Σπυρίδων Βαρσάμης

 

27/4/2015

Fire Rescue News. Όνομα;

Κος Βαρσάμης. Σπυρίδων Βαρσάμης του Γεωργίου.

Fire Rescue News. Σπουδές;

 Κος Βαρσάμης. Πτυχιούχος Δασολογίας & ΦΠ του ΑΠΘ, Τμήματος Ανθ/γών και Σχολής Επιμόρφωσης & Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Fire Rescue News. Τόπος καταγωγής;

Κος Βαρσάμης. Θεσσαλονίκη.

Fire Rescue News. Επάγγελμα;

Κος Βαρσάμης. Πύραρχος στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας.

Fire Rescue News. Οικογενειακή κατάσταση;

Κος Βαρσάμης. Παντρεμένος με δυο παιδιά (ένα κορίτσι & ένα αγόρι).

Fire Rescue News. Που ανήκετε; Πόσο καιρό ασχολείστε;

Κος Βαρσάμης. Προσλήφθηκα στο Πυροσβεστικό Σώμα πριν από 20,5 χρόνια και έχω υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις της ΔΠΥΘ, στη 2η ΕΜΑΚ, το ΠΚ Σαμοθράκης, την ΠΥ Πολυγύρου, τη ΔΠΥ Ν. Κέρκυρας και ως εκπαιδευτής σε τρεις σειρές Δοκίμων Πυροσβεστών στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης. Αυτήν την περίοδο υπηρετώ στη Διοίκηση Π.Υ. Ν. Θεσσαλονίκης, ως Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού.

Fire Rescue News. Όνειρο ζωής ή τυχαίο γεγονός το επάγγελμα σας;

 Κος Βαρσάμης.  Αρχική μου επιθυμία ήταν η εισαγωγή στη Σχολή Ευελπίδων. Το 1988 ως φοιτητής Δασολογίας, απασχολήθηκα στην πυρόπληκτη Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου, στη Ρόδο, όπου και συμμετείχα στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Από τότε αποφάσισα ότι με ενδιέφερε το αντικείμενο της πυρόσβεσης και τελικά το 1994 εισήχθηκα ως Δασολόγος, στον Τμήμα Πτυχιούχων Δοκ. Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Fire Rescue News. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που ξεκινά τώρα το επάγγελμα που ακολουθείτε;

Κος Βαρσάμης. Η γνώση είναι για μένα το σημαντικότερο στοιχείο, για να μπορέσει κάποιος να είναι αποτελεσματικός και ασφαλής στο πυροσβεστικό επάγγελμα. Σε ένα νέο πυροσβεστικό υπάλληλο λοιπόν θα πρότεινα, πέρα από τις όποιες γνώσεις λάβει στη βασική του εκπαίδευση, να προσπαθεί διαρκώς και με κάθε τρόπο να βελτιώσει τις γνώσεις του στο πολυσύνθετο επάγγελμα που καλείται να εκτελέσει, εκμεταλλευόμενος πέρα από τις γνώσεις και την εμπειρία των παλαιότερων συναδέλφων, τη διεθνή βιβλιογραφία, το διαδίκτυο και οποιαδήποτε ευκαιρία εκπαίδευσης του παρουσιάζεται.

Fire Rescue News. Μια στιγμή στη καριέρα  σας, που σας  έχει στιγματίσει, καλή ή κακή;

Κος Βαρσάμης. Πρώτη  υπηρεσία σαν Αξιωματικός Υπηρεσίας στο 2ο Π.Σ. Θεσσαλονίκης (μετά από κάποιες υπηρεσίες στην Αθήνα) το 1995, αλλαγή υπηρεσίας 14:00, κουδούνια διάσωσης, μεταβαίνουμε σε τροχαίο ατύχημα στην περιοχή Ευκαρπίας, με νεκρό οδηγό, τον οποίο απεγκλωβίσαμε. Τελειώνοντας την επέμβαση αντιλαμβάνομαι ότι κατάφερα να διαχειριστώ αυτό το περιστατικό χωρίς να αντιμετωπίσω κάποιο “εσωτερικό” πρόβλημα. Ήταν η επιβεβαίωση για μένα ότι θα μπορέσω να ασκήσω τα καθήκοντά μου αποτελεσματικά στην υπόλοιπη σταδιοδρομία μου. Έκτοτε συμμετείχα σε διάφορα σύνθετα συμβάντα πυρκαγιών και διασώσεων, αλλά η σιγουριά που μου δημιούργησε εκείνο το συμβάν με ακολουθεί για πάντα.

