Συνέντευξη, με τον κ. Λογοθέτη Γεώργιο

Το όνομα σας

Γιώργος Λογοθέτης

Τι σπουδές έχετε ακολουθήσει

Απόφοιτος των Σχολών του Πολεμικού Ναυτικού Αυτοδυτών,  Ηλεκτρονικού Πολέμου, Προσομοιωτή Πυρκαγιάς – Διαφυγής – Διαρροής, Ελεγκτών Ελικοπτέρων – Αεροσκαφών, Εκπαιδευτών εδάφους, Εκπαιδευτών πτήσεων. Απόφοιτος των Σχολών της Πολεμικής Αεροπορίας Αξιωματικών Ασφαλείας Πτήσεων και Εδάφους, Θαλάσσιας Επιβίωσης, Συντηρητών Σωστικών Μέσων. Κάτοχος πτυχίου Διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο του Ιταλικού Ναυτικού. Κάτοχος πτυχίου εκπαιδευτή διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο και θαλάσσιας επιβίωσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάτοχος πτυχίου δύτη ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Απόφοιτος των Σχολών Γενικής Εκπαίδευσης Ι και ΙΙ και της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών αξιωματικών ειδικοτήτων

Ο τόπος καταγωγής σας

Αθήνα

Το επάγγελμα σας

Αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού

Οικογενειακή κατάσταση

Διαζευγμένος, ένα γιό 25 ετών

Που ανήκετε; Πόσο καιρό ασχολείστε;

 • Εισήχθη στο Πολεμικό Ναυτικό το 1986. Από το 1989 έως το 1993 υπηρέτησα σε διάφορες μονάδες του Στόλου (Α/Τ Λόγχη, Α/Τ Αιγαίο, Α/Τ Κανάρης, Φ/Γ Έλλη και στο ΕΚΠ Άρης). Από το 1993 υπηρετώ στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού.
 • Έχω εκπαιδευτεί και στους δύο τύπους των επιχειρησιακών ελικοπτέρων που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό (AgustaBell ΑΒ-212 και Sicorsky S70) και είμαι εκπαιδευτής-αξιολογητής εδάφους και πτήσεων.
 • Έχω συμμετάσχει σε πλήθος ειρηνευτικών αποστολών και επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ (Γιουγκοσλαβία, Περσικός κόλπος, Σομαλία, Λίβανος, Λιβύη) καθώς και στη συμβολή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού (NATO Supportto Immigrant Crisis)
 • Το 2006 μετέβει ως επικεφαλής πυρήνα εκπαιδευτών στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αρχική εκπαίδευση και στελέχωση του Θαλάμου Διαφυγής από Βυθιζόμενο Ελικόπτερο  και από το 2007 είμαι Αξιωματικός Εκπαίδευσης και επικεφαλής εκπαιδευτής στη Διαφυγή από Βυθιζόμενο Ελικόπτερο και τη Θαλάσσια Επιβίωση της Σχολής Ελικοπτέρων Ναυτικού.
 • Έχω τιμηθεί με όλα τα παράσημα και διαμνημονεύσεις που προβλέπονται από το βαθμό μου και τις θέσεις που έχω υπηρετήσει.
 • Έχω βραβευτεί από την Sicorsky  για τις 3.000 ώρες πτήσεως με τα ελικόπτερα S70 (flight hours reward) καθώς και για συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης (search and rescue reward).

Όνειρο ζωής ή τυχαίο γεγονός το επάγγελμα σας;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η ζωή μου μοιραζόταν ανάμεσα στον αέρα και στο νερό άρα θα το ονόμαζα περισσότερο φυσικό επακόλουθο. Κάνε αυτό που αγαπάς επάγγελμα για να μη δουλέψεις ποτέ σου!!

Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Παράλληλα και με άδεια εξωυπηρεσιακής απασχόλησης που μου δόθηκε κατόπιν αιτήσεως μου από το ΓΕΝ για παροχή διδασκαλίας σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα, είμαι εκπαιδευτής ελεύθερης και αυτόνομης κατάδυσης από το 1989 (SSI Master Instructor – PADIMaster Scuba DiverTrainer – CMAS 2nd Star Instructor– ΕOYΔΑΑ 2nd Star Instructor), εκπαιδευτής πλήθους ειδικοτήτων αυτόνομης κατάδυσης, εκπαιδευτής επαγγελματιών ναυαγοσωστών, εκπαιδευτής εκπαιδευτών Πρώτων Βοηθειών – Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης – εξωτερικού απινιδωτή -παροχής οξυγόνου, εκπαιδευτής θαλάσσιας επιβίωσης και εκπαιδευτής ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Από τον Ιούνιο του 1995 έως τον Μάιο του 1996 παρακολούθησα το συμπόσιο και το επιμορφωτικό σεμινάριο «Παιδεία – καθοριστικός παράγων της ζωής κάθε ανθρώπου, το δικαίωμα στην παιδεία του ατόμου με ειδικές ανάγκες» που οργάνωσε στην Αθήνα η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών. Είχα συνεχή συμμετοχή σε ενημερωτικές και εκπαιδευτικές ημερίδες ενώ συμμετείχα σε πολλά συνέδρια ως εισηγητής.

