Ο υπερβάλλων ζήλος του Δασοπυροσβέστη τον οδηγεί στην αποτυχία;

 

1/9/2013

Συχνά μιλάμε για την ασφάλεια στη δασοπυρόσβεση για πρόληψη, αποφυγή τραυματισμών και θανάτων, για τρόπους διαφυγής και ανατρέχουμε σε εγχειρίδια και κανονισμούς, σε σχέδια δράσης και τρόπους ασφαλούς καταπολέμησης. Εννοείται ότι είναι χρήσιμα όλα αυτά αν και τελικά η πηγή των ατυχημάτων στις δασικές πυρκαγιές μάλλον βρίσκεται ριζωμένη κάπου στο DNA της ανθρώπινης συμπεριφοράς ή στο κόλλημα μιας εργασιακής κουλτούρας. Υπάρχουν άνθρωποι που το νοητικό επίπεδο δεν τους επιτρέπει ευελιξία ώστε να είναι ικανοί να χειριστούν την έκτακτη κατάσταση.

Οι επιτυχημένοι δασοπυροσβέστες δεν είναι εκείνοι που ακολουθούν ευλαβικά τους κανονισμούς, επιτυχημένοι δασοπυροσβέστες είναι αυτοί που γνωρίζουν με ακρίβεια τις δυνατότητές τους και τα όριά τους και το εκμεταλλεύονται στο έπακρον για να αποφύγουν ανεπιθύμητα και επικίνδυνα για το εαυτόν τους αποτελέσματα.

Αντίθετα οι πιο αποτυχημένοι δασοπυροσβέστες είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν τι δεν γνωρίζουν. Πιτσιρικάδες που με το που μπήκαν στο σταθμό ήξεραν τα πάντα, ψήλωσαν καμιά δεκαριά πόντους, και έγιναν αλεξίπυροι. Στη συνέχεια αντιμετωπίζοντας μια μικρό φωτιά από δω και από κει και παίρνοντας άνευ λόγου ρίσκα τελείωσαν τη δουλειά χωρίς συνέπειες αλλά και χωρίς να αντιληφθούν το ρίσκο. Εδραιώθηκε συνεπώς μέσα τους ότι μπορούν να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο. Αν όμως είναι επικεφαλείς και με το ίδιο σκεπτικό αυτό εκθέσουν τους υφισταμένους τους σε κίνδυνο;

Ο επικεφαλής για να είναι σωστός οφείλει να γνωρίζει επακριβώς τις ικανότητες και τα όρια των ανδρών του και στη συνέχεια να τους τοποθετεί κατά τέτοια τρόπο ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες του καλού αποτελέσματος, όπως ο καλός προπονητής ποδοσφαίρου.

Καλά τώρα ποδοσφαιροποίσες τη πυρόσβεση; Ναι. Διότι έχοντας προσδιορίσει αυτούς που δεν ξέρουν τι δεν ξέρουν και τους καβαλημένους τους τοποθετούμε σε θέσεις και δουλειές που δεν βάζουν σε κίνδυνο ούτε το εαυτό τους αλλά ούτε και άλλους. Θέσεις όπου μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα χωρίς κίνδυνο.

Η συχνότης και η ποσότης των ατυχημάτων μεγαλώνει χωρίς να υπάρχει χαλάρωση των κανόνων ασφαλείας γιατί;

Εδώ εμπλέκεται η επιστημονική έρευνα: Ποιοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που επιλέγουν τον υπερβολικό κίνδυνο; και να τα συμπεράσματα.

Το 20% των δασοπυροσβεστών έχουν προβλήματα Διάσπασης Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) ενώ στο γενικό πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό είναι 9%. Παρόμοια υψηλά ποσοστά διαπιστώθηκαν και σε ένα άλλο επικίνδυνο κλάδο εργασίας τους ανθρακωρύχους. Φτάνουμε συνεπώς στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ΔΕΠ-Υ κλίνουν προς επαγγέλματα με υψηλό ρίσκο. Επιπλέον τα άτομα με ΔΕΠΥ παρουσιάζουν και τάσεις εξαρτησιογόνου συμπεριφοράς (ναρκωτικά, οινόπνευμα, κλπ).

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, να απολυθούν από την εργασία τους και να έχουν κακές σχέσεις στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή. Εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυξημένο κίνδυνο κακής σωματικής υγείας, σοβαρών τροχαίων και άλλων ατυχημάτων.

Επαγγελματικά προτιμούν δουλειές με κίνηση και δράση και ελκύονται από εκείνες που έχουν στοιχεία διέγερσης και κινδύνου. Έχουν πτωχές οργανωτικές δεξιότητες και δυσκολεύονται στη διαχείριση τόσο των οικονομικών όσο και του χρόνου.
Όσον αφορά τέλος στην προσωπική τους ζωή, συχνά έχουν συζυγικά προβλήματα, ασταθείς σχέσεις, διαζύγια, κλπ.

Τις έρευνες αυτές οφείλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε ώστε να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα πλαίσια στον εργασιακό χώρο και οι άνθρωποι αυτοί να μην θέτουν ούτε τον εαυτό τους ούτε τους άλλους σε άνευ λόγου κίνδυνο.

Πηγή – Βιβλιογραφία :

 • http://wildfiretoday.com
 • http://el.wikipedia.org
 • http://www.adhdhellas.org

  Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.