Fire Rescue News. Ποιοί οι μελλοντικοί σας στόχοι σε όλους τους τομείς;

Κος Βαρσάμης.  Τα τελευταία χρόνια συμμετέχω ως εμπειρογνώμονας (expert) στο Μηχανισμό ΠΠ της ΕΕ. Πέρα από τη συνέχιση των εκπαιδεύσεων, θα ήθελα να μπορέσω να συμμετάσχω σε μια τουλάχιστον διεθνή αποστολή βοήθειας. Επιδιώκω να πάρω την επίσημη πιστοποίηση εκπαιδευτή ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ, αφού εκτός από το καθαρά πυροσβεστικό έργο ασχολούμαι για πολλά χρόνια με το εκπαιδευτικό αντικείμενο και το βρίσκω απίστευτα ενδιαφέρον.  Άλλωστε η βασική αρχή της εκπαίδευσης ενηλίκων είναι ότι εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν ταυτόχρονα. Τέλος ελπίζω να μπορέσω να εφαρμόσω κάποιες από τις γνώσεις που απέκτησα κατά τη διάρκεια εκπαιδεύσεων δασοπυρόσβεσης κυρίως στον Καναδά, στο ελληνικό μοντέλο.

Fire Rescue News. Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Κος Βαρσάμης. Αρκετές από τις ελεύθερες ώρες μου αφιερώνονται στις υποχρεώσεις- δραστηριότητες των παιδιών μου, προσπαθώ όσο μπορώ να διατηρώ καλή φυσική κατάσταση και αρκετό διαδίκτυο. Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τη φοίτησή μου στην ΑΔΙΣΠΟ, μου αρέσει να γράφω μικρά πρακτικά κείμενα, που αφορούν το πυροσβεστικό επάγγελμα και δημοσιεύονται κυρίως στο περιοδικό του ΠΣ «Πυροσβεστική Επιθεώρηση». Πιστεύω ότι συμβάλω με αυτόν τον τρόπο στην ενημέρωση των υπόλοιπων συναδέλφων, βελτιώνοντας την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας μας. Από το 2005 ασκώ καθήκοντα Διοίκησης και αυτό περιορίζει πολύ τις δυνατότητες κάποιου να ασχοληθεί  με άλλες δραστηριότητες, αφού υπάρχει υποχρέωση άμεσης ετοιμότητας 24 ώρες το 24ωρο.

Fire Rescue News. Πως χειρίζεστε την απόρριψη;

Κος Βαρσάμης. Δε θα ήμουν ειλικρινής αν έλεγα ότι την αποδέχομαι. Κυρίως με πεισμώνει και προσπαθώ ή να την αποφύγω ή να την ανατρέψω. Θα ψάξω επίσης ποιος είναι λόγος που κάποιος θα απορρίψει εμένα ή τις απόψεις μου και αν διαπιστώσω ότι κάπου κάνω λάθος θα προσπαθήσω να διορθωθώ. Δεν είμαι απόλυτος, θέλω να ακούω τις απόψεις των συνεργατών μου και αρκετές φορές αλλάζω αποφάσεις, αν καταλάβω ότι δεν ήταν απόλυτα σωστές.

Fire Rescue News. Αν σας δινόταν μια ευκαιρία, τι θα αλλάζατε  στην ζωή σας;

Κος Βαρσάμης. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις επιλογές μου μέχρι σήμερα. Ειδικά στον επαγγελματικό μου τομέα, θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός που βρέθηκα σε αυτό το εξαιρετικό επάγγελμα. Η ικανοποίηση που μου προσφέρει η αποδοχή των συναδέλφων, σε όλες τις θέσεις όπου υπηρέτησα αλλά και των πολιτών με τους οποίους συνεργάστηκα είναι ανεκτίμητη. Η αδρεναλίνη που εκκρίνεται την ώρα του συμβάντος και η χαρά, η ευχαρίστηση, η ανακούφιση, η συγκίνηση μετά την επιτυχή διαχείριση του, είναι αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε πολύ “πλούσιοι”. Το πιο σημαντικό για μένα όμως είναι ότι βλέπω τα παιδιά μου να είναι περήφανα για τον πατέρα τους.

Fire Rescue News. Έχετε κάποιον άνθρωπο σαν πρότυπό σας ;

Κος Βαρσάμης.  Εκτιμώ αφάνταστα τον Υποστράτηγο ε.α. Γαïτανίδη Γιάννη και σε πολλές ενέργειές μου λειτουργεί σαν πρότυπο. Εξαίρετος αξιωματικός και απίστευτος “άνθρωπος”.

Επιμελείται για το Fire.gr, ο Συμεών Μπανός 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.