Εκπαιδεύοντας το προσωπικό από το «Α» Οργάνωση διάσωσης

 

2/8/2014

Κάθε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι μοναδική αλλά θα πρέπει να λειτουργεί κάπως έτσι:

Η παρέμβαση στη καταστροφή αρχίζει πάντα σε τοπικό επίπεδο. Οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τη πυροσβεστική υπηρεσία είναι οι πρώτες που θα βρεθούν στο συμβάν με στόχο αφενός την επιβολή της τάξης και αφετέρου την προετοιμασία έναρξης των διαδικασιών έρευνας και διάσωσης.

Ο τοπικός προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας στη συνέχεια και ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής ζητά ανάλογη βοήθεια από το ανώτερο διοικητικό κλιμάκιο.Σε περίπτωση σεισμού εξειδικευμένοι πολιτικοί μηχανικοί θα επιφορτιστούν με το έργο της ένδειξης ασφαλούς πρόσβασης των διασωστών μέσα στα ερείπια ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος καταπλάκωσης από περαιτέρω κατάρρευση. Βαρύς εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την αφαίρεση μεγάλων κομματιών και μπαζών ώστε να διευκολυνθούν οι διασώστες.

Η επιχείρηση των ομάδων διάσωσης αρχίζει προσεκτικά αντιστηρίζοντας τα ύποπτα τμήματα ενώ ερευνούν για εγκλωβισμένα θύματα. Στη προσπάθεια αυτή χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές ακρόασης, μικρές κάμερες αναζήτησης και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Μόλις εντοπιστεί ένα θύμα αρχίζει το δύσκολο έργο της δημιουργίας ικανοποιητικής διόδου πρόσβασης προς αυτό. Πάντοτε αντιστηρίζοντας τα ερείπια ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κατάρρευσης.

Καλείται ιατρική ομάδα αποτελούμενη από εξειδικευμένους στο τραύμα ιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό χρησιμοποιώντας ειδικό κοντέινερ με ανάλογο εξοπλισμό για να φροντίσει τόσο τα θύματα όσο και τους διασώστες. Η ομάδα αυτή είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να παρέχει πρώτες βοήθειες και μέσα στα συντρίμμια.

Καθ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας ειδικοί επιστήμονες ερευνούν για παρουσία επικίνδυνων υλικών ώστε να απολυμάνουν άμεσα θύματα και διασωστικό προσωπικό.

Μεγίστης σημασίας είναι η παρουσία ειδικών στις επικοινωνίες ώστε να μπορούν όλοι να επικοινωνούν με όλους ώστε να υπάρχει συντονισμός ενεργειών και προειδοποίησης πχ για εκκένωση του χώρου.

Τέλος λόγω του ότι τα διαφορετικά υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν φτάνουν τα 16.000 χρειάζεται και ομάδα διαχείρισής τους. Υλικά όπως κόφτες σκυροδέματος, φωτογραφικές μηχανές, εργαλεία αναζήτησης, ιατρικές προμήθειες αλλά και σκηνές, κρεβάτια, τροφή και νερό ώστε η ομάδα που εκτελεί τις εργασίες διάσωσης να είναι αυτάρκης για 4 μέρες.

Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Πιστοποιημένος από το ΙΝ. ΕΠ. της ΕΣΔΔΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.