Από τον Μάιο του 2017 έχω την τιμή να συμμετέχω ως εισηγητής στο ετήσιο Σεμινάριο Καταδυτικής & Υπερβαρικής Ιατρικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών στις ενότητες “καταδυτικός εξοπλισμός”– “διαδικασίες” – “θεωρία αποσυμπίεσης” – “πίνακες καταδύσεων” –“προγραμματισμός καταδύσεων”.

Το 2014 υπέβαλα στον οργανισμό SSI και κατοχύρωσα την αποκλειστικότητα σε διεθνές επίπεδο (uniquespecialty) προγράμματος εκπαίδευσης στη θαλάσσια επιβίωση (water survival – survival gear training course) υπό τον τίτλο “SEASURVIVAL” το οποίο αποτελεί και το μοναδικό του είδους του πιστοποιημένης και αναγνωρισμένης εκπαίδευσης για πολίτες.

 Τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετείχα ως εισηγητής και ως εκπαιδευτής ασκήσεων πράξης και σεναρίων πρακτικής εκπαίδευσης στο Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πολιτικής Προστασίας, με την συνδιοργάνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων και του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, και την πιστοποίηση του Διϊδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών“ Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών” του ΤΕΙ ΑΜΘ και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Επιπρόσθετα,με την εκπαιδευτική μου ομάδα στελεχωμένη με εξειδικευμένους εκπαιδευτές υγρού στοιχείου για ΑΜΕΑ, ανέλαβα την εκπαίδευση στη θαλάσσια επιβίωση των μελών του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.

Τον Μάιο του 2018 στα πλαίσια του Πανοράματος Εθελοντικών Οργανώσεων που διεξήχθη στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με τη συμμετοχή πλέον των 70 φορέων και οργανώσεων ανέλαβα και διεξήγαγα την εκπαίδευση στα αντικείμενα «Θαλάσσια Επιβίωση» και «Έρευνα και διάσωση» στο σύνολο των συμμετεχόντων.

Είμαι ιδρυτικό μέλος, με άδεια που μου δόθηκε κατόπιν αιτήσεως μου από το ΓΕΝ, της Εταιρείας Θαλασσίων Δραστηριοτήτων και Θαλασσίων Επιστημονικών Ερευνών (Water Actions) της οποίας ο σκοπός είναι μη κερδοσκοπικός και συνίσταται κυρίως στην βελτίωση των υποδομών της παιδείας, του πολιτισμού, της οίκο-προστασίας και της οίκο-ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και τη διάδοση του εθελοντισμού.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει ή ξεκινά τώρα τον εθελοντισμό;

Κάποιος που θέλει να υπηρετήσει τα ιδανικά και τα ιδεώδη του εθελοντισμού έχει δύο επιλογές. Η μία είναι ως εθελοντής του Πυροσβεστικού Σώματος. Η άλλη να επιλέξει μία εθελοντική ομάδα που να τον εκφράζει. Δυστυχώς, η πλειονότητα των εθελοντικών ομάδων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ενδιαφέρεται περισσότερο για την απόκτηση πτυχίων και πιστοποιήσεων παρά για ουσιαστική εκπαίδευση. Έχω πει πολλές φορές ότι η εκπαίδευση είναι σεμνή, ταπεινή και αθέατη. Όπου βλέπει χολιγουντιανές υπερπαραγωγές και ειδικά άνευ κόστους να φεύγει μακριά. Καμία εκπαίδευση δεν είναι άνευ κόστους. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ζητάει από τον φορέα διοργάνωσης τις πιστοποιήσεις των εκπαιδευτών που διδάσκουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα και από ποιόν οργανισμό είναι πιστοποιημένοι. Στην Ελλάδα του ότι δηλώσεις είσαι, όλοι δηλώνουν εκπαιδευτές.

Μια στιγμή στη καριέρα  σας, που σας  έχει στιγματίσει, καλή ή κακή.

Μέχρι την παραλαβή των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και των Super Puma της ΠΑ τα μόνα ελικόπτερα που πετάγανε νύχτα ήταν τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού. Κάθε φορά που πηγαίναμε σε κάποιο ακριτικό νησί για να μεταφέρουμε ασθενή ή τραυματία βλέπαμε στα πρόσωπα των κατοίκων την ελπίδα αλλά και τη δύναμη να φυλάνε Θερμοπύλες. Στις καρδιές αυτών των ανθρώπων χτυπάει η Ελλάδα.

Ποιοι οι μελλοντικοί σας στόχοι σε όλους τους τομείς.

Πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Ως Εταιρεία Θαλασσίων Δραστηριοτήτων και Θαλασσίων Επιστημονικών Ερευνών έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Lifeguard Hellas που αποσκοπεί μέσω της πληροφόρησης αλλά και της εκπαίδευσης να κάνει τις θάλασσες και τις ακτές μας ασφαλέστερες. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα με τα χιλιάδες χρόνια ναυτικής παράδοσης και τα τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμής να θρηνεί τριψήφιο αριθμό θανάτων από πνιγμό κάθε χρόνο.

