ΠΑ.Μ. – Π.Σ.Ε.Α. Παλλαϊκή Άμυνα – Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης

 

18/7/2014

Κάποια νοοτροπία ίσως είναι καιρός σταδιακά να αλλάξει. Έννοιες όπως αυτής της Παλλαϊκής Άμυνας πλέον δεν παραπέμπουν σε καταστροφολογικούς και παραποιημένους πολιτικούς χειρισμούς του παρελθόντος. Αν σκεφθούμε λίγο και προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε, ποια η διαφορά μεταξύ του Σεισμού του 1999, των πυρκαγιών του 2007 και του σεισμού του 2014 με μια πολεμική σύγκρουση;

Καταστάσεις κρίσεως σε όλες τις περιπτώσεις, μια κατάσταση κρίσης την οποία πρέπει να διαχειριστούμε με τον καλλίτερο τρόπο ώστε να έχουμε τα λιγότερο οδυνηρά αποτελέσματα.

Το Πυροσβεστικό Σώμα (εισήγηση τουΝικόλαου Γρ. Σακκαλή Επιπυραγού – Χημικού Μηχανικού Ε.Μ.Π. το 2008 στο πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» ) αναφέρει:

  • Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι μία από τις βασικές κρατικές υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο δυναμικό και στα μέσα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Ως φορέας Πολιτικής Άμυνας (ΠΣΕΑ) από τον καιρό της ειρήνης:
  • Εκπαιδεύει το προσωπικό που προορίζεται για πολιτική επιστράτευση (άνω των σαράντα (40) ετών) και άμαχο πληθυσμό.

Και συνεχίζει:

Σε καιρό ειρήνης:

  • Αναζητά και εντοπίζει κατάλληλους χώρους και θέσεις εγκατάστασης των Πολεμικών Πυροσβεστικών Σταθμών, που θα λειτουργήσουν σε μεγάλες πόλεις.
  • Εξασφαλίζει τα αναγκαία πυροσβεστικά υλικά και μέσα για τον εξοπλισμό των Πολεμικών Πυροσβεστικών Σταθμών και τη συμπλήρωση των υλικών μέσων των υπαρχόντων Στατικών Πυροσβεστικών Σταθμών.
  • Αναζητά και εντοπίζει κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους για αποθήκευση και συντήρηση των πυροσβεστικών υλικών και μέσων.
  • Αναζητά και εξασφαλίζει πρόσθετες πηγές νερού, πλέον του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης.

Η ΠΣΕΑ διαχειρίζεται 56 επιχειρησιακά σχέδια σε αντίθεση έχουμε φτιάξει ένα άλλο διαφορετικό και πολύπλοκο σύστημα υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για να χειρίζεται μόνο 1 σχέδιο το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Σύμφωνα με τις Διαπιστώσεις / Συμπεράσματα / Προβληματισμούς του Δντού ΓΕΕΘΑ/Α6 Ταξίαρχου Γ. Δημητρόπουλου σε ημερίδα του ΓΕΕΘΑ το 2014 : « Όσοι πιστέψαμε στη δυναμική και εν τέλει στη φιλοσοφία της Πολιτικής Άμυνας στην Ελλάδα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μία δυνατή ένεση που να εμπεριέχει στοιχεία, όπως, καλύτερη:

Διοικητική οργάνωση – Εκπαίδευση – Υποδομές – Νομικό πλαίσιο

Η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου Πολιτικής Άμυνας στον 21ο αιώνα είναι σημαντικό να εμπεριέχει την πολυετή εμπειρία της ΠΑΜ ΠΣΕΑ και τη σύγχρονη θεωρητική και πρακτική αντίληψη Διοίκησης και Επιχειρησιακής Εμπειρίας της Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πάλι το 2008 με έγραφό της η Διεύθυνσης Π.ΑΜ. – Π.Σ.Ε.Α. αναφέρει ως θέμα: «Οδηγίες οργάνωσης της πολιτικής άμυνας σε όλα τα σχολεία του κράτους»

«Με τις παρούσες οδηγίες αποβλέπουμε στην οργάνωση όλων των Σχολείων του Κράτους από πλευράς Πολιτικής Άμυνας κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η κάλυψη ή ταχεία εκκένωση των κτιρίων ή η άμεση και ασφαλή διαφυγή των μαθητών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, ή συμφορών που προέρχονται από φυσικές ή άλλες αιτίες (πυρκαγιές, σεισμοί, δολιοφθορές, κλπ.)».

Πηγή: http://helleniced.wordpress.com, www.geetha.mil.gr, www.esos.gr

Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Πιστοποιημένος Διαχειριστής Κρίσεων από το ΙΝ.ΕΠ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.  

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.