H NASA συνεργάζεται με την Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ για την βελτίωση των καταφυγίων πυρκαγιάς

 

17/7/2016

Μετά την θανατηφόρα πυρκαγιά του Yarnell Hill στην Αριζόνα το 2013 το Ερευνητικό Κέντρο Λάνγκλεϊ της NASA υπέγραψε μια συμφωνία με την Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ ώστε να διαπιστωθεί εάν κάποια από τα υλικά της εποχής του διαστήματος (σημείωση μεταφραστή: η εποχή του διαστήματος ξεκίνησε το 1957) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταφύγια πυρκαγιών ώστε να συμβάλουν στο να σωθούν ζωές πυροσβεστών.


Credits: NASA

Οι μηχανικοί της NASA δηλώνουν πως σημειώνεται πρόοδος στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν την Υπηρεσία Δασών στον σχεδιασμό ενός καλύτερου καταφυγίου πυρκαγιών για τους δασοπυροσβέστες.

Το πρόγραμμα για την βελτίωση των καταφυγίων πυρκαγιάς σε θέμα θερμικών φορτίων εξ επαγωγής (NASA Convective Heating Improvement for Emergency Fire Shelters ή αλλιώς CHIEFS) ξεκίνησε λόγω της θανατηφόρας πυρκαγιάς στο Yarnell Hill της Αριζόνας το 2013. Δεκαεννέα πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στην καταστροφική πυρκαγιά και τα καταφύγια πυρκαγιάς στάθηκαν ανίκανα να τους προστατέψουν.

“Όταν είδα τα νέα στις ειδήσεις έμεινα άφωνη” δήλωσε η Mary Beth Wusk, η διευθύντρια του προγράμματος που ονομάζεται Game Changing Development της Διεύθυνσης Αποστολών Διαστημικής Τεχνολογίας. “Οι μεγάλες απώλειες σε πυροσβέστες έκανε κάποιους από εμάς στην NASA να σκεφτούμε πώς οι έρευνές μας μπορούν να βοηθήσουν στην επιβίωση των πυροσβεστών.”


Credits: U.S. Forest Service/Ian Grob

Η μηχανικός της NASA, Mary Beth Wusk, (στα δεξιά), συμμετείχε στις δοκιμές του πρωτότυπου καταφυγίου πυρκαγιάς που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Έντμοντον του Καναδά τον Σεπτέμβριο του 2015. Στα αριστερά βρίσκεται ο ερευνητής του Πανεπιστημίου, Mark Ackerman, (όρθιος) και ο υπεύθυνος του προγράμματος από την μεριά της Υπηρεσίας Δασών, Τony Petrilli,(ο οποίος φαίνεται σκυφτός πάνω από το καταφύγιο)

Ο Wusk ήταν μέλος μιας ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου Λάνγκλεϊ της NASA που βρίσκεται στο Χάμπτον, της Βιρτζίνια, όπου αναπτύσσονταν εύκαμπτα συστήματα προστασίας από θερμικά φορτία για πλωτές ασπίδες θερμότητας αερόπλοιων. Η NASA υπέγραψε ένα συμφωνητικό με την Υπηρεσία Δασών στις αρχές του 2015 έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν κάποια από τα υλικά της «Διαστημικής Εποχής» μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σωθούν ζωές πυροσβεστών.

“Είμαστε ικανοί να χρησιμοποιήσουν την δεκαετή εμπειρία μας στην ανάπτυξη εύκαμπτων υλικών θερμικής προστασίας, τα οποία έχουν πολλά κοινά με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα καταφύγια πυρκαγιάς των πυροσβεστών” δήλωσε ο Josh Fody, επικεφαλής του έργου της CHIEF.  “Είμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση σχεδιασμού ενός νέου καταφυγίου πυρκαγιάς από μηχανική μεριά, αρχίζοντας με την διαλογή μικρών δειγμάτων από 70 υλικά και πάνω από 290 μοναδικές τεχνικές συνδυασμού των υλικών αυτών.”

