Είναι η εργασία του Προνοσοκομειακού Διασώστη επικίνδυνη;

Βαθμολογία

 
Οι προνοσοκομειακοί Διασώστες (EMT) κάνουν πολύτιμη δουλειά για την κοινωνία. Συχνά είναι οι πρώτοι που ανταποκρίνονται σε ένα ιατρικό περιστατικό και οι ενέργειές τους μπορούν να σώσουν ζωές και να κάνουν τη ζωή καλύτερη για όλους. Αυτό όμως έχει κόστος για τα άτομα που υπηρετούν ως Προνοσοκομειακοί Διασώστες (ΕΜΤ) και εκτός από τη σχετικά χαμηλή αμοιβή, διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των άλλων.

Τα πραγματικά καθήκοντα που εκτελούν οι προνοσοκομειακοί Διασώστες (ΕΜΤ) δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, εκτός ίσως από την ανύψωση υπέρβαρων ασθενών. Ωστόσο, οι προνοσοκομειακοί Διασώστες αντιμετωπίζουν πραγματικούς κινδύνους στη δουλειά τους- συχνά δέχονται επιθέσεις από ασθενείς και μπορεί να εκτεθούν σε επικίνδυνες καταστάσεις ή ασθένειες λόγω της ίδιας της φύσης της εργασίας. Δυστυχώς είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να αυτοκτονήσουν σε σχέση με άτομα άλλων επαγγελμάτων.

Το να είσαι Προνοσοκομειακός Διασώστης (ΕΜΤ) μπορεί να είναι συναρπαστικό και ικανοποιητικό, αλλά υπάρχουν και κάποιες προκλήσεις που πρέπει να γνωρίζεις. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Είναι η εργασία του Προνοσοκομειακού Διασώστη επικίνδυνη; 

Η εργασία ως Προνοσοκομειακός Διασώστης (EMT) δεν είναι, θεωρητικά μιλώντας, πιο επικίνδυνη από την εργασία σε οποιαδήποτε άλλη, με περιόδους έντονης άσκησης.  Οι προνοσοκομειακοί Διασώστες πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρουν και να μετακινούν ασθενείς και αυτό είναι σκληρή σωματική άσκηση και συνοδεύεται από τον σχετικό κίνδυνο, αλλά φαίνεται απίθανο, πως παραδείγματος χάριν  η εργασία ενός Προνοσοκομειακού Διασώστη να είναι σωματικά πιο επικίνδυνη από εκείνη ενός οικοδόμου, ο οποίος επίσης θα μεταφέρει βαριά φορτία την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας του.  Όμως, πέρα από τα προφανή, ο Προνοσοκομειακός Διασώστης (EMT) αντιμετωπίζει μια πολύ μεγαλύτερη σειρά κινδύνων από ό,τι ο οικοδόμος μας σε καθημερινή βάση και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τα σωματικά καθήκοντα ενός Προνοσοκομειακού Διασώστη (EMT) όσο με τις καταστάσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί.

5 Προκλήσεις του να είσαι Προνοσοκομειακός Διασώστης (EMT)

Υπάρχουν πέντε μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των Προνοσοκομειακών Διασωστών (EMT’S & Paramedics) σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα:

1 – Επίθεση. Μια έκθεση για το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξε ότι τα άτομα που ασκούν επαγγέλματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να δεχθούν επίθεση από τα άτομα που ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα! Για τους Προνοσοκομειακούς Διασώστες, οι κίνδυνοι επίθεσης μπορεί να προέρχονται από τους ίδιους τους ασθενείς οι οποίοι μπορεί, είτε κατά λάθος είτε σκόπιμα, να χτυπήσουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή επειδή βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών. Είναι επίσης πιθανό συγγενείς και άλλοι άνθρωποι να επιτεθούν στον Προνοσοκομειακό Διασώστη EMT ενώ προσπαθεί να εκτελέσει το έργο του, μερικές φορές από ενδιαφέρον για τον τραυματία ή τον άρρωστο και μερικές φορές για αντίθετους λόγους.

