Κατηγορία πυρκαγιάς «C» … όταν εμπλέκεται ο ηλεκτρισμός

 

28/12/2014

Οι διάφορες κατηγορίες πυρκαγιών ορίζουν τους επικίνδυνους παράγοντες που εμπλέκονται στην εκδήλωσή τους και την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την καταπολέμησή τους. Η εξοικείωση με τα διάφορα είδη πυρκαγιάς είναι σημαντική για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και εκείνων που είναι επιφορτισμένοι με καθήκοντα πυρασφαλείας. Τόσο στα εμπορικά όσο και στα κτίρια κατοικιών, οι διαφορετικές κατηγορίες της πυρκαγιάς που πιθανά θα αντιμετωπίσουν απαιτεί συγκεκριμένες γνώσεις για το πώς ξεκίνησε και το πώς εξελίσσεται. Οι Πυρκαγιές κατηγορίας C καίνε καύσιμα υλικά, αλλά είναι ιδιαίτερη κατηγορία επειδή εμπλέκεται ο παράγον ηλεκτρισμός.

Γενικά δεν είναι επικίνδυνη η χρήση ηλεκτρολογικού υλικού και ηλεκτρικών συσκευών. Ο κίνδυνος παρουσιάζεται από την κακή τους χρήση.

Όταν μια πυρκαγιά ξεκινήσει από ένα βραχυκύκλωμα ή άλλου τύπου ηλεκτρικό πρόβλημα, και δεν υπάρξει άμεση απομόνωση από την πηγή ενέργειας η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη και τυπικά  μια πυρκαγιά κατηγορίας C μπορεί συμβεί. Σημειώστε ότι αυτό το είδος πυρκαγιάς έχει οριστεί ως ξεχωριστή κατηγορία πυρκαγιάς την «E» τάξης στα αυστραλιανά πρότυπα.

Μερικά παραδείγματα των πιθανών πηγών πυρκαγιών κατηγορίας «C» είναι:

 • Υπερφορτωμένες ηλεκτρικές πρίζες
 • Προβληματικά καλώδια βύσματα, πρίζες, διακόπτες.
 • Βραχυκυκλώματα

Αν η πυρκαγιά χαρακτηριστεί ως «C» η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να διακοπεί άμεσα. Όσο η ηλεκτρική ενέργεια διατρέχει καλώδια ή συσκευές αποτελεί μια σταθερή πηγή τροφοδοσίας της φωτιάς. Διότι όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του τετράεδρου της φωτιάς είναι παρόντα

Καταπολέμηση της πυρκαγιάς κατηγορίας «
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μια πυρκαγιά Γ κατηγορίας δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με νερό. θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μη-αγώγιμα ουσίες, όπως πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς και εκείνους με ξηρή χημική ουσία.

Αγώγιμα ουσίες, όπως το νερό ή ο αφρός μπορεί να βάλει το προσωπικό σε κίνδυνο. Όταν η πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει σταματήσει και ρίχνετε νερό στις φλόγες, θα προκληθεί εξάπλωση των ηλεκτρικών φορτίων και πιθανώς ηλεκτροπληξία. Αν η ηλεκτρική ενέργεια βρει ένα μονοπάτι μέσα από τις φλόγες και το νερό, το σώμα του πυροσβέστη θα υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες που θα αποδειχθούν μοιραίες.

Πυροσβεστικά Εξοπλισμός
Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση πυρκαγιών κατηγορίας «C» είναι να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ώστε η πυρκαγιά να αλλάξει κατηγορία και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα το νερό.

