Ερευνητές χρησιμοποιούν ηχητικά κύματα για να καταστρέψουν τοξικά πυροσβεστικά χημικά

 

14/9/2016

Jennifer Schneider, Air Force Civil Engineer Center Public Affairs

Το  Air Force Civil Engineer Center, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ερευνά έναν καινοτόμο τρόπο απόρριψης των τοξικών αποθεμάτων πυροσβεστικού αφρού της Αεροπορίας – με την χρήση μόνο ηχητικών κυμάτων.

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το AFCEC, παρουσιάζει μια πιθανώς ασφαλή και αποδοτική, από άποψη κόστους, μέθοδο απόρριψης για σχεδόν 2.5 εκατομμύρια λίτρα αφρού, τα οποία βρέθηκαν να περιέχουν πολυφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFCs).

“Η Αεροπορία αξιολογεί διάφορες επιλογές απόρριψης των υπαρχόντων αποθεμάτων πυροσβεστικού αφρού” δήλωσε η Δρ. Adria Bodour, η διευθύντρια του προγράμματος. “Αυτή η τεχνολογία μπορεί να παρέχει μια ασφαλή μέθοδο απόρριψης με πολύ μικρότερο κόστος από άλλες πιθανές μεθόδους απόρριψης, συμπεριλαμβανομένης και της αποτέφρωσης.”

Όπως περίπου και η λιθοτριψία, η οποία χρησιμοποιείται ιατρικώς για να καταστρέψει πέτρες από τα νεφρά, η τεχνολογία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μικρές φυσαλίδες οι οποίες απελευθερώνουν κρουστικά κύματα και παράγουν ενέργεια – απολύτως ικανή για να καταστρέψει την μοριακή δομή των PFC που βρίσκονται στον αφρό, αφήνοντας τις φθοριούχες ενώσεις, τις θειικές ενώσεις, το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό ανέπαφα.

“Η καινοτομία είναι ότι χρησιμοποιούμε δυο διαφορετικές συχνότητες την ίδια στιγμή, μια συχνότητα υπερήχων και μια συχνότητα υψηλότερη από αυτή των υπερήχων, έτσι ώστε να καταστρέψουμε τα χημικά πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά” δήλωσε ο Manish Keswani, ερευνητής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στον Τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογία των Υλικών και ερευνητής του προγράμματος.

Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά για πρώτη φορά σε μικρή κλίμακα το 2015, όπου και φάνηκε πως ήταν αποτελεσματική στο να καταστρέφει τα μέρη ενός δείγματος πυροσβεστικού αφρού περίπου 10 λίτρων. Βασιζόμενοι στην επιτυχία, η Αεροπορία επέκτεινε την επιχορήγηση πέρσι έτσι ώστε να διευρύνει την τεχνολογία για να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερα δείγμα των περίπου 80 λίτρων.

Για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων ποσοτήτων, η ομάδα προσδιόρισε των συνδυασμό των συχνοτήτων και άλλων σημαντικών συνθηκών που προσφέρουν την πιο αποτελεσματική των χημικών προϊόντων, με απώτερο στόχο την αποτελεσματική διάσπαση των PFC σε δείγματα τα οποία είναι 100 φορές μεγαλύτερα ή όγκου 8000 λίτρων.

“Βασιζόμενοι στην επιτυχία των ερευνών, θα μπορούσαμε τελικά να συνεργαστούμε με έναν κατασκευαστή για να αναπτύξουμε μια κινητή μονάδα ικανή να επεξεργάζεται μεγάλα μεγέθη αφρού σε όλη την χώρα,” κατέληξε ο Keswani.

Μετάφραση στα Ελληνικά για το Fire.gr, Παναγιώτης Κοιλάκος

Πηγή : http://www.firerescue1.com

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.