Πυροσβεστική Υπηρεσία Άμστερνταμ

 

8/4/2008

Όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε συζητήσει, ακούσει ή διαβάσει για τον τρόπο λειτουργίας άλλων Ευρωπαϊκών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κάνοντας πολλές φορές συγκρίσεις με την δική μας Πυροσβεστική Υπηρεσία. Με την σειρά μου δεν θα μπορούσα να βρεθώ σε μια Ευρωπαϊκή πόλη χωρίς να επισκεφτώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία της. Ήταν ότι καλύτερο να δω από κοντά έναν πυροσβεστικό σταθμό στην καρδιά του Άμστερνταμ. Δυστυχώς όμως η «ξενάγησή» μου και η συνομιλία με τους συναδέλφους διακόπηκε εξ αιτίας ενός συμβάντος. Παρόλα αυτά μπόρεσα να συγκεντρώσω μερικές πληροφορίες και με την βοήθεια ενός φυλλαδίου τις Υπηρεσίας σας τα παραθέτω μαζί με αρκετές γενικές πληροφορίες για την Χώρα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι Κάτω Χώρες (Nederland) είναι το ευρωπαϊκό μέρος του Βασίλειου των Κάτω Χωρών και είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με συνταγματικό μονάρχη. Αναφέρεται πολλές φορές λανθασμένα ως Ολλανδία. Το όνομα Ολλανδία τυγχάνει αναφοράς στο εσωτερικό της χώρας για δύο από τις επαρχίες της, τη Βόρεια Ολλανδία (Noord Holland) και τη Νότια Ολλανδία (Zuid Holland). Περίπου το 1/4 της χώρας βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας εως και 6,76 μέτρα. Έτσι, 3.000 χιλιόμετρα φραγμάτων προστατεύουν την χώρα. Το 18,4% της συνολικής έκτασης της Ολλανδίας είναι υδάτινες επιφάνειες. Η λίμνη Άισελμεερ (IJsselmeer) χωρίζεται από την θάλασσα με ένα μεγάλο φράγμα μήκους 29 χιλιομέτρων, το οποίο χτίστηκε το 1932. Η Ολλανδία είναι, επί της ουσίας, το δέλτα που δημιουργούν τρία ευρωπαϊκά ποτάμια. Το κλίμα είναι ωκεάνιο, οι βροχές είναι άφθονες όλο τον χρόνο, ενώ οι θερμοκρασίες είναι ήπιες τον χειμώνα και δροσερές το καλοκαίρι.

Ο πληθυσμός της το 2005 ήταν 16.318.199 και αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και δεν διαθέτει καμία πόλη άνω του ενός εκατομμυρίου. Οι Ολλανδοί είναι ο ψηλότερος λαός του κόσμου, με μέσο ύψος 1,83 μέτρα για τους ενήλικες άντρες και 1,70 για τις γυναίκες. Η εξήγηση για αυτή τη διαφορά ύψους παραμένει άγνωστη. Τις τελευταίες δεκαετίες η Ολλανδία επικρίθηκε αρκετά για την πολύ ελεύθερη κοινωνική πολιτική που διατηρεί. Υπάρχει πολύ χαλαρή νομική ρύθμιση για τα ναρκωτικά, την πορνεία (όπου θεωρείται ένα είδος επαγγέλματος και οι πόρνες είναι ασφαλισμένες κοινωνικά) και τον γάμο ομοφυλοφίλων, όπου η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου έγινε νόμιμος ο γάμος ομοφυλοφίλων.

Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ……
Το Άμστερνταμ (Amsterdam) είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου και πήρε το όνομά του. Σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της. Το 2005 ο πληθυσμός της πόλης είναι 742.209• ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής του Άμστερνταμ είναι περίπου ενάμισι εκατομμύριο.
Το Άμστερνταμ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, κυρίως από τον 17ο αιώνα, την Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας, της οποίας ήταν το εστιακό σημείο. Την περίοδο αυτή, μια σειρά από ομόκεντρα ημικυκλικά κανάλια χτίστηκαν γύρω από το κέντρο της παλαιότερης πόλης, γύρω από τα οποία βρίσκονται πολλά όμορφα σπίτια και αρχοντικά• τα περισσότερα κατοικούνται, άλλα είναι πια γραφεία, και μερικά είναι δημόσια κτήρια.
Η πόλη είναι γνωστή για πολλά εξαιρετικά μουσεία και την παγκοσμίως γνωστή συμφωνική ορχήστρα της. Γνωστό είναι επίσης το τμήμα της πόλης με τη κόκκινα φώτα, το ντε Βάλλεν, και τα πολυάριθμα ‘κόφι-σοπς’. Αν και το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, δεν είναι ούτε η πρωτεύουσα της επαρχίας στην οποία ανήκει, της Βόρειας Ολλανδίας, (πρωτεύουσα της οποίας είναι το Χάαρλεμ), ούτε η έδρα της κυβέρνησης που είναι η Χάγη.