Η NASA δουλεύει με το Κέντρο Τεχνολογίας και Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Δασών των ΗΠΑ (Missoula Technology and Development Center, MTDC) που βρίσκεται στην Μοντάνα και με τους επικεφαλείς του έργου Anthony Petrilli και Mary Ann Davies. Η ομάδα του MTDC ξεκίνησε μια αναθεώρηση του σχεδιασμού του καταφυγίου και της τεχνολογίας των νέων υλικών το 2014 με στόχο ένα βελτιωμένο καταφύγιο μέχρι το 2018.

Ο Petrilli διαθέτει προσωπική εμπειρία η οποία δύναται να βοηθήσει στην επανασχεδίαση.  Σαν δασοπυροσβέστης στο Κολοράντο το 1994, επέζησε από τις φλόγες χρησιμοποιώντας ένα καταφύγιο πυρκαγιάς που ήταν μέρος του εξοπλισμού του.  Άλλοι επτά πυροσβέστες που βρίσκονταν μαζί του επέζησαν επίσης όμως άλλοι δεκατέσσερις δεν τα κατάφεραν.

“Το σχέδιό μας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάποια στοιχεία στα υλικά τα οποία μπορούν να προσφέρουν καλύτερη προστασία επιβραδύνοντας την μεταφορά θερμότητας ανάμεσα στα διαφορετικά στρώματα του καταφυγίου” δήλωσε ο . Έτσι η Υπηρεσία Δασών και η NASA ελέγχουν διάφορους συνδυασμούς στρωμάτων που περιέχουν διαφορετικά υλικά έτσι ώστε να διαπιστωθεί τι είναι πιο αποτελεσματικό.

“Διαπιστώσαμε γρήγορα ότι δεν μπορούμε να επαναπροτείνουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε απευθείας.” Σημείωσε ο Fody. “Δεν γίνεται να πάρεις απλά μια φουσκωτή ασπίδα θερμότητας και να την μετατρέψεις σε καταφύγιο πυρκαγιάς. Οι περιορισμοί για την μάζα και την ένταση είναι πολύ αυστηροί για τον κόσμο των καταφυγίων.

Ο Fody λέει πως τα υπάρχοντα καταφύγια έχουν πάχος μικρότερο από ένα μιλιμέτρο, ζυγίζουν 1.95 κιλά και μπορούν να συσκευασμένα έχουν το μέγεθος ενός μπουκαλιού γάλατος 2 λίτρων.

“Αυτό που καταλήξαμε να κάνουμε ήταν να σχεδιάσουμε το καταφύγιο περισσότερο με βάση την δοκιμασμένη εμπειρία που είχαν οι μηχανικοί παρά να εκμεταλλευτούμε απαράλλακτο το πρόγραμμα CHIEF ” συμπλήρωσε ο Fody. “Μάθαμε πώς να κάνουμε τις εγκαταστάσεις πιο αποτελεσματικά, πώς να τα κάνουμε μικρότερα και ελαφρύτερα και ύστερα μάθαμε ακόμη περισσότερα όταν δοκιμάσαμε τον σχεδιασμό σε πραγματικές συνθήκες.”

Οι «πραγματικές συνθήκες» αποτελούνται από δυο διαφορετικές εγκαταστάσεις στον Καναδά, δηλαδή τα μέρη που η Υπηρεσία Δασών δοκιμάζει τα καταφύγιά της, όπως υπήρξαν και πρόσθετες δοκιμές στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνα.


Credits: U.S. Forest Service/Ian Grob

O ερευνητής της NASA , Josh Fody, ο οποίος φαίνεται να στέκεται στα αριστερά, προετοιμάζει το ένα πρωτότυπο του καταφυγίου για δοκιμή μαζί με τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Δασών, Tony Petrilli, στο κέντρο και Shawn Steber, στα δεξιά.

“Το περασμένο καλοκαίρι ήμασταν στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρα” δήλωσε ο Wusk. “Περάσαμε τρεις ημέρες δοκιμάζοντας 22 καταφύγια πλήρους κλίμακας με εννέα διαφορετικές διαμορφώσεις. Τέσσερις από αυτές ήταν σχέδια της NASA .”

