Τι πρέπει να είναι κάποιος για να γίνει πυροσβέστης;

 

21/7/2014

Για να γίνει κάποιος πυροσβέστης, πρέπει να είναι έξυπνος, με καλή φυσική κατάσταση και να μπορεί να αντέξει ένα ασυνήθιστο βαθμό εργασιακής πίεσης. Ο πυροσβέστες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εκτελέσουν μια ποικιλία εργασιών όπως η καταπολέμηση των πυρκαγιών, η διάσωση ανθρώπων και η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την πρόληψη των πυρκαγιών.  Η κατάρτιση συχνά απαιτεί ένα καθορισμένο τρόπο εκπαίδευσης, με έμφαση στη σωματική και την ψυχική εκπαίδευση που προετοιμάζει τον υποψήφιο να ασχοληθεί με το άγχος της κατάσβεσης πυρκαγιών, κλπ αποστολών. Ο καθένας δεν μπορεί να γίνει πυροσβέστης, αλλά εκείνοι που θα είναι μέχρι παρόντες στην πρόκληση θα απολαύσουν μια καριέρα για την οποία το κοινό δείχνει, παραδοσιακά, μεγάλο σεβασμό.

Γενικές απαιτήσεις
Οι απαιτήσεις για να γίνει πυροσβέστης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή, αλλά η πλειοψηφία των διατάξεων είναι κοινές σε πολλά μέρη. Ένας μελλοντικός πυροσβέστης πρέπει να είναι τουλάχιστον 17 ή 18 ετών. Μερικές υπηρεσίες απαιτούν οι αιτούντες να είναι τουλάχιστον 21 και όχι μεγαλύτεροι από 29. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν δίπλωμα γυμνασίου ή ισοδύναμης σχολής, ενώ κάποιες πυροσβεστικές υπηρεσίες απαιτούν οι αιτούντες να έχουν πτυχίο συγγενές με την εργασία, ή να έχουν πτυχίο κολεγίου πάνω σε ορισμένα θέματα.

Φυσικοί Περιορισμοί
Οι υποψήφιοι πυροσβέστες πρέπει να είναι σωματικά ικανοί και να διαθέτουν άριστη όραση και την ακοή. Σε γενικές γραμμές, κάθε αιτών θα πρέπει να υποβάλετε σε ιατρική εξέταση από ιατρό εγκεκριμένο από την πυροσβεστική υπηρεσία. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ένα καθαρό μητρώο οδηγού με μια εν ισχύ άδεια οδήγησης. Θα πρέπει, επίσης, να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο.

Εκπαιδευτικές Ανάγκες
Για να γίνουν πυροσβέστες, άλλοι επιλέγουν να παρακολουθήσουν ένα κολέγιο ή πανεπιστήμιο που προσφέρει πτυχία στον τομέα της επιστήμης της πυρκαγιάς ή την μηχανική της πυρασφάλειας, αν και αυτό δεν είναι πάντα υποχρεωτικό. Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα κράτη παρέχουν στους αιτούντες να γίνουν πυροσβέστες μία εκτεταμένη εκπαίδευση πυρόσβεσης, ανεξάρτητα από την προηγούμενη τους εκπαίδευση. Μετά την εκπαίδευση, οι μαθητές θα πρέπει να περάσουν μια γραπτή δοκιμασία και μια φυσική εξέταση αντοχής. Εάν ένας αιτών έχει υψηλή βαθμολογία σε κάθε εξέταση, έχει τη καλύτερη πιθανότητα να επιλεγεί ως πυροσβέστης .

Ψυχολογικές Κρίσεις
Αν κάποιος θέλει να γίνει πυροσβέστης, τότε θα πρέπει να είναι σε θέση να χειριστεί το άγχος ικανοποιητικά. Οι πυροσβέστες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει πλησιάζουν στο συμβάν με ήρεμο τρόπο και να διατηρούν την προσοχή και τη συγκέντρωση τους κάτω από έντονο στρες. Όσοι πανικοβάλλονται εύκολα ή έχουν υψοφοβία, δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτοί σαν πυροσβέστες.

Επαγγελματική Κατάρτιση
Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης στον τομέα, της πυροσβέστης οι εκπαιδευόμενοι συχνά πρέπει να πολεμήσουν ελεγχόμενες φωτιές, προκειμένου να μάθουν μια ποικιλία τρόπων για να τις σβήσουν. Μερικοί μαθητές πάλι λαμβάνουν και εκπαίδευση πεδίου σε συνεργασία με επαγγελματίες πυροσβεστικού σταθμού. Ένας συνδυασμός εκπαίδευσης θεωρίας και πρακτικής εμπειρίας ετοιμάζει τους εκπαιδευόμενους για να χειριστούν μια ποικιλία καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμα και μία φορά.

Οι μελλοντικές ευκαιρίες για πυροσβέστες
Όταν ένα άτομο αποφασίζει να γίνει πυροσβέστης, αναμένει να έχει μια καριέρα που προσφέρει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία, σύνταξη γήρατος μετά από περίπου 20 έτη υπηρεσίας, καθώς και ασφάλεια της εργασίας. Είναι σπάνιο για μια πυροσβεστική υπηρεσία να απολύσει εργαζόμενο, έτσι οι πυροσβέστες να απολαύβάνουν ένα υψηλό ποσοστό ασφάλειας της εργασίας. Ως πυροσβέστες θα αποκτήσουν με τα χρόνια εμπειρίας και συνεχούς εκπαίδευσης να μπορούν να εξελιχθούν βαθμολογικά και οργανικά εντός της υπηρεσίας.

Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 

4 Comments

  1.  

    Καλησπερα,αυτη που ειναι εθελοντες στο πυροσβεστικο σωμα και ειναι πανω απο 29 χρονων δεν εχουν καμια τυχη? θελω να ξερω γιατι το αγαπαω αυτο που κανω αλλα να εχω ανταποκριση…

  2.  

    Καλησπερα, ειμαι μαθητης της Γ’ Λυκειου και αγαπω πολυ το επαγγελμα και ειναι το μονο που θελω να ακολουθησω αλλα ενδεχεται να μην κριθω ικανος να μπω στη σχολη πυροσβεστων απο τις πανελληνιες γιατι η βαση ειναι αρκετα ψηλη της ταξεως των 16.689 μοριων. Υπαρχει αλλος τροπος να ακολουθησω την καριερα του πυροσβεστη και ισως να εχω περιθωρια αναβαθμισης στο μελλον; Θα το εκτιμουσα πολυ αν με βοηθουσατε.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.