Σχόλια…
Όπως πολύ εύστοχα ένας δημοσιογράφος είχε πει «ότι στην Ευρώπη είναι απαγορευμένο στην Ολλανδία είναι οργανωμένο». Αν και οι ρυθμοί της πόλης είναι γρήγοροι, δεν είναι αγχωτικοί. Όλα οργανωμένα. Πολλά προβλήματα που εμείς προσπαθούμε να τα λύσουμε τώρα, εκεί έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Μάλλον απέχουμε αρκετά από την Ευρωπαϊκή νοοτροπία. Μια χωρά απέραντη πεδιάδα, με σύγχρονες υποδομές, τα πολλά και ατελείωτα κανάλια με νερά, τον «λίγο ήλιο» και την πολύ άμμο, πάρα πολύ άμμο….. «δεν μπορείς να βρεις μια πετρά να πετάξεις στον άλλον σαν γνήσιος Έλληνας που λέει ο λόγος»… Είναι μια χωρά που αξίζει να επισκεφτείς.

BRANDWEER AMSTERDAM

Από το 1874 η Φλαμανδική πρωτεύουσα έχει την δική της επαγγελματική ΠΥ που ταυτόχρονα είναι η μεγαλύτερη και η παλαιότερη στην Ολλανδία. Υπηρετούν περίπου 600 επαγγελματίες πυροσβέστες και πυροσβέστριες που στελεχώνουν 15 Πυροσβεστικούς Σταθμούς και 60 εθελοντές πυροσβέστες που στελεχώνουν 2 Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς στα προάστια του Άμστερνταμ. Επιπλέον 200 άτομα εργάζονται ως βοηθητικό προσωπικό. Ο Διοικητής της ΠΥ διευθύνει τους Σταθμούς, το Κέντρο Επιχειρήσεων, τις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Υπηρεσίες και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Π.Υ.
Όσο καλά επεμβαίνει στα συμβάντα πυρκαγιάς, στα ατυχήματα και στις καταστροφές άλλο τόσο και περισσότερο δίνει έμφαση στην πρόληψη και στον περιορισμό των ατυχημάτων. Η Υπηρεσία έχει 5 κύριους τομείς δραστηριοποίησης άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

1.Πυρασφάλεια – Πυροπροστασία.

Μετέχει συμβουλευτικά στον σχεδιασμό της πυρασφάλεια μεγάλων κτηρίων και οδικών έργων.

2.Πρόληψη – Ενημέρωση.
Ενημερώνει τους υπαλλήλους και ενοίκους μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων, γραφείων, εργοστασίων κτλ για τους κινδύνους που πιθανών να αντιμετωπίσουν και τον τρόπο να αντιδράσουν και να προφυλαχτούν.

3.Σχεδιασμός Επέμβασης.
Καταστρώνει σχεδία δράσης σε περιοχές υψηλού κίνδυνου για την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη επέμβαση.

4.Άμεση Επέμβαση.
Η υπηρεσία είναι γνωστή και ως «Flying squad» και βρίσκεται σε επιφυλακή 24ωρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο έτοιμη για την αντιμετώπιση κάθε είδους συμβάντος.