2 – Προβλήματα στην Σπονδυλική Στήλη. Αυτό δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει , μιας και σε κάθε επάγγελμα που περιλαμβάνει πολλές άρσεις βαρών θα υπάρχουν κίνδυνοι για την σπονδυλική στήλη των ανθρώπων. Κάθε Προνοσοκομειακός Διασώστης (EMT) θα περάσει πολύ χρόνο γονατιστός ή σκυφτός, εκτός από το να σηκώνει και να μετακινεί ασθενείς. Κάθε χρόνο, περίπου το 8% των πρώτων ανταποκριτών απουσιάζουν από την εργασία τους λόγω τραυματισμών στην σπονδυλική στήλη. Οι εργαζόμενοι στον προνοσοκομειακό χώρο ειδικότερα, έχουν 1 στις 8 πιθανότητες τραυματισμού στην σπονδυλική στήλη σε ετήσια βάση.

3 – Ασθένειες. Αυτές έρχονται με τη μορφή αερογενώς ή αιματογενώς μεταδιδόμενων    παθογόνων παραγόντων και άλλων οδών μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Εάν περιθάλπετε τραυματίες, θα εκτεθείτε στο αίμα, το σάλιο, τον βήχα, το φτέρνισμα και άλλα σωματικά υγρά τους. Ακόμη και με εξαιρετική προσοχή και καλή χειρουργική πρακτική – είναι πιθανό το αίμα τους να καταλήξει σε εσάς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κινδυνεύσετε από οτιδήποτε, από ηπατίτιδα έως AIDS και COVID. Μπορείτε να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο φορώντας (Μ.Α.Π.)  γάντια, γυαλιά, μάσκες προσώπου κ.λπ. αλλά δεν μπορείτε να τον εξαλείψετε εντελώς.

4 – Απώλεια της ακοής. Μπορεί να μη βλέπετε την άμεση σύνδεση μεταξύ της εργασίας των Προνοσοκομειακών Διασωστών και της απώλειας ακοής, αλλά, στην πραγματικότητα, οι Προνοσοκομειακοί Διασώστες διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο βλάβης της ακοής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Αυτό οφείλεται στην έκθεση σε σειρήνες, αερόκορνες και εργαλεία που μπορεί να απαιτούνται για να εισέλθουν σε έναν κλειστό χώρο και να βοηθήσουν στη διάσωση ενός ατόμου. Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό, επειδή είναι απαραίτητο μέρος του ρόλου των πρώτων ανταποκριτών να μπορούν να ακούν τις κραυγές για βοήθεια, να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να ακούν προειδοποιητικούς ήχους όπως π.χ.  η κατάρρευση ενός τοίχου στήριξης.  Αν και υπάρχουν τρόποι για να προστατεύσετε την ακοή σας και θα πρέπει να τους χρησιμοποιείτε.

5 – Στρες. Είναι αγχωτικό να είσαι Προνοσοκομειακός Διασώστης (EMT); Η εργασία ως Προνοσοκομειακός Διασώστης (ΕΜΤ) είναι αγχωτική.

Δεν είναι μόνο τα τέσσερα παραπάνω ζητήματα αγχωτικά, αλλά και η αντιμετώπιση καταστάσεων ζωής και θανάτου. Η λήψη αποφάσεων που μπορεί να σώσουν ή να αποβούν μοιραίες για  μια ζωή σε μια στιγμή είναι αγχωτική. Η εργασία σε βάρδιες οδηγεί σε έλλειψη ύπνου το οποίο προκαλεί άγχος. Η κακή διαχείριση, η οποία είναι πολύ συνηθισμένη για τους Προνοσοκομειακούς Διασώστες (ΕΜΤ), είναι αγχωτική. Και ούτω καθεξής.

