Γάντια Πυρόσβεσης, Θερμική Απόδοση ή Ακρίβεια Κινήσεων;

 

13/12/2013

Τι επιθυμεί από τα δύο περισσότερο ο πυροσβέστης για ένα γάντι; Τα θέλει και τα δύο και μάλιστα σε άριστη ποιότητα. Η υπηρεσία όμως δεν θα τα προσφέρει και τα δύο, όχι γιατί δεν το θέλει αλλά γιατί υπάρχουν οι φυσικοί νόμοι.

Η έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία των πυροσβεστών θέλει περισσότερο την ακρίβεια στις κινήσεις, που έρχεται σε αντίθεση με τη θερμική προστασία, τόσο στην παλάμη όσο και στο πίσω μέρος του χεριού.

Η Τεχνική Επιτροπή (NFPA 1971 Technical Committee Task Group on Gloves) έχει παλέψει με αυτό το δίλημμα τουλάχιστον επτά χρόνια. Εκατοντάδες ώρες έχουν ήδη διατεθεί για έρευνα και δεκάδες χιλιάδες δολάρια έχουν δαπανηθεί σε επανασχεδιασμό και ανακατασκευή των γαντιών αλλά οι πυροσβέστες εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για μεγάλη θερμότητα στα χέρια, για άβολα γάντια, για έλλειψη ακρίβειας στις κινήσεις, για δύσκολο βάλε-βγάλε.

Ένα πυροσβεστικό γάντι είναι σχεδιασμένο για να παρέχει προστασία στο χέρι του πυροσβέστη, ενώ κάνει τη δουλειά του και να προστατεύει τα χέρια του κατά τη διάρκεια ενός καταστροφικού γεγονότος (πχ αν προκληθεί flashover). Συνεντεύξεις με πυροσβέστες δείχνουν ότι το πιο σημαντικό γι αυτούς είναι η ακρίβεια των κινήσεων, να είναι εύκολο να φορεθούν και να προστατεύει τα χέρια τους κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς μέχρι και … την εκδήλωση ενός flashover.

Ακρίβεια κινήσεων
Θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός γαντιού είναι η ικανότητα πρόσφυσης που δίνει στο χέρι του πυροσβέστη, τόσο στην παλάμη όσο και στα δάκτυλα.

Θερμική προστασία

Η Θερμική προστασία που σχετίζεται με το πυροσβεστικό γάντι έχει δύο συνιστώσες. Η πρώτη είναι ότι ένα γάντι πρέπει να προστατεύει την παλάμη του χεριού από εγκαύματα, όταν ο πυροσβέστης πχ πιάνει ένα καυτό αντικείμενο θέλει τον ελάχιστο χρόνο προστασίας για να το απομακρύνει. Εκτός από την προστασία της παλάμης, το γάντι αναμένεται να προστατεύσει και το πίσω μέρος των χεριών του από τα υψηλά επίπεδα θερμικής ακτινοβολίας. Τα υψηλά επίπεδα της θερμικής ακτινοβολίας είναι το πιο διαδεδομένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Ακρίβεια κινήσεων vs. Θερμικής προστασίας

Πολλοί πιστεύουν ότι η ακρίβεια των κινήσεων είναι χωρίς καμία αμφιβολία σημαντική και αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό στοιχείο ενός γαντιού. Αλλά είναι η αλήθεια; Η ακρίβεια των κινήσεων έρχεται σε αντίθεση με τη θερμική προστασία. Η θερμική προστασία όμως είναι σημαντική τόσο για την παλάμη όσο και για το πίσω μέρος του χεριού. Παραδόξως, η έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα σοβαρά εγκαύματα είναι στο πίσω μέρος του χεριού και όχι στη παλάμη.

Πολυπλοκότητα του γαντιού
Το γάντι είναι ένα πολύ σύνθετο αντικείμενο στο σχεδιασμό και την κατασκευή του. Μερικά γάντια έχουν έως και πέντε προσεκτικά τοποθετημένα στρώματα υλικών (layers) για την θερμική προστασία. Αυτά τα κομμάτια έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν προστασία στο χέρι κάτω από πολλές καταστάσεις. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των διαφόρων κομματιών είναι συν-εξαρτώμενος και κάθε στρώμα αποτελεσματικότητας εξαρτάται από τα άλλα στρώματα και κομμάτια. Όλα τα συστατικά πρέπει να λειτουργούν σε συνδυασμό, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη σχεδίαση με σύγχρονα υλικά αλλά δεν παρέχουν πάντα το συνδυασμό θερμικής προστασίας και ευκολίας κινήσεων που επιθυμείτε.

Προσαρμογή
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι αυτού του πάζλ προστασίας. Εδώ πάλι υπάρχει διχογνωμία. Πολλοί πιστεύουν ότι ένα μικρό για το χέρι τους γάντι θα προσφέρει καλλίτερη πρόσφυση αλλά από την άλλη παραπονιούνται για υπερβολικά ζεστά χέρια. Συνήθως διαλέγουν γάντια από πλαστικές ίνες πιστεύοντας στη ελαστικότητά τους έναντι του δερμάτινου και μη ελαστικού εξωτερικού περιβλήματος.

Ποια επίπεδα προστασίας πρέπει να παρέχουν τα γάντια;
Η πυροσβεστική υπηρεσία επιθυμεί ένα γάντι για όλες τις δουλειές. Τα συνηθισμένα γάντια έχουν περιορισμένη ικανότητα να προστατεύσουν από την ακτινοβολούμενη θερμότητα και τη θερμοκρασία των αντικειμένων που πιάνουμε, έχουν περιορισμένη ευκολία στο βάλε-βγάλε, την άνεση, τη στεγανότητα, και την ευκολία κίνησης την ίδια στιγμή. Οι νόμοι της φυσικής. Τι θέλει λοιπόν η πυροσβεστική υπηρεσία από ένα γάντι; Ποια είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά σε ένα γάντι και τι υποχωρήσεις είναι πρόθυμη να κάνει;

Αυτές οι ερωτήσεις είναι πολύ σημαντικές και o Mike McKenna ζητεί τη βοήθειά σας. Πολλοί πυροσβέστες είναι σκεπτικοί σχετικά με το πόσο θα δοθεί σημασία στις παρατηρήσεις τους, πιστεύοντας ότι δεν θα φτάσουν ποτέ στους αρμόδιους λήψης αποφάσεων. Κάθε απάντηση – απορία  σε αυτή τη στήλη θα πάει απευθείας στους φορείς λήψης αποφάσεων και θα χρησιμοποιηθεί για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις απαιτήσεις απόδοσης ενός γαντιού. Η «Ομάδα Εργασίας για τα Γάντια» ζητά γνώμες και είναι ανοικτή σε όλες τις απόψεις.

Ποιος είναι ο Mike McKenna

Mike McKenna, is the chairman of the NFPA 1971 Technical Committee Task Group on Gloves, which is discussing changes to structural firefighting glove performance requirements. In addition, the NFPA Research Foundation has partnered with North Carolina State University to further research structural firefighting gloves. With the very nature of structural gloves coming under close scrutiny, the Task Group is looking for as much firefighter input as possible via a short survey.

Ή πως γίνεται η έρευνα

Πηγή http://www.ppe101.com

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.