Ψάχνοντας τη φωτιά στα βάθη της ιστορίας

 

 

Στοιχείο πολιτισμού και στοιχείο καταστροφής … από πότε έχει κατορθώσει να την χαλιναγωγήσει ο Άνθρωπος;

Ο έλεγχος της φωτιάς ήταν ένα σημείο καμπής στην πολιτιστική πτυχή της ανθρώπινης εξέλιξης διότι επέτρεψε στους ανθρώπους να μαγειρεύουν την τροφή τους και να αποκτήσουν ζεστασιά. Η φωτιά επέτρεψε επίσης την επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας τις σκοτεινές και ψυχρές ώρες της νύχτας, παρέχοντας του προστασία από αρπακτικά ζώα και έντομα. Αποδεικτικά στοιχεία για διαδεδομένο έλεγχο της φωτιάς βρίσκουμε περίπου πριν από 125 χιλιάδες χρόνια, ενώ στοιχεία για την ελεγχόμενη χρήση της φωτιάς από την εποχή του Homo erectus δηλαδή περίπου πριν από 400.000 χρόνια με ευρεία επιστημονική υποστήριξη.

Έρευνες γίνονται για μια πρώτη και οριστική απόδειξη για τον έλεγχο της φωτιάς από ένα μέλος της σειράς Homo 0,2 έως 1,7 εκατομμύρια χρόνια πριν (Mya).

Στοιχεία από την πρώιμη Παλαιολιθική εποχή

Τα στοιχεία του ελέγχου της φωτιάς , κατά την πρώιμη Παλαιολιθική εποχή είναι αβέβαια και στην καλύτερη περίπτωση έχουν περιορισμένη επιστημονική υποστήριξη. Στην πραγματικότητα, η οριστική απόδειξη για ελεγχόμενη χρήση φωτιάς είναι ένας από τους παράγοντες που χαρακτηρίζουν τη μετάβαση από την πρώιμη στην μέση Παλαιολιθική εποχή δηλαδή την περίοδο από το 400.000 έως το 200.000 πΧ .

Περιοχές της ανατολικής Αφρικής, όπως το Chesowanja κοντά στη λίμνη Baringo, το Koobi Fora και το Olorgesailie της Κένυας, δείχνουν κάποια πιθανά αποδεικτικά στοιχεία ότι οι πρώτοι αυτοί άνθρωποι είχαν χρησιμοποιήσει τη φωτιά. Στο Chesowanja, οι αρχαιολόγοι βρήκαν όστρακα από κόκκινο πηλό που χρονολογούνται από το 1,42 Mya πΧ. Η μελέτη σε αυτά τα όστρακα δείχνει ότι ο πηλός πρέπει να έχει θερμανθεί στους 400° C για να σκληρύνει. Στο Koobi Fora, υπάρχουν στοιχεία ελέγχου της φωτιάς από τον Homo erectus από το 1,5 Mya πΧ, με κοκκίνισμα των ιζημάτων που μπορεί να έχουν προέλθει μόνο από θέρμανση στους 200 – 400° C ( 392-752 ° F) «εστία -όπως κατάθλιψη» υπάρχει σε μια τοποθεσία στο Olorgesailie , Κένυα . Κάποιo μικροσκοπικό κάρβουνο βρέθηκε , αλλά θα μπορούσε να προκύψει από μια φυσική φωτιά βούρτσα. Στο Gadeb της Αιθιοπίας, θραύσματα δομικών υλικών από ηφαιστειακή τέφρα που φαίνεται να έχουν καεί βρέθηκαν, αλλά μπορεί να έχουν προέλθει και από εκτόξευση βράχων λόγω τοπικής ηφαιστειακής δραστηριότητας . Στη κοιλάδα του ποταμού Awash, βρέθηκαν αντικείμενα σε σχήμα κώνου από κοκκινωπό πηλό και διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσε να έχουν δημιουργηθεί από θερμοκρασίες της τάξεως των 200° C.
Στο Bnot Ya’akov Bridge στο Ισραήλ, έχει ζητηθεί να αποδείξει ότι ο Homo erectus άναβε φωτιά μεταξύ του 790.000 και του 690.000 πΧ. Μέχρι σήμερα αυτό ήταν το πιο ευρέως αποδεκτό σαν χρονολογία, αν και πρόσφατες επανανάλυσεις καμένων θραυσμάτων οστών και στάχτες φυτών από το Σπήλαιο Wonderwerk έχουν πυροδοτήσει υποψίες για αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν ανθρώπινο έλεγχο της φωτιάς από 1 Mya πΧ.