Τις περισσότερες οι πυροσβέστες φορούν υποδήματα με σόλες από ειδικό καουτσούκ που ανακόπτουν την πορεία του ηλεκτρικού ρεύματος προς το σώμα τους

Προστασία της Οικίας σας από τις πυρκαγιές κατηγορίας «

Είναι σημαντικό η καλωδίωση του σπιτιού σας είναι σωστά εγκατεστημένη και ενημερωμένη σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές για τα κτίρια, ώστε να αποφεύγονται τα βραχυκυκλώματα και ου υπερφορτώσεις του εσωτερικού δικτύου. Προστατεύστε τα κατοικίδια ζώα σας και τα μικρά παιδιά από τις ηλεκτρικές συσκευές, με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Μην χρησιμοποιείτε ταλαιπωρημένα καλώδια και βύσματα. Οι πυρκαγιές κατηγορίας «C» αρχίζουν γρήγορα και πρέπει σβήνονται με την ίδια ταχύτητα. Γνωρίζοντας το σωστό τρόπο καταπολέμησης αυτού το είδους πυρκαγιάς θα σώσει ζωές και περιουσία.

Πηγή: http://www.fire-extinguisher101.com

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

5 Comments

 1.  

  Προσοχή στην ορολογία. Στην Ελλάδα οι ηλεκτρικές πυρκαγιές ανήκουν στην συμπληρωματική κατηγορία Ε. (Α: στερεά-επιπλα και λοιπές συνήθεις, Β: υγρά καύσιμα, Γ: αέρια καύσιμα, Δ: πυροφορικά μέταλλα, Ε: οι προηγούμενες με παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος).

 2.  

  Λιγη προσοχή απο το μεταφραστή δεν βλάπτει.Στοιχειώδεις
  γνωσεις για τις κατηγορίες πυρκαγιάς ειναι απαραίτητες για
  να ”γραψεις” ενα αρθρο.

 3.  

  Αξιότιμοι συνάδελφοι, το άρθρο είναι προφανώς μεταφρασμένο με προέλευση από τις Η.Π.Α., καθώς η κατηγοριοποίηση που αναφέρει αντιστοιχεί σε αυτή κατά NFPA 10,όπου:
  Fire Class A :Πυρκαγιές Στερεών
  Fire Class Β: Πυρκαγιές Εύφλεκτων Υγρών και Αερίων
  Fire Class C: Πυρκαγιές παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος
  Fire Class D: Πυρκαγιές σε μαγειρικά σκεύη ή συσκευές όπου εμπλέκονται Φυτικά ή Ζωϊκά Λίπη

  NFPA Standard 10
  “3.3.4
  Classifications for Fires.
  3.3.4.1
  Class A Fires.
  Fires in ordinary combustible materials, such as wood, cloth, paper, rubber, and many plastics.
  3.3.4.2
  Class B Fires.
  Fires in flammable liquids, combustible liquids, petroleum greases,
  lars, oils, oil-based paints, solvents, lacquers, alcohols,and flammable gases.
  3.3.4.3
  Class C Fires.
  Fires that involve energized electrical equipment.
  3.3.4.4
  Class D Fires.
  Fires in combustible metals such as magnesium, titanium, zirconium, sodium, lithium, and potassium.
  3.3.4.5
  Class K Fires.
  Fires in cooking appliances that involve combustible cooking media (vegetable or animal oils and fats)

  Καλό θα ήταν βεβαίως να διατυπώνεται σαφώς πιό σύστημα ταξινόμησης χρησιμοποιείται για την αποφυγή συγχύσεων όπως εν προκειμένου, αλλά ας μην πυροβολούμε τον αρθοφγράφο! Εξ’ άλλου ενήργησε καλή τη προθέση για την ενημέρωση όλων μας!

 4.  

  Εννοείται ότι το άρθρο είναι μεταφρασμένο. Αυτό δεν είναι κακό, όμως σε έναν τεχνικό κλάδο όπως η πυροσβεστολογία έχει σημασία η σωστή αναφορά στα ισχύοντα πρότυπα. Δεν θα υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα, και δεν θα το συζητούσαμε καθόλου, αν υπήρχε μια μικρή σημείωση δυο γραμμών στο στυλ: “το παρόν άρθρο ακολουθεί την ορολογία NFPA που ισχύει στην Β. Αμερική. Στην Ελλάδα οι πυρκαγιές αυτές…

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.