Επίσης έχουμε συνάψει συνεργασίες με εθελοντικές ομάδες και φορείς που θα είναι οι εκπρόσωποι μας στις περιφέρειες που ανήκουν όπως είναι η Μακεδονία, η Κρήτη, οι Σποράδες, η Δυτική Ελλάδα, η Εύβοια, η ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας κ.α. και θα αναλαμβάνουν από κοινού με εμάς την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Πως χειρίζεστε την απόρριψη;

Σε επαγγελματικό επίπεδο δεν έχω βιώσει απόρριψη με τη στενή έννοια του όρου. Οι στόχοι που βάζω είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένοι και η προετοιμασία είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια λάθους. Σε αντίθεση, έχω απορρίψει εγώ αρκετές φορές ανθρώπους ή φορείς και έχω διακόψει συνεργασίες. Όπως ανέφερα και προηγουμένως στην Ελλάδα του ότι δηλώσεις είσαι, με ένα καταστατικό και ένα βαρύγδουπο όνομα πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δε μπορώ να έχω καμία απολύτως σχέση με ανθρώπους που ενώ οι ίδιοι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα εκμεταλλεύονται ως διοργανωτές το έργο και τις δυνατότητες άλλων για την προσωπική τους προβολή. Είναι οι ίδιοι που ενώ δεν έχουν βρεθεί ποτέ τους στο πεδίο, δίνανε συμβουλές σε αυτούς που επιχειρούσανε στην καταστροφή στο Μάτι και στη Μάνδρα.

Αν σας δινόταν μια ευκαιρία, τι θα αλλάζατε στην ζωή σας.

Ειλικρινά δε θα άλλαζα τίποτα. Όπως ανέφερα και προηγουμένως «κάνε το χόμπι σου επάγγελμα, να μη δουλέψεις ποτέ σου». Έχω λίγα χρόνια ακόμα για να πετάω αλλά ελπίζω πολλά για να βρίσκομαι μέσα στο νερό.

Έχετε κάποιον άνθρωπο σαν πρότυπό σας ;

Όλοι έχουν πρότυπα. Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό που μαθήτευσα δίπλα σε “ιερά τέρατα” του χώρου. Σέβομαι απεριόριστα και τιμώ ιδιαίτερα όλους τους εκπαιδευτές μου. Δύο συγκεκριμένοι όμως, με το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους,  έβαλαν ο καθένας τη δική του σφραγίδα και καθόρισαν το μέλλον μου. Ο Αντιπλοίαρχος ε.α. Γεώργιος Μπεκιαρίδης ΠΝ εκπαιδευτής μου στα ελικόπτερα που με πήρε από το χέρι και με έμαθε να πετάω και ο Αντιπλοίαρχος ε.ε. Αντώνιος Χατζηαντωνίου ΠΝ εκπαιδευτής μου στο σχολείο αυτοδυτών της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών που στο μακρινό 1989  δε μου έμαθε απλά να βουτάω, αλλά να αγαπώ το νερό, να σέβομαι τη θάλασσα και γνωρίζοντας πάντα τα όρια μου να προσπαθώ με ασφάλεια να τα ξεπερνώ για να γίνομαι καλύτερος. Τους ευχαριστώ και τους δύο για αυτό που είμαι σήμερα.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να ευχηθώ σε εσάς και στον εκδότη του Fire.gr,τον κο Ιωάννη Ρέτσιο, να έχετε υγεία και δύναμη, να συνεχίσετε αυτό που κάνετε, διότι η χώρα μας έχει ανάγκη την ενημέρωση και την αντικειμενική δημοσιογραφία.

Σας ευχαριστούμε για την αναλυτική και ειλικρινή συνέντευξη που μας δώσατε.

Για το Fire.gr, Συμεών Μπανός

(Visited 17 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Υπέροχη τοποθέτηση από έναν άξιο αξιωματικό του ΠΝ αλλά και εθελοντή στην ψυχή.
  Τιμή μας, η συνεργασία μας ως Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων μαζί του και οι εκπαιδεύσεις που ήδη υλοποιήσαμε αλλά και όσες προγραμματίσαμε για το εγγύς μέλλον.
  Ευχή μας να υπήρχαν και άλλοι αξιωματικοί σαν τον Γιώργο Λογοθέτη…

 2. Ειναι τιμη μου που τον γνώρισα και με εκπαίδευσε εμενα και την ομαδα μου ΟΦΚΑΘ.
  Άριστος γνώστης του υγρού στοιχείου,σοβαρος,μετρημένος στα λογια του και πολυ ψύχραιμος και πολυ καλος επαγγελματίας .
  Ειμαι πολυ υπερήφανος και κοιμάμαι ησυχος οταν ξερω οτι τέτοιοι άνθρωποι υπηρετούν την πατρίδα μας!!!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.