3 thoughts on “Τι κάνουμε αν πάρει φωτιά η κουζίνα μας;

  1.  

    Κ. Ρέτσιο, συγχαρητήρια για το αξιόλογο και εξαιρετικά ενημερωτικό άρθρο.

    Αν αναζητήσετε λεπτομέρειες από έναν πυροσβεστικό σταθμό που καλύπτει εκτεταμένες αστικές περιοχές θα διαπιστώσετε ότι οι σχετικές κλήσεις αφορούν (ευτυχώς) δυο διαφορετικές ομάδες συμβάντων:

    1. Η λιγότερο επικίνδυνη κατηγορία αφορά ξεχασμένο μαγειρικό σκεύος (χύτρα) σε αναμένη εστία, μέσα στο οποίο βράζει φαγητό με ποσότητα νερού και σχετικά λίγο λάδι ή λίπος. Μετά την εξάντληση (εξάτμιση ) του νερού παράγει καπνό και έντονη οσμή και συνήθως γίνεται αντιληπτή από περιοιίκους πριν λάβει έκταση. Παρόμοια περίπτωση είναι και το ξεχασμένο φαγητό ή γλυκά σε ηλεκτρικό φούρνο. Μια πυρκαγιά του είδους αυτού συνήθως έχει χαρακτηριστικά πλησιέστερα στην κατηγορία A. Αν γίνει αντιληπτή και υπάρχει πρόσβαση στον χώρο αντιμετωπίζεται εύκολα με κάλυψη και απομάκρυνση του σκεύους.

    2. Η ανάφλεξη λίπους συνήθως σε τηγάνι, όπως στην εντυπωσιακή αρχική εικόνα του άρθρου και στο video στο τέλος, αλλά και σε φριτέζα (συχνότερα σε επαγγελματικές κουζίνες). Πρόκειται για την κατηγορία F (ή K κατά NFPA), η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και η αντιμετώπισή της απαιτεί επιδεξιότητα και άμεσα διαθέσιμα τεχνικά μέσα, όπως πολύ σωστά αναλύετε στο άρθρο.

    Ευτυχώς ο μεγαλύτερος αριθμός συμβάντων αφορά την πρώτη κατηγορία.

    Για τις πυρκαγιές κατηγορίες F, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει εκδόσει μια σειρά οδηγίες με σημαντικότερη την 61047_Φ.701.6/2009, η οποία απευθύνεται περισσότερο σε τεχνικούς και σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, αξίζει όμως να την διαβάσει ενημερωτικά και το κοινό.

  2.  

    Αγαπητέ επισκέπτη Red Wolf,
    σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου και για την άκρως ενημερωτική σου διάθεση αναφορικά με τους πυροσβεστήρες και τις διατάξεις. Με τέτοιο αναγνωστικό κοινό είμαι πραγματικά υπερήφανος.

    Με εκτίμηση
    Ι. Ρέτσιος

  3.  

    Κύριε Ρέτσιο συγχρητήρια για το άρθρο σας, το οποίο αφορά τόσο τους επαγγελματίες σε χώρους εστίασης αλλά και κάθε νοικοκυριό.

    Θα ήθελα να συμπληρώσω την ύπαρξη των πυρίμαχων κουβερτών υαλονημάτων, σχεδιασμένες ειδικά για την κατάσβεση εστιών φωτιάς.

    Ιδιαίτερα προσιτές οικονομικά, απλές στη χρήση, μπορούν να βρίσκονται σε κάθε οικιακή κουζίνα και βάση νομοθεσίας σε κάθε επαγγελματική κουζίνα.

    Διατίθονται σε διάφορες διαστάσεις, ενδεικτικά μια πρόταση στο http://neomed.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Σχετικά άρθρα