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου έστησαν μια δοκιμαστική εγκατάσταση η οποία περιελάμβανε ένα μικρό μεταλλικό υπόστεγο εφοδιασμένο με οκτώ μεγάλες εστίες προπανίου. Τα καταφύγια τοποθετήθηκαν μέσα στο υπόστεγο, εξοπλίστηκαν με όργανα μέτρησης θερμότητας και αερίων και ύστερα πυρπολήθηκαν έτσι ώστε η NASA και η Υπηρεσία Δασών να διαπιστώσουν πώς συμπεριφέρονταν οι διαφορετικές διαμορφώσεις.

Η ομάδα προσπάθησε ήδη να αξιολογήσει τα νέα σχέδια σε πραγματικές πυρκαγιές η οποία προκλήθηκαν εσκεμμένα σε απομακρυσμένες περιοχές του ΒορειοΔυτικού Καναδά, όμως οι δοκιμές έπρεπε να σταματήσουν διότι οι πυροσβέστες οι οποίοι επέβλεπαν την ελεγχόμενη καύση κλήθηκαν για μια πραγματική πυρκαγιά.

“Είμαι πολύ περήφανος για τα καταφύγια της NASA. Τα υλικά συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά “ δήλωσε ο Wusk.

Τα υλικά αποδείχτηκαν αποτελεσματικά, όμως οι ερευνητές ανακάλυψαν προκλήσεις με τα ίδια τα σχέδια κατά την διάρκεια των δοκιμών. Οι φλόγες εισήλθαν από το κάτω μέρος, και σε αυτό συνέβαλε το γεγονός πώς δεν υπήρχε κανείς μέσα στο καταφύγιο για να το κρατάει στο έδαφος. Επίσης τα θερμά αέρια διείσδυσαν από τις ραφές.

Έτσι η ομάδα επανήλθε με πρωτότυπα καταφύγια δεύτερης γενιάς τα οποία θα έλθουν αντιμέτωπα με τις φλόγες φέτος. Η ομάδα επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Έντμοντον για να αξιολογήσει πέντε πρωτότυπα και ύστερα ταξίδεψε στο Εργαστήριο Θερμικής Προστασίας (Thermal Protection Laboratory) στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα στο Ραλέιχ για να αξιολογήσει 22 πρωτότυπα καταφύγια μέσα σε τρεις μήνες.

Το πρόγραμμα CHIEFS  της NASA, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Game Changing Development της Διεύθυνσης Αποστολών Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA (NASA’s Space Technology Mission Directorate), στοχεύει στο να ολοκληρώσει την έρευνα του το προσεχές φθινόπωρο με περισσότερες δοκιμές στον Καναδά. Οι μηχανικοί αναμένεται να δώσουν την έρευνά τους στην Υπηρεσία Δασών μέχρι τις αρχές του 2017. Η Υπηρεσία Δασών δήλωσε πώς θέλει να έχει στην διάθεσή της νέα πρωτότυπα δοκιμαστικά καταφύγια μέχρι το προσεχές καλοκαίρι και ένα εγκεκριμένο βελτιωμένο καταφύγιο το οποίο να είναι έτοιμο για χρήση μέχρι το 2018.

Η ομάδα του CHIEFS της NASA και η Υπηρεσία Δασών ξεκίνησαν την δοκιμή της πρώτης γενιάς των νέων καταφυγίων πυρκαγιάς με την συνδυαστική χρήση υλικών της NASA και όχι μόνο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή στον ΒορειοΔυτικό Καναδά τον Ιούνιο του 2015. Η δοκιμή κράτησε έως ότου οι πυροσβέστες που επέβλεπαν την ελεγχόμενη καύση κλήθηκαν να συνδράμουν στην κατάσβεση μια πυρκαγιάς.

Credits: U.S. Forest Service/Ian Grob
Kathy Barnstorff
NASA Langley Research Center
Συντάκτης: Samuel McDonald
Μετάφραση στα Ελληνικά για το Fire.gr, Παναγιώτης Κοιλάκος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.