5.Φροντίδα Ατυχήματος.
Φροντίζει για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα θύματα, συμπεριλαμβανομένου και την εύρεση προσωρινών καταλυμάτων σε ένα μεγάλο αστικό ατύχημα και την πραγματοποίηση συμβουλευτικών συναντήσεων για την ομαλή επάνοδο στον κανονικό τρόπο ζωής.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ Π.Υ.
Η Υπηρεσία καλύπτει μια ευρεία περιοχή η οποία περιλαμβάνει το ιστορικό κέντρο με τα κανάλια, τις εμπορικές και επιχειρηματικές περιοχές, τα συγκροτήματα κατοικιών και τις περιαστικές-αγροτικές περιοχές. Η κατανομή των υπηρεσιών είναι τέτοια όπου ο χρόνος άφιξης της εξόδου κυμαίνετε από 6 έως 8 λεπτά το οποίο βέβαια μερικές φορές δεν είναι εφικτό εξαιτίας έργων, διπλοπαρκαρισμένων οχημάτων και στενών δρόμων. Οι 2 εθελοντικές υπηρεσίες καλύπτουν την ευρύτερη αγροτική περιοχή Landelijk Noord (η οποία περιλαμβάνει 3 χωριά) και την περιοχή Driemond και στελεχώνονται από εθελοντές, κατοίκους και εργαζόμενους των περιοχών αυτών. Άλλη μια περιοχή που δίνεται ιδιαίτερη προσοχή είναι και η λιμενοβιομηχανική περιοχή στην οποία εκτός από την εμπορική δραστηριότητα υπάρχουν αρκετές πετροχημικές βιομηχανίες. Σε περίπτωση πυρκαγιάς στελεχώνονται 2 πυροσβεστικά πλοιάρια από το τον πλησιέστερο πυροσβεστικό σταθμό τα οποία συνδιαχειρίζονται με τον λιμενικό οργανισμό. Επιπλέον για τα κανάλια μέσα στην πόλη η υπηρεσία διαθέτει ένα πυροσβεστικό πλοιάριο ειδικά κατασκευασμένο για να μπορεί να κινείτε άνετα μέσα σε αυτά. Η Υπηρεσία βρίσκεται σε συνεχή και στενή συνεργασία με τις τοπικές επιτροπές κατοίκων, την αστυνομία και την υπηρεσία υγείας και κάτω από την επίβλεψη του δημάρχου προχωρούν πολλές φορές σε κοινό σχεδιασμό ασκήσεων και επεμβάσεων.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟΣ “IJ TUNNEL”

Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν 6 πυροσβεστικοί σταθμοί. Εγώ μπόρεσα να επισκεφτώ αυτόν στον οποίο στεγάζεται και το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων. Είναι ένας σταθμός με σύγχρονες εγκαταστάσεις και αρκετές ανέσεις για τους υπαλλήλους. Στο δεξιό μέρος του κτηρίου στεγάζεται αστυνομικό τμήμα.
Κάθε σταθμός έχει 1 πυροσβεστική έξοδο 2 οχημάτων. Ένα Mercedes Atego 2πλοκάμπινο (7+1 θέσεων) με δεξαμενή 1500 lt νερού + 100 lt αφρού και ένα ειδικό, συνήθως κλίμακα 25μέτρων. Σε περιπτώσεις σοβαρών τροχαίων η μεγάλων ατυχημάτων η κλίμακα αντικαθίσταται από μια κινητή παραϊατρική μονάδα. Το πρώτο όχημα διαθέτει πλήρη διασωστική σειρά, σειρά πυροσβεστικών εργαλείων, σωλήνων, αυλών, πλήρη παραϊατρικό εξοπλισμό (σάκος 1ων βοηθειών, φιάλες οξυγόνου, αυτόματο απινιδώτη κτλ) ανιχνευτές τοξικών αερίων, θερμική κάμερα, και άλλα. Ο σταθμός επίσης έχει 2 κινητά κέντρα επιχειρήσεων καθώς και βοηθητικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η ΠΥ διαθέτει και ειδικά οχήματα (βραχιονοφόρα, γερανοφόρα, όχημα ΡΒΧΠ κτλ) τα οποία βρίσκονται σε σταθμούς έξω από το κέντρο της πόλης. Μεγάλα υδροφόρα οχήματα δεν έχουν. Σε κάθε διασταύρωση υπάρχουν υπόγεια υδροστόμια κάτω από το πεζοδρόμιο που καλύπτονται με μεταλλικό καπάκι και συνδέονται ειδικά δίκρουνα (βλέπε στις φωτογραφίες αριστερά πίσω από το όχημα). Για μεγαλύτερες ποσότητες νερού αντλούν κατευθείαν από τα κανάλια. Σε συμβάν εντός του κέντρου της πόλης ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι 2 πλησιέστεροι σταθμοί.

Η βάρδια κάθε σταθμού είναι 9 άτομα, 7 στο 1ο και 2 στο 2ο οι όποιοι εργάζονται 24ωρες με 48ωρη ανάπαυση. Το προσωπικό είναι όλο οδηγοί-μάχιμοι και μερικοί από αυτούς και χειριστές και όλοι είναι εκπαιδευμένοι στην παροχή πρώτων βοηθειών. Οι 6 σταθμοί του κέντρου δέχονται κατά μέσο όρο 4 με 5 κλήσεις την ημέρα.

