Ηλιακοί συλλέκτες: Ένας αυξανόμενος κίνδυνος για τους πυροσβέστες

 

5/10/2013

Η ΕΙΔΗΣΗ: Οι ανησυχίες των πυροσβεστών σχετικά με πιθανή ηλεκτροπληξία και τα εμπόδια στη πρόσβαση στη στέγη δυσχεραίνει τις προσπάθειες πυρόσβεσης σε κέντρο διανομής. Οι πυροσβέστες μάχονται κατά πυρκαγιάς στο κέντρο διανομής Dietz & Watson στο South Jersey και αντιμετωπίζουν ένα απίθανο εχθρό τους ηλιακούς συλλέκτες. Συστοιχία ηλιακών με περισσότερα από 7.000 φωτοβολταϊκά πάνελ υπήρχαν στην οροφή του κτιρίου έκτασης 300.000 τετραγωνικών ποδιών (27.871 τετραγωνικά μέτρα) για τις εγκαταστάσεις ψύξης του κτιρίου. Το κτίριο χρησίμευε ως κέντρο προσωρινής αποθήκευσης αλλαντικών και τυριών της εταιρείας. Περιβαλλοντικά μεν βιώσιμη εγκατάσταση με εξοικονόμηση κόστους, αλλά η πυρκαγιά μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή του.

Την καταπολέμηση της πυρκαγιάς κάτω από το φωτεινό μπλε ουρανό της Κυριακής, είχαν αναλάβει έμπειροι αξιωματικοί αλλά αναγκάστηκαν να κρατήσουν τους πυροσβέστες μακριά από την κλασσική διείσδυση μέσω της οροφής λόγω των ανησυχιών για ηλεκτροπληξία.

«Με όλη αυτή την ένταση του συμβάντος και την παραγόμενη ενέργεια εκεί πάνω, δεν μπορώ να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή του προσωπικού μου», δήλωσε ο επικεφαλής. Ο φόβος της ηλεκτροπληξίας σε συνδυασμό με τις ανησυχίες μια ενδεχόμενη κατάρρευση ανάγκασε τους πυροσβέστες να ρίχνουν απλά στο κτίριο νερό και αφρό από μακριά. Η National Fire Protection Association, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αναπτύσσει πρότυπα για την πυρόσβεση, λέει η ηλεκτροπληξία είναι ένας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες όταν υπάρξουν πυρκαγιές σε δομές όπου έχουν αναπτυχθεί ηλιακοί συλλέκτες .

«Τα πάνελ, εφ ‘όσον υπάρχει οποιοδήποτε είδος του φωτός, είτε το φως της ημέρας είναι είτε ηλεκτρονική φως λαμπτήρα, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια».


Μια μελέτη του 2011 από το Εργαστήριο Underwriters αναφέρει ότι οι ηλιακοί συλλέκτες, είναι μεμονωμένοι παραγωγοί ενέργειας, δεν μπορούνε εύκολα να απενεργοποιηθούν από ένα μόνο σημείο, όπως άλλες ηλεκτρικές πηγές. Οι ερευνητές προτείνουν να ρίχνεται ένα κάλυμμα πάνω από τα πάνελ που θα μπλοκάρει το φως και μόνο τότε τα πληρώματα θα μπορούσαν με ασφάλεια να πλησιάσουν. «Κλείνοντας το γενικό» δεν εμποδίζεται η παραγωγή ενέργειας από τα πάνελ συνεπώς πρέπει να αποτραπεί η επαφή με φως ώστε να γίνει δυνατή η κλασσική επέμβαση από τη στέγη.

Αυτό το θέμα αναγκάζει τους πυροσβέστες να λαμβάνουν θέση αμυντική μακριά από το κτίριο αντί να πολεμήσουν τη φωτιά στο εσωτερικό του κτιρίου.

«Είναι σίγουρο ότι δυσχεραίνεται η πυρόσβεση και επιβραδύνεται η προσπάθεια καταστολής ».

Από το 2010 μέχρι το 2012, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ έχει αυξηθεί σχεδόν 300%, σύμφωνα με την Solar Energy Industries Association (SEIA). Οι προβλέψεις δε δείχνουν ότι η τάση θα συνεχίσει να αυξάνεται κατακόρυφα μέχρι το 2017. Η SEIA λέει, επίσης, ότι το New Jersey έχει το δεύτερο υψηλότερο ηλιακό δυναμικό στις Ηνωμένες Πολιτείες . Με τη συνεχή ανάπτυξη των ηλιακών συλλεκτών και άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι ειδικοί συνιστούν, οι μηχανικοί και οι προγραμματιστές να συνεργαστούν με τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες για να εξασφαλιστεί ότι οι εγκαταστάσεις θα έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις ανάγκες πυρόσβεσης.

Στο νέο πρότυπο οι πυροσβέστες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν συστήματα δόμησης για τα οποία έχουν ελάχιστη ή και καμία γνώση. Τα συστήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε σπίτια και εμπορικά κτίρια που θα έχουν στέγες και τοίχους, συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού μιας τεχνολογίας τελείως διαφορετικής από τα μέχρι σήμερα γνωστά, τόσο στην κατασκευή των κτιρίων όσο και στα συστήματα εναλλακτικής ενέργειας.

Πηγή: http://www.nbcphiladelphia.com

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.