Ασπασία Καραμάνου

 

Fire Rescue News. Όνομα;

Κα Καραμάνου. Ασπασία Χρ. Καραμάνου.

Fire Rescue News. Σπουδές;

Κα Καραμάνου. Οι σπουδές μου στο ΕΜΠ έχουν ως εξής: 1) Προπτυχιακό δίπλωμα ως Πολιτικός Μηχανικός, 2) Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην παράκτια τεχνολογία – κατολισθήσεις και 3)Διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική Προστασία, με ειδίκευση στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις εθελοντικές οργανώσεις.

Fire Rescue News. Τόπος καταγωγής;

Κα Καραμάνου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα (Αργυρούπολη & Βύρωνα) αλλά οι ρίζες μου – και από τους δύο γονείς μου – είναι από την Εύβοια (Κύμη) .

 Fire Rescue News. Επάγγελμα;

Κα Καραμάνου. Δημόσιος Υπάλληλος.

Fire Rescue News. Οικογενειακή κατάσταση;

Κα Καραμάνου. Σε διάζευξη, με μία υπέροχη κόρη, τη 18χρονη Γεωργία – Χριστίνα.

Fire Rescue News. Που ανήκετε; Πόσο καιρό ασχολείστε;

Κα Καραμάνου. Εργάζομαι (από το 1996) στην Περιφέρεια Αττικής και στην παρούσα θέση μου (από το 2012) ως ειδικευμένο στέλεχος Πολιτικής Προστασίας στην αντίστοιχη οργανική μονάδα της Περιφέρειας Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης β βαθμού με χωρικές αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας, όπως αυτές καταγράφονται στην κείμενη νομοθεσία.

Fire Rescue News. Όνειρο ζωής ή τυχαίο γεγονός το επάγγελμα σας;

Κα Καραμάνου. Η διαχείριση των φυσικών, τεχνολογικών και άλλων καταστροφών μέσω των οργανωμένων συστημάτων Πολιτικής Προστασίας θεσμοθετήθηκε με νόμο στη χώρα μας μόλις τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για ένα νέο – αναδυόμενο επιστημονικό κλάδο  που καλύπτει ένα ευρύ και σύνθετο σώμα γνώσης και απαιτείται ευρεία διεπιστημονική συνεργασία για το συνδυασμό και την ανταλλαγή διαφόρων ειδών γνώσεων, στην οποία διαπλέκονται στενά όχι μόνο οι φυσικές επιστήμες αλλά και οι ανθρωπιστικές οι κοινωνικές και οι οικονομικές επιστήμες, ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα για το κατάλληλο πλαίσιο και τις στρατηγικές που θα ακολουθηθούν.

Το εύρος, η ποικιλία και η πολυπλοκότητα των παραμέτρων και των περιορισμών που υπεισέρχονται στον υπολογισμό της αποδοτικότητας των οργανωμένων συστημάτων Πολιτικής Προστασίας, δυσχεραίνουν την επίτευξη των σκοπών της Πολιτικής Προστασίας.

Για μένα λοιπόν η ενασχόληση μου με το αντικείμενο αυτό, αποτελεί μια διαρκή πρόκληση ικανοποίησης των μεταυλιστικών αναγκών μου, με στοιχεία που συνθέτουν το ατομικό μου σύστημα αξιών (κοινωνική συμμετοχή, οικολογική ευαισθησία, αυτοπραγμάτωση, αμοιβαιότητα, δημιουργία κτλ).

 Fire Rescue News. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που ξεκινά τώρα το επάγγελμα που ακολουθείτε;

Κα Καραμάνου. Όποιος ασχοληθεί με αυτό τον ευαίσθητο τομέα πρέπει να είναι σίγουρος για την απόφασή του και να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος. Οι δυσκολίες της δουλειάς αυτής είναι αρκετές, χρειάζεται να εφοδιαστεί με υπομονή και υψηλό αίσθημα ευθύνης και να μη σταματήσει ποτέ να προσπαθεί.

Όμως, όπως είπε και ο Σαίξπηρ και η πιο βαριά εργασία όταν γίνεται με ευχαρίστηση παύει να είναι κοπιαστική.

Θα συμβούλευα λοιπόν όποιον ξεκινά τώρα το επάγγελμα που ακολουθώ, να σκεφτεί καλά τα κίνητρα, που τον υποκινούν να ασχοληθεί με τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και ποιες είναι οι ανάγκες που προσδοκά ότι θα καλύψει.