Αυτή είναι πραγματικά η μεγαλύτερη ανησυχία για όλους τους πρώτους ανταποκριτές. Μπορεί να σας αιφνιδιάσει και να επηρεάσει όλη τη ζωής σας. Το μετατραυματικό στρες PTSD (Post-Traumatic Stress Disorder) είναι κοινό για τους επαγγελματίες έκτακτης ανάγκης και οι Προνοσοκομειακοί Διασώστες δεν έχουν ανοσία σε αυτό. Η ψυχική υγεία πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε αυτούς τους τύπους καριέρας.

5 Συνήθεις τραυματισμοί των Προνοσοκομειακών Διασωστών (EMT)

Πώς μεταφράζονται αυτοί οι κίνδυνοι όταν πρόκειται για τους τραυματισμούς που υφίστανται οι Προνοσοκομειακοί Διασώστες EMT στο πεδίο;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH -National Institute for Occupation Safety and Health), υπάρχουν 5 συχνοί τραυματισμοί που υφίστανται κατά την εργασία σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τον Προνοσοκομειακό χώρο:

1 – Τραυματισμοί λόγω σωματικής κίνησης. Αυτό περιλαμβάνει προβλήματα στην σπονδυλική στήλη , αλλά αφορά όλους τους τραυματισμούς που συνεπάγονται υπερβολική καταπόνηση του σώματος κατά την κίνηση, την ανύψωση, τη συστροφή κ.λπ. Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των τραυματισμών των Προνοσοκομειακών Διασωστών ΕΜΤ είναι αυτού του είδους και τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες ενός τέτοιου τραυματισμού τρώγοντας σωστά, κάνοντας γυμναστική και χρησιμοποιώντας πάντα τη σωστή μηχανική του σώματος (όποτε είναι δυνατόν) όταν πρόκειται για ανύψωση κ.λπ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτοί οι τραυματισμοί γίνονται πιο συχνοί με την ηλικία και οι Διασώστες ΕΜΤ άνω των 40 ετών είναι πολύ πιο πιθανό να τραυματιστούν με αυτόν τον τρόπο από τους νεότερους συναδέλφους τους.

2 – Ζητήματα επιβλαβών ουσιών. Σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των τραυματισμών των εργαζομένων στον προνοσοκομειακό χώρο προέρχεται από επιβλαβείς ουσίες και, ειδικότερα, από την έκθεση σε αυτά τα παθογόνα που μεταδίδονται με το αίμα. Ο πιο συνηθισμένος από αυτούς τους τραυματισμούς είναι το τυχαίο τσίμπημα βελόνας. Αυτό μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά αν ο ασθενής σας έχει HIV μπορεί να οδηγήσει σε εβδομάδες στρες και άγχους περιμένοντας να μάθετε αν έχετε μολυνθεί και εσείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ “συμβαίνουν ατυχήματα”, πολλά από αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν επειδή ο Προνοσοκομειακός Διασώστης EMT δεν ακολουθεί το κατάλληλο πρωτόκολλο ασφαλείας. Αν θέλετε να αποφύγετε αυτούς τους τραυματισμούς (απευκταίοι σε μεγάλο βαθμό) εξασφαλίστε ότι χρησιμοποιείτε όλα τα απαιτούμενα Μ.Α.Π. και απορρίπτεται  τις βελόνες κ.λπ. με ασφάλεια.

3 – Πτώση, γλίστρημα .  Ένα απίστευτο 16% όλων των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται οι Προνοσοκομειακοί Διασώστες ΕΜΤ είναι γλιστρήματα και πτώσεις.

Αυτά τείνουν να είναι ένας συνδυασμός βιασύνης για να γίνει η δουλειά και εργασίας σε ακραίες συνθήκες (συμπεριλαμβανομένων των υγρών επιφανειών). Αν θέλετε να μειώσετε την πιθανότητα τραυματισμών όπως αυτός, αξίζει να αξιολογήσετε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε για να μεταφέρετε τους ασθενείς πριν αρχίσετε να τους μεταφέρετε και θα πρέπει πάντα να φοράτε αντιολισθητικά και ανθεκτικά παπούτσια για να έχετε την καλύτερη δυνατή πρόσφυση στις επιφάνειες.

