Η Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία του Heist-op-den-Berg

 

9/10/2011

Το Heist-op-den-Berg είναι δήμος που βρίσκεται στη βελγική επαρχία της Αμβέρσας. Η περιοχή (που η αρχική της ονομασία ήταν «Heist»), όπως μπορεί να εκτιμηθεί από τα αντικείμενα που εκτίθενται στο μουσείο της πόλης, ήταν ήδη κατοικημένη κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ εξαιτίας ενός λόφου 48 μέτρων που δημιουργήθηκε κατά την πρώιμη Εποχή των Παγετώνων, προέκυψε αργότερα η συμπληρωματική ονομασία «op-den-Berg» που σημαίνει «πάνω στο λόφο».
Η πόλη είναι πολύ γνωστή για την κυριακάτικη υπαίθρια αγορά της. Στην πλατεία του ιστορικού κέντρου της πόλης μπορεί κανείς να δει εκτός από την εκκλησία με το θαυματουργό ξύλινο άγαλμα της Παρθένου και το Παιδί, μια από τις πολλές παλιές αντλίες νερού της πόλης, ένα μουσείο-τραίνο και ένα μουσείο γεωργίας. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά κάστρα, τα περισσότερα από τα οποία όμως είναι ιδιόκτητα, και ως εκ τούτου δεν είναι ανοικτά στο κοινό.
Σήμερα απαριθμεί περίπου 40.000 κατοίκους ενώ έχει και δυο Βιομηχανικές Περιοχές.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία
Η Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία του Heist-op-den-Berg ιδρύθηκε πριν από 115 χρόνια και τα περισσότερα από αυτά στελεχωνόταν αποκλειστικά από εθελοντές πυροσβέστες. Σήμερα αποτελεί μέλος ομάδας 13 εθελοντικών και επαγγελματικών πυροσβεστικών υπηρεσιών που υπάγονται στην περιφέρεια της πόλης Mechelen και έχει υπό την ευθύνη της μια περιοχή 86 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 50.000 κατοίκων.

Η Υπηρεσία απέκτησε το πρώτο της πυροσβεστικό όχημα αμέσως μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου από τον αμερικανικό στρατό. Σήμερα διαθέτει συνολικά 13 οχήματα διαφόρων τύπων. Οι Π.Υ. του Βελγίου ακολουθούν το «Γαλλικό Μοντέλο», στο οποίο η υπηρεσία παροχής πρώτων βοηθειών υπάγεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, είτε ως αυτόνομη είτε ως ενιαία. Έτσι από το 1957 ο σταθμός διαθέτει και ένα ασθενοφόρο, ενώ από το 1997 τα ασθενοφόρα αυξήθηκαν σε δύο.

Σήμερα στελεχώνεται από 60 εθελοντές πυροσβέστες & πυροσβέστριες και 12 επαγγελματίες. Το μόνιμο προσωπικό εργάζεται Δευτέρα με Παρασκευή σε πρωινή και απογευματινή βάρδια (2 άτομα στο ασθενοφόρο, 2 στο πυροσβεστικό όχημα 1ης εξόδου και ένας τηλεφωνητής). Η νυχτερινή βάρδια καλύπτεται από εθελοντές, ένας από τους οποίους διαμένει εντός του σταθμού. Το Σαββατοκύριακο στελεχώνεται μόνο από εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι είναι σε επιφυλακή σε 8ωρη βάρδια ενώ ένας εκτελεί υπηρεσία τηλεφωνητή στο σταθμό. Βέβαια αρκετοί από αυτούς, λόγω σαββατοκύριακου, επιλέγουν να είναι παρόντες κάποιες ώρες και εντός των χώρων της υπηρεσίας. Το σύστημα αυτό έχει επιλεγεί λόγω αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών που προκύπτουν από τη στελέχωση και του ασθενοφόρου οχήματος. Ο σταθμός δέχεται καθημερινά (πρωί & απόγευμα) 3-4 κλήσεις παροχής πρώτων βοηθειών, με συνέπεια η τόσο συχνή ενεργοποίηση εθελοντών κατά τις εργάσιμες ημέρες να ήταν αδύνατη.

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού, αν και μεταλλική κατασκευή, είναι αρκετά σύγχρονες και λειτουργικές. Μεγάλος στεγασμένος χώρος στάθμευσης πυροσβεστικών οχημάτων, αίθουσα ιματισμού, δωμάτια ανάπαυσης, χώρος ψυχαγωγίας, δωμάτιο συντήρησης και επισκευής αναπνευστικών συσκευών, γραφείο προϊσταμένου, αίθουσα εκπαίδευσης & συσκέψεων και τέλος, τηλεφωνείο με «κέντρο επικοινωνίας».