Στην Xihoudu της επαρχία Shanxi στη Κίνα, υπάρχουν ενδείξεις καύσης από το μαύρο, γκρι και γκρίζο- πράσινο αποχρωματισμό οστών θηλαστικών που βρέθηκαν στο χώρο. Σε άλλη περιοχή της Κίνα το Yuanmou της επαρχίας Γιουνάν βρέθηκαν το 1985 μαυρισμένα οστά θηλαστικών που χρονολογούνται από το 1,7 Mya πΧ.

Στο Trinil της Java, παρόμοια μαυρισμένα οστά έχουν βρεθεί που χρονολογούνται από το 500.000 έως το 830.000 πΧ.

Αν τώρα συγκρίνουμε την ποιότητα σίτισης μεταξύ των «ανθρώπινων» και μη «ανθρώπινων» πρωτευόντων θηλαστικών οι επιστήμονες τείνουν στο συμπέρασμα ότι η πρόοδος των «ανθρώπινων» πρωτευόντων οφείλεται σε μια εξελικτική διαδικασία ως συνέπεια της επεξεργασίας των τροφίμων με αρχή πριν από 1,9 εκατομμύρια χρόνια και εκεί τοποθετούν και την έναρξη χρήσης της φωτιάς από το γένος Homo.

Ο έλεγχος της φωτιάς και το συνοδευτικό με αυτήν φως έφερε σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων διότι η δραστηριότητα δεν περιορίζεται πλέον από το σκοτάδι της νύχτας. Επιπλέον μπορεί να προφυλαχθεί από ορισμένα θηλαστικά και έντομα τα οποία αποφεύγουν τη φωτιά και το καπνό. Επιπλέον οδήγησε σε βελτιωμένη διατροφή με μαγειρεμένες πρωτεΐνες.

Ο Richard Wrangham του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι το μαγείρεμα των φυτικών τροφών μπορεί να είχε προκαλέσει την επέκταση του εγκεφάλου , επιτρέποντας σύνθετους υδατάνθρακες αμυλούχα τρόφιμα για να γίνει πιο εύπεπτα δηλαδή ουσιαστικά επιτρέπουν στους ανθρώπους να απορροφούν περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα. Ο Wrangham λέει επίσης ότι η κατανάλωση μαγειρεμένου φαγητού είναι πιο φυσιολογική για το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, σκεπτόμενος ότι το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα μπορεί να έχει εξελιχθεί για να ασχοληθεί με τα μαγειρεμένα τρόφιμα και ότι το μαγείρεμα εξηγεί την αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου και άλλα ανθρωπολογικά στοιχεία κατά την περίοδο πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια. Τέλος ισχυρίζεται ότι το ωμό κρέας και τα ωμά λαχανικά δεν θα μπορούσαν να παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για να στηρίξουν τον κυνηγό – τροφοσυλλέκτη.

Άλλοι ανθρωπολόγοι πάλι πιστεύουν ότι η όλη διαδικασία του μαγειρέματος άρχισε μόλις 250.000 χρόνια πΧ όταν μαζικά εμφανίζονται φούρνοι και εστίες μαζικά στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και ότι η ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου είχε ήδη συντελεστεί.

Πηγή http://en.wikipedia.org
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.