4 – Ατυχήματα με μηχανοκίνητα οχήματα. Αντιπροσωπεύουν μόνο το 8% των ατυχημάτων που υφίστανται οι Διασώστες ΕΜΤ, αλλά ευθύνονται για την πλειονότητα των θανάτων σε εργαζόμενους στον προνοσοκομειακό χώρο. Το ποσοστό τραυματισμού ενός εργαζόμενου στο ΕΚΑΒ σε ατυχήματα με αυτοκίνητα είναι είκοσι φορές υψηλότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη εργασία! Για το πρόβλημα αυτό διεξάγονται πολλές έρευνες. Και αναπτύσσονται καλύτερα προγράμματα εκπαίδευσης οδηγών για να προσπαθήσουν να μειώσουν αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι και μόνο η χρήση της ζώνης ασφαλείας μπορεί να μειώσει δραματικά τους τραυματισμούς σε ατυχήματα και ότι το 84% των τραυματισμένων εργαζομένων δεν φορούν ζώνη ασφαλείας όταν συγκρούονται.

5 – Τραυματισμός που σχετίζεται με τη βία. Αυτό είναι απίστευτο, αλλά τα δύο τρίτα των εργαζομένων προνοσοκομειακα λένε ότι δέχονται λεκτική κακοποίηση κατά τη διάρκεια ενός έτους και ένα απίστευτο 44% δέχεται σωματική επίθεση κάθε χρόνο. Και το 80% του συνόλου των Διασωστών ΕΜΤ δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί επίθεση κάθε χρόνο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Διασώστες ΕΜΤ αδρανούν  να αναφέρουν τη βία όταν συμβαίνει, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπιση του προβλήματος δυσκολότερη από ό,τι θα έπρεπε. Είναι βέβαιο ότι αν οι Διασώστες ΕΜΤ ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι, θα μπορούσαν να μειώσουν δραματικά τις πιθανότητες να δεχτούν επίθεση και διεξάγονται έρευνες για να προσπαθήσουν να το καταστήσουν αυτό δυνατό.

Οι ανταμοιβές του να είσαι Προνοσοκομειακός Διασώστης EMT

Εάν δεν σας αποτρέψαμε να γίνετε Διασώστες EMT με αυτό το ζοφερό σύνολο δεδομένων, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πραγματικά οφέλη από αυτή την εργασία:

  • Ικανοποίηση από την εργασία – το να βοηθάς τους ανθρώπους είναι πραγματικά ωραίο πράγμα και αυτή η δουλειά σου επιτρέπει να βοηθάς πολλούς ανθρώπους, και αυτό σημαίνει ότι θα νιώθεις υπέροχα με αυτό που κάνεις.
  • Επαγγελματικές ευκαιρίες – αν αναπτύξετε την καριέρα σας πέρα από το να είστε ένας βασικός Διασώστης ΕΜΤ, τότε θα βρείτε πολλές ευκαιρίες καριέρας και ένα υψηλό επίπεδο εργασιακής σταθερότητας στο μέλλον.
  • Δεν είναι ποτέ βαρετή – δεν πρόκειται για μια δουλειά όπου κάνετε το ίδιο πράγμα όλη μέρα ξανά και ξανά, θα δείτε χιλιάδες μοναδικές καταστάσεις σε μια καριέρα ως Διασώστες EMT, δύο μέρες δεν είναι ποτέ ίδιες.
  • Δείτε τον κόσμο – θα περνάτε χρόνο ταξιδεύοντας σε περιοχές που μπορεί να μην έχετε δει ποτέ και ένα από τα προνόμια του να είσαι Διασώστης EMT είναι ότι μπορεί να είστε σε θέση να βοηθήσετε στη στελέχωση μεγάλων εκδηλώσεων όπως αθλητικές εκδηλώσεις ή μουσικές συναυλίες και να τις δείτε δωρεάν!

Μετάφραση για το Fire.gr , Τασιός Γιώργος

Πηγή άρθρου : https://firefighterinsider.com

(Visited 13 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.