Συνέντευξη με μια Διασώστρια κ. Χατζηλιάδου Σοφία

Βαθμολογία

Πώς ονομάζεστε ;

Χατζηλιάδου Σοφία

Τι σπουδές έχετε κάνει ;

Γενικό Λύκειο, Ιεκ ΕΚΑΒ

Ο τόπος καταγωγής σας.

Λάρισα

Ποιο είναι το επάγγελμα σας.

Διασώστης-πλήρωμα ασθενοφόρου

Ποια είναι η οικογενειακή σας κατάσταση.

Eίμαι διαζευγμένη με τρία παιδιά, ένα αγόρι 20 ετών, ένα αγόρι 13 ετών και ένα κορίτσι 10 ετών

Που ανήκετε; και πόσο καιρό ασχολείστε;

Δουλεύω στο ΕΚΑΒ Ρόδου από το 2010 και ασχολούμαι με την εκπαίδευση και τον εθελοντισμό. Είμαι εκπαιδεύτρια στο PHTLS του Ηρακλείου και εκπαιδεύτρια στο ΔΙΕΚ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ. Επίσης είμαι εκπαιδεύτρια ενηλίκων πιστοποιημένη από τον ΕΟΠΠΕΠ και τέλος εκπαιδεύτρια πληθυσμού του ΕΚΑΒ Ρόδου.

Όνειρο ζωής ή τυχαίο γεγονός το επάγγελμα σας;

Ίσως θα περιμένατε να πω ότι το επάγγελμα μου είναι όνειρο ζωής αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Ένα απόγευμα σε μια παραλία της Αλεξανδρούπολης είδα μια κοπέλα να διαβάζει ανατομία την ρώτησα αν σπουδάζει ιατρική και μου μίλησε για το ΙEK του ΕΚΑΒ. Ενθουσιάστηκα με την ιδέα ότι θα μπορούσα να γίνω διασώστρια, παρότι είχα ήδη τα δύο πρώτα παιδιά μου και συγχρόνως δούλευα..και εν τέλει τα κατάφερα

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που ξεκινά τώρα το επάγγελμα που ακολουθείτε;

Το επάγγελμα του διασώστη χρειάζεται γνώσεις, δεξιότητες, κριτική σκέψη , συνεχή ενημέρωση για νέα γνώση  ώστε κάθε μέρα να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο. Όταν  διαλέγουμε αυτό το επάγγελμα αποδεχόμαστε την ευθύνη της φροντίδας των ασθενών ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Όταν τελειώνει ένα περιστατικό πρέπει να νιώθουμε ότι δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για να μπορούμε να κοιμόμαστε πιο ήσυχα τα βράδια.

Μια στιγμή στη καριέρα σας, που σας  έχει στιγματίσει, καλή ή κακή.

Μια μέρα με υπερβολικό φόρτο εργασίας  μας κάλεσαν σε περιστατικό ανακοπής αλλά αργήσαμε να φθάσουμε στον τόπο του συμβάντος γιατί βρισκόμασταν σε άλλο περιστατικό. Ο ασθενής  ήταν τυχερός  γιατί ήταν παρούσες δύο νοσηλεύτριες και είχαν ξεκινήσει κατευθείαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση,ενώ δυστυχώς δεν υπήρχε διαθέσιμος απινιδωτής.

Μετά από 25  λεπτά ΚΑΡΠΑ  ο απινιδωτής έδωσε απινίδωση, ενώ συνολικά κάναμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση για 40 λεπτά  και λίγο πριν φτάσουμε στο νοσοκομείο ο ασθενής επανήλθε και το εκπληκτικό ήταν ότι  μετά από λίγα λεπτά επικοινωνούσε κανονικά. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε δεν διαπιστώθηκε κάποια  βλάβη στον εγκέφαλο. Από τότε συνειδητοποίησα την σημασία της επιμόρφωσης του γενικού πληθυσμού όσον αφορά στην καρδιοαναπνευστική αναζωογώνηση καθώς και την ανεκτίμητη αξία της παρουσίας απινιδωτή σε δημόσιους χώρους όσο και την σωστή χρήση του. Αυτοί είναι λοιπόν οι βασικοί λόγοι που ασχολούμαι με την εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού για την αντιμετώπιση της ανακοπής.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι σε όλους τους τομείς.

Ο στόχος μου είναι η  περαιτέρω επιμόρφωση για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και γενικότερα σε ότι αφορά το επάγγελμα του διασωστη.
Θα ήθελα να παρακολουθήσω αρκετά σεμινάρια αλλά όπως όλοι γνωρίζετε απαιτείται χρόνος και χρήμα ειδικά για μένα που δεν ζω σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο.
Του χρόνου θα ασχοληθώ με το να γίνω εθελόντρια πυροσβέστης.

Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι λίγος, θα ήθελα πιο πολλές ώρες στην ημέρα μου γι αυτό μείωσα αναγκαστικά τις ώρες του ύπνου μου. Ασχολούμαι με τα παιδιά μου και με την εκπαίδευση,  διαβάζω αρκετά και μου αρέσουν τα ταξίδια ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την επιμόρφωση μου. Ο εθελοντισμός είναι ένα από τα ενδιαφέροντα μου γι αυτό είμαι μέλος της ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών. Το τένις είναι η γυμναστική και το αγχολυτικό μου.

Πως χειρίζεστε την απόρριψη ως άνθρωπος;

Με ηρεμία θα έλεγα, όλα γίνονται για κάποιον λόγο..αυτό είναι το μότο μου.

Αν σας δινόταν μια ευκαιρία, τι θα αλλάζατε στην ζωή σας.

Θα άλλαζα πολλά σε προσωπικό επίπεδο αλλά αυτό που μου έρχεται πρώτο είναι ότι θα ήθελα να σπουδάσω σε κάποια ανώτερη σχολή.

Έχετε κάποιον άνθρωπο σαν πρότυπό σας ;

Το πρότυπο μου ως διασώστης και εκπαιδευτής είναι ο μέντορας μου στο PHTLS Γιώργος Σωτηρόπουλος.
Μου μετέδωσε τον ενθουσιασμό του για την δουλειά μας και την αγάπη του για την εκπαίδευση.
Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε
Χατζηλιάδου Σοφία.

Σας ευχαριστούμε για την αναλυτική και ειλικρινή συνέντευξη που μας δώσατε.

Για το Fire.gr, Συμεών Μπανός

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.