Δανός μολοσσός στο δικό μας ζεστό κλίμα δεν θα μπορεί να αποδώσει. Επίσης σημαντικό ρόλο στην επιλογή παίζει και τι ταιριάζει στον συνοδό.  Παράδειγμα τα malinoi, τα οποία είναι σκυλιά με τεράστια ενέργεια, αντίθετα με τα Λαμπραντόρ που είναι πιο ήρεμα, οπότε θα πρέπει και αυτά τα χαρακτηριστικά να ταιριάξουν με τον συνοδό.

Fire Rescue Pedia: Ποια είναι τα στάδια της εκπαίδευσης ;

Κος Βάσιλας. Το κουτάβι παίρνεται αφού απογαλακτιστεί 50 ημερών περίπου. Το πρώτο στάδιο είναι το δέσιμο με το αφεντικό για 3 με 4 μήνες, οπού γίνεται μέλος της οικογένειας του, θα τον λατρέψει και θα γίνουν ένα, ώστε να μπορεί να δουλέψει για αυτόν μόνο και μόνο για να τον ευχαριστήσει. Δεν μπορεί να καταλάβει το κοινωνικό έργο που εκτελεί σώζοντας μια ζωή αλλά θέλει να βρει το θύμα για να παίξει με το αφεντικό- συνεργάτη του. Όλη η εκπαίδευση λοιπόν στηρίζεται πάνω στο παιχνίδι και στη θετική υπακοή, βρίσκεις τα θετικά χαρακτηριστικά του σκύλου και τον επιβραβεύεις για αυτά, απαγορεύεται φωνή και ξύλο. Συνεπώς το πρώτο στάδιο είναι η κοινωνικοποίηση του σκύλου με τον συνοδό.

Το δεύτερο στάδιο λοιπόν είναι στην ηλικία των 9 μέχρι με τα βίας 18 μηνών, όπου ξεκινάει η εκπαίδευση του διασώστη η οποία διαρκεί περίπου πέντε μήνες. Θα πρέπει να δεθεί με την ανθρώπινη μυρωδιά και να δίνει ένδειξη με το γάβγισμα σε αυτήν, που είτε δεν βλέπει είτε δεν ακούει.

Το τρίτο στάδιο είναι η συντήρηση και η εγρήγορση του σκύλου, το οποίο επιτυγχάνουμε πραγματοποιώντας εικονικά συμβάντα. ο σκύλος αν περάσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία του αναζήτηση, θα το πούμε πάλι λαϊκά θα «πέσει σε μελαγχολία» και θα νοιώσει ότι δεν κάνει σωστά την δουλειά του. Εδώ να συμπληρώσουμε ότι οι εντολές της βασικής υπακοής  γίνονται στα γερμανικά η και τα γαλλικά καθώς ο σκύλος αντιλαμβάνεται τις δυο πρώτες συλλαβές και βοηθάνε αυτές οι γλώσσες να γίνονται οι εντολές πιο κατανοητές.

Fire Rescue Pedia: Ποιες είναι οι ενέργειες του σκύλου όταν εντοπίσει το θύμα;

Κος Βάσιλας.Το σκυλί εντοπίζει την μυρωδιά στον αέρα και αρχίζει και γίνεται νευρικό, κουνάει πιο έντονα την ουρά και ενώ στην αρχή την έχει πιάσει στον αέρα στη συνέχεια θα ψάξει να βρει την «δεξαμενή» της μυρωδιάς. Αν για παράδειγμα βρει κάτι σε μια τρύπα, θα αρχίσει να κάνει γύρους γύρω από αυτήν και όταν θα είναι σίγουρο και μόνο τότε, το τονίζουμε αυτό, ότι η μυρωδιά προέρχεται από εκεί, θα γαβγίσει. Με την ολοκλήρωση της αναζήτησης, το γεγονός ότι ο συνοδός είναι ευτυχισμένος και του το δείχνει, κάνει και το σκύλο αντίστοιχα ευτυχισμένο.

Fire Rescue Pedia: κ. Βάσιλα, σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και το αξιόλογο έργο που επιτελείτε για την κοινωνία και ευχόμαστε πάντα επιτυχίες και ασφάλεια στην εργασία σας. 

Σημείωση αρθρογράφου

Είμαι πολύ χαρούμενη και είναι μεγάλη μου τιμή για όσα δέχτηκαν να μου δείξουν από κοντά και να μου εξηγήσουν πως λειτουργούν. Είναι τιμή μου που γνώρισα αυτούς τους ήρωες πυροσβέστες συνοδούς και τους τετράποδους φίλους μας που θα ρισκάρουν για τον κάθε έναν από εμάς. Αξίζουν το σεβασμό μας. Κάθε μέρα που θα πάνε στη δουλειά τους, μπορεί να ρισκάρουν τη ζωή τους και θα το κάνουν για ανθρώπους που δεν ξέρουν.

  • Δημοσιογραφική επιμέλεια για το Fire Rescue Pedia,  Δάμαρις Αναστασοπούλου
  • Φωτογραφική κάλυψη για το Fire Rescue PediaΣυμεών Μπανός

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.