Όταν η ανακύκλωση σκουπιδιών προσφέρει πυροσβεστικές γνώσεις

 

1/10/2012

Πυρόλυση είναι η μέθοδος ανάκτησης ενέργειας με την παραγωγή αερίου καυσίμου, κατά την οποία λαμβάνει χώρα φυσική και χημική αποσύνθεση των οργανικών ουσιών που βρίσκονται στα απορρίμματα υπό την επίδραση θερμότητας σε περιβάλλον απουσίας αέρα ή οξυγόνου. Είναι μια πολύ ελαστική διαδικασία, η οποία παρέχει τη δυνατότητα για παρασκευή πολλών καυσίμων από μια ποικιλία πρώτων υλών.
Κατά την πυρόλυση διασπόνται χημικοί δεσμοί και λαμβάνονται προϊόντα υψηλού ενεργειακού περιεχομένου, τα οποία ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί να είναι στερεά, υγρά ή αέρια. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα μέσα σε ειδικό κλίβανο υπό πίεση, λίγο μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική σε θερμοκρασία 500ο C, για την παραγωγή υγρού (λαδιού), ή μέχρι 700ο C, οπότε παράγεται κυρίως αέριο και κάρβουνο.

Η τροφοδοσία του κλιβάνου, ανάλογα με τον τύπο του, μπορεί να γίνεται είτε με ακατέργαστα απορρίμματα, είτε με κατεργασμένα σε μορφή μικρών τεμαχίων.
Η ενέργεια (θερμότητα) που απαιτείται για την επίτευξη της πυρόλυσης, συνήθως αντλείται από την καύση ενός μέρους (1:5) των παραγόμενων αερίων καυσίμων. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί, ότι η περιεκτικότητα σε νερό της πρώτης ύλης πρέπει να είναι μικρότερη από 40%, διαφορετικά δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί η μέθοδος. Κατά τη διάρκεια της πυρόλυσης οι περισσότερες από τις θερμικά ασταθείς οργανικές ενώσεις μετατρέπονται σε χρήσιμα καύσιμα αέρια (κυρίως H2, N2, CH4, CO, CO2 , C2H4, C2H6 (αιθάνιο), C6H6 (βενζόλιο), C7H8 (τουλουένιο) κλπ) των οποίων η θερμογόνος δύναμη εξαρτάται από το είδος του πυρολυτικού αντιδραστήρα, όπου γίνεται η αντίδραση χαμηλής ή υψηλής θερμοκρασίας και από τη σύσταση των απορριμμάτων.

Επίσης, προκύπτει ένα κλάσμα που αποτελείται από πίσσα και διάφορα ελαιώδη προϊόντα, που υπό κανονική θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι σε υγρή κατάσταση και περιέχει χημικές ενώσεις όπως οξικό οξύ, ακετόνη, μεθανόλη, ακεταλδεϋδη κλπ. Η θερμογόνος δύναμη του κλάσματος αυτού είναι 10000 BTU/Lb.

Τέλος, προκύπτει ένα στερεό υπόλειμμα που περιέχει στερεό άνθρακα και μερικά άλλα αδρανή υλικά, με πολύ μικρή θερμογόνο δύναμη που στην ουσία το καθιστούν άχρηστο ως καύσιμο. Οι χημικές αντιδράσεις της πυρόλυσης είναι ενδόθερμες (σε αντίθεση με αυτές της καύσης) και η ενέργεια που παράγεται είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την απαιτούμενη για την πυρόλυση θερμότητα.

Στη καθημερινή ζωή πυρόλυση γίνεται όταν τηγανίζουμε ή ψήνουμε όπου τα εξωτερικά στρώματα του στερεού οργανικού υλικού κρατούν το εσωτερικό μακριά από το οξυγόνο.(την φωτογραφία θα την έχετε δει στο facebook)

Οι φλόγες όταν καίγεται ένα ξύλο παράγονται από την καύση των αερίων που απελευθερώνονται από την πυρόλυση και όχι από την καύση του ιδίου του ξύλου.

 • Με πυρόλυση παράγουμε το ξυλοκάρβουνο αιώνες τώρα.
 • Με πυρόλυση τα διυλιστήρια παράγουν βενζίνη, κηροζίνη, κλπ.

  Πυροσβεστικά και μάλιστα σε αστικό συμβάν τι συμπέρασμα πρέπει να βγάλουμε;

  Η πυρόλυση είναι μία διαδικασία που ενεργειακά απαιτεί μόνο το 20% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας και γίνεται σχεδόν σε συνθήκες απουσίας οξυγόνου. Τα προϊόντα δε που παράγονται είναι καύσιμα αέρια δηλαδή αέρια που ευρισκόμενα ήδη σε υψηλή θερμοκρασία, για να αναφλεγούν χρειάζονται μόνο οξυγόνο (αέρα).
  Δηλαδή Flashover …

  Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

  Πυρόλυση
  Διαβάζοντας το «Σύγχρονες Τεχνολογίες Ανακύκλωσης Απορριμμάτων – Διαχείριση και Ενεργειακή Αξιοποίηση των Απορριμμάτων»
  ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ – Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών – Τμήμα Ηλεκτρολογίας
  Φελεσκούρα Χριστίνα – Παπαϊωάννου Ελένη
  ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Π. ΚΟΥΚΟΣ, ΜΑΪΟΣ 2004

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.