Αν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του, οι κλίσεις και οι τάσεις του συμβαδίζουν με τους στόχους της Πολιτικής Προστασίας, τότε θα αισθάνεται ότι κάνει κάτι δημιουργικό και χρήσιμο. Τότε μόνο η ενασχόλησή του με την Πολιτική Προστασία θα τον ωθεί να φθάσει στην μέγιστη αποδοτικότητά του, μέσω της δραστηριοποίησης των ψυχικών και σωματικών δυνάμεών του.

Πρέπει να κατανοήσει ότι η λάθος επιλογή του επαγγέλματος θα επιφέρει αισθήματα απογοήτευσης, οδηγώντας τον στην αδιαφορία και τη μηχανιστική ή λαθεμένη εκτέλεση των επαγγελματικών καθηκόντων του, ζημιώνοντας τελικά όχι μόνο των ίδιο αλλά και ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.

 Fire Rescue News. Μια στιγμή στη καριέρα  σας, που σας  έχει στιγματίσει, καλή ή κακή;

Κα Καραμάνου. Είναι κάποιες στιγμές που τα πρόσωπα και τα λόγια των ανθρώπων μπορούν να σε στιγματίσουν. Θυμάμαι όλους τους ανθρώπους όταν μετά από κάποιο συμβάν με ανακούφιση στο πρόσωπο, μου λένε ευχαριστώ, αλλά και όλους εκείνους με έκδηλη την απογοήτευση και τη θλίψη. Και στις δύο περιπτώσεις μιλάνε στην καρδιά μου και μου λένε … «συνέχισε να προσπαθείς».

Fire Rescue News. Ποιοι οι μελλοντικοί σας στόχοι σε όλους τους τομείς;

Κα Καραμάνου. Στόχος μου είναι να βελτιώνω πάντα τις ικανότητες μου και να λαμβάνω την ικανοποίηση της επιτυχίας, όχι μόνο σε επαγγελματικό, αλλά και σε οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο.

Fire Rescue News. Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Κα Καραμάνου. Για μια εργαζόμενη μητέρα το καθημερινό πρόγραμμα είναι εξ ορισμού αρκετά δύσκολο κι απαιτητικό. Πολύ δε περισσότερο, όταν η επαγγελματική ενασχόληση αναφέρεται  σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η Πολιτική Προστασία. Δεν υπάρχουν ωράρια δεν υπάρχουν όρια, αφού αποτελεί τρόπο ζωής. Η συνεχής επιμόρφωσή μου, η αρθρογραφία και η συμμετοχή μου ως εθελόντρια στο Πυροσβεστικό Σώμα, αποτελούν μέρος αυτού του τρόπου ζωής. Επίσης, μου αρέσει η ζωγραφική, με βοηθάει να χαλαρώνω όταν είμαι σε ένταση.

 Fire Rescue News. Πως χειρίζεστε την απόρριψη;

Κα Καραμάνου. Πεισμώνω, κάνω την αυτοκριτική μου και προσπαθώ να γίνω καλύτερη σε ότι κάνω και να βρίσκω τρόπους να ξεπερνάω τα εμπόδια.

Fire Rescue News. Αν σας δινόταν μια ευκαιρία, τι θα αλλάζατε στην ζωή σας;

Κα Καραμάνου. Γενικά στην ζωή μου δεν μπορώ την στασιμότητα. Μου αρέσει να αλλάζω και να εξελίσσομαι. Πάντα ψάχνω για νέους δρόμους, σταθμούς και προορισμούς. Βάζω στόχους προσπαθώ να τους πετυχαίνω και να συνεχίζω.

 Fire Rescue News. Έχετε κάποιον άνθρωπο σαν πρότυπό σας ;

Κα Καραμάνου. Κάπου διάβασα πως δεν μπορείς να γίνεις καλός άνθρωπος, αν δεν έχεις συναντήσει έστω έναν καλό άνθρωπο στη ζωή σου. Έχω την τύχη, λόγω της δουλειάς μου, να συναντώ  περισσότερους από έναν καλούς ανθρώπους – μαχητές της ζωής, κι αυτούς έχω ως πρότυπο.
Τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας.

Eπιμελείται για το Fire.gr, ο Συμεών Μπανός.

2 Comments

  1.  

    ” Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια!” αγαπητέ Σπύρο έτσι είσαι και εσύ σαν την αλεπού. Αμαν!!!!!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.