Επιβραδυντικό υλικό τι είναι; Πως δουλεύει;

 

8/9/2013

Επιβραδυντική ονομάζεται μια ουσία, εκτός από το νερό, που μειώνει την ευφλεκτότητα των υλικών ή καθυστερεί τη διαδικασία καύσης τους. Ο ορισμός αναφέρεται συνήθως σε επιβραδυντικά χημικά υλικά, αλλά μπορεί να συμπεριλάβει και ουσίες που λειτουργούν με φυσικό τρόπο, όπως η ψύξη του καιόμενου υλικού (τέτοια υλικά είναι οι αφροί κατάσβεσης και τα επιβραδυντικά τζελ). Επιβραδυντικά υλικά μπορεί επίσης να είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επικάλυψη ενός αντικειμένου, όπως τα ειδικά σπρέι για την πρόληψη πυρκαγιάς σε χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Τα επιβραδυντικά υλικά συνήθως χρησιμοποιούνται στην πυρόσβεση.

Οι αστικές πυρκαγιές προκαλούν ζημιές σε περίπου 400.000 σπίτια και κοστίζουν λίγο κάτω από 7.000 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω της σημασίας που δίνεται στη πρόληψη αλλά και στο πως θα καθυστερήσει η εξάπλωση μιας φωτιάς έκανε τη βιομηχανία επιβραδυντικών υλικών πολύ σημαντικό κλάδο της πυροπροστασίας.

Με ποιο σκεπτικά λειτουργούν τα επιβραδυντικά υλικά;

Θέλουν να μειώσουν την ευφλεκτότητα του υλικού είτε «κλειδώνοντας» τη πυρκαγιά με φυσικό τρόπο, είτε προκαλώντας την έναρξη μιας χημικής αντίδρασης που «φρενάρει» τη πυρκαγιά.

Φυσική διαδικασία:
Μερικές χημικές αντιδράσεις κρυώνουν το υπό-κείμενο καιόμενο υλικό.
Με τη δημιουργία μιας μεμβράνης που δεν αφήνει την περαιτέρω ανάφλεξη του υλικού.
Άλλα υλικά πάλι κατά την καύση τους απελευθερώνουν νερό ή/και Διοξείδιο του Άνθρακα με συνέπεια να μειώνουν τη δύναμη της φωτιάς.

Τέτοια υλικά είναι μείγματα Χουντίτη – Υδρομαγνησίτη (ανήκουν στα βιομηχανικά ορυκτά, με την Ελλάδα μοναδική χώρα στο κόσμο με παραγωγή), το Υδροξείδιο του Αργιλίου και το Υδροξείδιο του Μαγνησίου.

Όταν θερμαίνεται το Υδροξείδιο του Αργιλίου αφυδατώνει το καιόμενο υλικό για να σχηματίσει Οξείδιο του Αργιλίου (αλουμίνα, Al2O3) και απελευθερώνει υδρατμούς. Αυτή η χημικά αντίδραση απορροφά μεγάλη ποσότητα θερμότητας με συνέπεια να ψύχεται το καιόμενο υλικό. Επιπλέον η αλουμίνα σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα στην επιφάνεια του υλικού.

Τα μίγματα Χουντίτη και Υδρομαγνησίτη λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Το μείγμα αποσυντίθενται απελευθερώνοντας νερό και διοξείδιο του άνθρακα, αποκτώντας έτσι ιδιότητες επιβραδυντικού φωτιάς.

Χημική διαδικασία:
Οι χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα μέσα στη φλόγα (δηλ. στην αέρια φάση) μπορούν να διακοπούν με την παρέμβαση επιβραδυντικών υλικών. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα επιβραδυντικά είναι οργανικά αλογονίδια (αλογονοαλκάνια), όπως το Halon PhostrEx. Ωστόσο προσοχή, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα αέρια που απελευθερώνεται μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνα όταν χρησιμοποιείται αυτό το είδος του επιβραδυντικού. (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των εμπλεκομένων)

Άλλα επιβραδυντικά σπάνε τα πολυμερή υλικά έτσι ώστε να λιώσουν και «γλιστρήσουν» μακριά από τις φλόγες.
Για καύσιμα με βάση τον άνθρακα, στερεά επιβραδυντικά υλικά δημιουργούν ένα στρώμα «ζωάνθρακα» στην επιφάνεια τους. Αυτή η στιβάδα άνθρακα είναι πολύ πιο δύσκολο να καεί και έτσι αποτρέπει την περαιτέρω καύση.
Άλλοι τύποι υλικών προστίθενται στα χημικά επιβραδυντικά και προκαλούν τη δημιουργία ενός επιπλέον στρώματος πάνω στο προστατευτικό στρώμα «ζωάνθρακα», παρέχοντας πολύ καλύτερη μόνωση. Τα υλικά αυτά προστίθενται σε πλαστικά χρώματα, που είναι διατίθενται σαν βαφές προστασίας ξύλινων κτιρίων ή κατασκευών από χάλυβα.

Πηγή:

 • http://en.wikipedia.org
 • http://thesecretrealtruth.blogspot.com

  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.