Η φωτογραφία που άλλαξε την νοοτροπία των Αμερικανών

 

Είκοσι χρόνια πριν, κρατώντας την φωτογραφική κάμερα ήταν ο Ron Olshwanger, περιφερειάρχης της πυροσβεστικής τότε που τράβηξε τις φωτογραφίες στον ελεύθερο του χρόνο. Η εικόνα ήταν συνταρακτική ο πυροσβέστης του St. Louis Adam Long, μόλις είχε διασώσει από φλεγόμενο κτίριο ένα μικρό κοριτσάκι.

Το πλάνο του Olshwanger’s αιχμαλώτισε τον Long να προσπαθεί να δώσει το φιλί της ζωής στην δύο ετών Patricia Pettus λίγα λεπτά μετά τον απεγκλωβισμό της από τα καιόμενο διαμέρισμά της στο Central West End.

Την επόμενη μέρα που το κοριτσάκι πάλευε για την ζωή του στο νοσοκομείο του St. Louis Children’s Hospital, η φωτογραφία προβλήθηκε στο πρωτοσέλιδο της Post-Dispatch. Πριν καλά μοιραστεί η εφημερίδα ήταν πρώτο θέμα σε όλο το κόσμο.

Δυστυχώς έξι μέρες μετά την φωτιά το κοριτσάκι έχασε την μάχη. Την επόμενη άνοιξη ο Olshwanger έλαβε το βραβείο Pulitzer για την φωτογράφιση που έκανε.

Αναφορικά με τον πυροσβέστη που έκανε την διάσωση ενώ χαρακτηρίστηκε ως ήρωας και έλαβε το μετάλλιο της τιμής δεν αισθανόταν και πολύ ήρωας. “Για περίπου ένα χρόνο , είχα αμφιβολίες αν έκανα τα πάντα, αν θα μπορούσα να κάνω κάτι περισσότερο είπε ο Long”.

«Το κοριτσάκι δεν πέθανε μάταια», δήλωσε ο Olshwanger, ο οποίος δήλωσε ότι εξακολουθεί να λαμβάνει αιτήσεις για αντίγραφα της φωτογραφίας. “Για μένα, αυτό το κοριτσάκι είναι ένας ήρωας επειδή οι άνθρωποι βγαίνουν έξω και αγοράζουν ανιχνευτές καπνού, λόγω του ότι βλέπουν στην εν λόγω φωτογραφία.”


Ο Adam Long σήμερα

«Ο Θεός έχει ένα αστείο τρόπο να μας βάζει να κάνουμε πράγματα για να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων, και αυτό ήταν έτσι ακριβώς: να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων, διότι στην πόλη μας έχουμε πολλούς θανάτους από φωτιά», είπε ο Long.

Η φωτιά προκάλεσε επίσης μια φιλία που έχει παραμείνει ισχυρή για 20 χρόνια.

Ο Long και η σύζυγός του που συνοδεύτηκε από τον Olshwanger και τη σύζυγό του στην τελετή Pulitzer στη Νέα Υόρκη,  εμφανίστηκαν στην εκπομπή Charlie Rose και σε διάφορες συνεντεύξεις στα ΜΜΕ μαζί. Και οι δύο άνδρες έχουν λάβει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, γραμμάτων σχετικά με τη φωτογραφία, η οποία είναι αναρτημένη σε εμφανή σημεία σε πολλούς πυροσβεστικούς σταθμούς στο St. Louis.

Οι δύο άνδρες συνέχισαν να μιλούν τακτικά και να έχουν το γεύμα περίπου μια φορά το μήνα.

Ο Olshwanger, 71 ετών ο οποίος εξακολουθεί να είναι διευθυντής για την Πυροσβεστική Περιφέρεια του Creve Coeur, δεν χάνει ευκαιρία να καυχηθεί για τα επιτεύγματά του Long, συμπεριλαμβανομένης και της προαγωγής του σε επικεφαλής πύραρχο στο Διεθνές Αεροδρόμιο του St. Luis. “Αν εκείνη η εικόνα δεν είχε ληφθεί,  ο Adam θα εξακολουθούσε να είναι εκεί που είναι σήμερα”, δήλωσε ο Olshwanger. «Είναι ένα πρότυπο για το πώς πρέπει να είναι ένας καλός πυροσβέστης και ένας καλός άνθρωπος.”

Πηγή : www.stltoday.com
Μετάφραση Απόδοση για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.