Πατήστε για μεγέθυνση (Φωτό Ζέρβας Δημήτρης)

Καρδιά της λειτουργίας της Υπηρεσίας αποτελεί το σύστημα τηλεειδοποίησης των εθελοντών πυροσβεστών για την ενημέρωσή τους, προκειμένου να προσέλθουν στο σταθμό προς αντιμετώπιση συμβάντος ή ενίσχυση στο μόνιμο προσωπικό. Όλοι οι εθελοντές φέρουν πάνω τους από μια συσκευή τηλεειδοποίησης (pager). Το προσωπικό χωρίζεται σε 2 μεγάλες ομάδες που εναλλάσσονται σε 24ωρη βάρδια. Η κάθε ομάδα χωρίζεται σε 3 υποομάδες των 8-9 ατόμων και εναλλάσσεται σε 8ωρη βάρδια. Η κάθε υποομάδα χωρίζεται με την σειρά της σε προσωπικό για τη στελέχωση των ασθενοφόρων (AMB) και σε προσωπικό για τη στελέχωση των πυροσβεστικών οχημάτων. Οι εθελοντές, από την πλευρά τους, μέσω των pagers ενημερώνουν το σύστημα για τη διαθεσιμότητά τους ή όχι (πράσινο, κόκκινο). Σε περίπτωση συμβάντος ο τηλεφωνητής καταγράφει το συμβάν σε έναν υπολογιστή και στη συνέχεια στέλνει σήμα στην ομάδα των εθελοντών που είναι σε υπηρεσία. Ανάλογα με το συμβάν (πρώτες βοήθειες ή πυρκαγιά κτλ) ο υπολογιστής επιλέγει και ενημερώνει τα διαθέσιμα άτομα. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως πρωινές εργάσιμες ημέρες, δημιουργείται μερικές φορές πρόβλημα στη διαθεσιμότητα των εθελοντών. Σε αυτή την περίπτωση ο τηλεφωνητής μέσω των pagers ενημερώνει την επόμενη την βάρδια του επόμενου 8ωρου να δηλώσουν διαθεσιμότητα.

Για να αποκτήσει κάποιος την ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη παρακολουθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα 130 ωρών. Στη συνέχεια όσοι επιθυμούν μπορούν να αποκτήσουν και την ιδιότητα του διασώστη, για την οποία απαιτούνται άλλες 30 ώρες. Επιπλέον το εθελοντικό προσωπικό υποχρεούται να παρακολουθεί 2 δίωρες εκπαιδεύσεις το μήνα, που πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα απόγευμα. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες – Διασώστες παρακολουθούν επιπρόσθετα επιμορφωτικό σεμινάριο (θεωρία-πρακτική) 20 ωρών το χρόνο. Το μόνιμο προσωπικό είναι υποχρεωτικά και διασώστες.

Η Υπηρεσία κάθε μήνα δέχεται, απευθείας ή μέσω του Σ.ΠΕ.Κ, περίπου 100 κλήσεις εκ των οποίων οι 85 έχουν σχέση με παροχή πρώτων βοηθειών & διακομιδή. Ανάμεσα στα συμβάντα που καλούνται να αντιμετωπίσουν συγκαταλέγονται κάθε χρόνο περίπου 7-10 σοβαρές αστικές πυρκαγιές, από τις οποίες μία έως δύο εντός των δύο Βιομηχανικών Περιοχών. Πλημμύρες, υπερχειλίσεις καναλιών και τροχαία ατυχήματα καταλαμβάνουν και αυτά ένα σημαντικό ποσοστό των συμβάντων. Η περιοχή δεν έχει μείνει ανέπαφη και από δασικές πυρκαγιές, τα συμβάντα όμως αυτά είναι αρκετά περιορισμένα.

Συνολικά σήμερα στο Βέλγιο υπάρχουν 270 περίπου Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (εθελοντικές και επαγγελματικές) στις οποίες υπηρετούν 5.500 επαγγελματίες και 12.000 εθελοντές, και αυτά σε μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων στο 1/4 του μεγέθους της Ελλάδας.

Δημήτρης Ζέρβας
Εθελοντής Αρχιπυροσβέστης
Γεν. Γραμματέας ΠΕΕΠΣ

Πηγές:
1) Γεωπολιτικά στοιχεία: wikipedia.org
2) Ενημέρωση από επίσκεψη

Πατήστε για μεγέθυνση (Φωτό Ζέρβας Δημήτρης)

Ανταπόκριση για το Fire Rescue News
Ζέρβας Δημήτρης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.