Σχόλια…
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης οι συνάδελφοι ήταν πολύ φιλικοί και εγκάρδιοι. Με ιδιαίτερη λεπτομέρεια μου έδειχναν και τον παραμικρό εξοπλισμό πάνω στα οχήματα. Κυριολεκτικά έμεινα άφωνος όταν μετά προσφέρθηκαν να στήσουν την κλίμακα για να «δω την πόλη από ψηλά» Δεν μπορούσα να το αρνηθώ. Αλήθεια. Πόσο εύκολα θα κάναμε και εμείς το ίδιο σε κάποιον συνάδελφο και μάλιστα εθελοντή χωρίς να φοβόμασταν μήηηπως συμβεί κάτι….? Και πως βάζεις έναν «ξένο και ειδικά εθελοντή» πάνω σε ένα τέτοιο όχημα?- τέλος πάντων-…

Αλήθεια τι θέλει ο “Winny” δεμένος στη μάσκα του οχήματος? «Για γούρι» είπαν, να έχουμε καλή τύχη. Από ένα τροχαίο που κατάφεραν να σώσουν την οικογένεια και το 5χρονο αγοράκι τους. Τους το έδωσε όταν το επισκεφτήκαν στο νοσοκομείο!!!. (Η καρδία μου σφίχτηκε…).

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ότι ο καθένας τους ανάλογα το όχημα που είναι ορισμένος έχει έξω από αυτό τις μπότες και τον κάτω επενδύτη και τα φοράει πριν μπει στο όχημα. Στο σταθμό κυκλοφορούν με σορτσάκι ή απλή αθλητική φόρμα εάν δεν είσαι ορισμένος και σε υπηρεσία γραφείου.
Τα οχήματα όταν είναι σταθμευμένα συνδέονται με τον αέρα για να είναι πάντα έτοιμα για αναχώρηση χωρίς να περιμένεις να γεμίσουν αέρα…. και με το ρεύμα, για να διατηρείτε σταθερή η θερμοκρασία του κινητήρα.
Όπως προανέφερα δεν μπόρεσα να συζητήσω πολύ μαζί τους παρόλα ρώτησαν για το Ελληνικό Π.Σ. και για τις μεγάλες πυρκαγιές που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα δυο εκ αυτών είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα για διακοπές στα νησιά του Αιγαίου.

ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ
Η Ολλανδία αν και έχει δασικές περιοχές δεν έχει πυρκαγιές γιατί οι βροχές είναι άφθονες όλο τον χρόνο. Έτσι τα συμβάντα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό αστικές πυρκαγιές και τροχαία και λοιπές παροχές.

Στις 18:32 τις Κυριακής 4 Οκτωβρίου 1992 το κέντρο επιχειρήσεων έλαβε ένα επείγον σήμα από την ΠΥ του αεροδρομίου ότι μια εμπορική πτήση που διέρχεται πάνω από την πόλη έχει πρόβλημα. Ταυτόχρονα ένας οδηγός από τον αυτοκινητόδρομο ενημέρωσε ότι είχε δει κομμάτια από αεροπλάνο να πέφτουν. Στις 18:36 το αεροπλάνο Μπόινγκ 747 συνετρίβει πάνω στα συγκροτήματα κατοικιών Groeneveen και Kruitberg της περιοχής Bijlmermeer. Στις 18:40 κατέφθασε στο σημείο της συντριβής το πρώτο όχημα. 50 διαμερίσματα φλεγόντουσαν και ένα τμήμα κατοικιών είχε καταρρεύσει. Στις 21:07 ο Διοικητής είχε θέσει την φωτιά υπό έλεγχο και ξεκινούσε η έρευνα και διάσωση των ενοίκων. 40 άτομα έχασαν την ζωή τους και 4 μέρες αργότερα οι έρευνες σταμάτησαν. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο “You Tube”.

Την τετάρτη 19 Απριλίου 1995 ξέσπασε πυρκαγιά σε μεγάλη αποθηκευτική αποθήκη του λιμανιού στο Βόρειο Άμστερνταμ όπου στην προσπάθεια τους να την θέσουν υπό έλεγχο 3 πυροσβέστες έχασαν την ζωή τους. Ύστερα από έρευνα που έγινε η αιτία θανάτου των πυροσβεστών ήταν η κατάρρευση της οροφής και η φραγή των εξόδων, το γεγονός αυτό προκάλεσε τον επανασχεδιασμό του τρόπου εργασίας των πυροσβεστών και των πρωτοκόλλων επέμβασης των υπηρεσιών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΑΣ
ΕΘ. ΑΡΧ/ΣΤΗΣ

Πηγές:
1) wikipedia.org
2) Ενημερωτικό Φυλλάδιο Π.Υ. Άμστερνταμ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.