Χειροβομβίδες πυρόσβεσης τα και πως και τα γιατί

 

24/5/2014

Η εμπειρία μας με τις χειροβομβίδες τετραχλωράνθρακα θα μπορούσε να απορρίψει τη χρήση τους … είναι όμως έτσι; Πριν όμως χυθούμε στη έρευνα αφοράς ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία τους. Οι πρώτες χειροβομβίδες πυρόσβεσης ήταν χρωματιστές γυάλινες φιάλες που συνήθως γεμίζανε με θαλασσινό νερό και σε περίπτωση έναρξης φωτιάς τις έριχναν πάνω στις φλόγες με αποτέλεσμα να σπάνε και το νερό να σβήνει τη φωτιά.

Μετά το 1900, ένα νεότερο προϊόν γίνεται της μόδας, και αντί για νερό περιέχουν πλέον ένα μπλε – κόκκινο ή άλλου χρώματος υγρό τετραχλωράνθρακα ή τετραχλωρομεθάνιο. Τώρα πλέον αποκτούν και στήριξη είτε για τοίχους είτε για ταβάνια ώστε να τοποθετούνται σε σημεία μεγάλου κινδύνου όπως πάνω από λέβητες και φούρνους. Το σκεπτικό ήταν ότι η υψηλή θερμοκρασία διαστέλλει το στήριγμα και να απελευθερώνει τη βομβίδα η οποία σπάζοντας …

Άλλα μοντέλα, πιο εξελιγμένα χρησιμοποιούσαν ένα θερμόμετρο που ελευθέρωνε ένα ελατήριο που έσπαγε τη φιάλη και έκανε διασπορά του υγρού με τη βοήθεια ενός ανακλαστήρα. Για τις αρχές του 1900 ένα μάλλον ευφυές σύστημα … Το πρόβλημα αυτού του συστήματος είναι ότι ενώ ο άνθρακας έσβηνε τη φωτιά λόγω της θερμότητας παραγόταν ένα «κακό» αέριο το φωσγένιο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 οι επιστήμονες άρχισαν να υποψιάζονται τον τετραχλωράνθρακα ως καρκινογόνο ουσία.

Σήμερα οι κατασκευαστές αναφέρονται στα αντίστοιχα προϊόντα με το όνομα «γεννήτρια καταστολής πυρκαγιάς» αλλά για το πυροσβέστη το όνομα «χειροβομβίδα πυρόσβεσης» έχει μείνει στη καρδιά του.

Όπως και να το πείτε, τα σύγχρονα εργαλεία δεν εκρήγνυνται σαν χειροβομβίδες. Η μονάδα παραμένει ανέπαφη δημιουργώντας ένα νέφος αερολύματος μετά από 20 περίπου δευτερόλεπτα.

Αυτή η νεότερη γενιά έχει τη δυνατότητα γρήγορης καταστολής της πυρκαγιάς και ιδιαίτερα όταν είναι κλειστοί χώροι. Για να δούμε όμως κάποια χαρακτηριστικά της.

  • Μηδενική καταστροφή του όζοντος.
  • Είναι αποδεκτά σαν υποκατάστατα του Halon 1301.
  • Πυροσβεστική ικανότητα τριπλάσια του Halon 1301
  • Δεν εξαντλούν το οξυγόνο με αποτέλεσμα να είναι ασφαλή για είσοδο του προσωπικού αλλά και για τυχόν εγκλωβισμένα θύματα
  • Μειώνει την θερμοκρασία γρήγορα παρέχοντας μεγαλύτερη δυνατότητα επιβίωσης των θυμάτων
  • Οι μονάδες είναι συμπαγείς, φορητές με εύκολη χρήση κάτι που τις καθιστά αξιόπιστες, οικονομικές και αποδοτικές σαν εργαλείο πυροπροστασίας σε ένα μεγάλο φάσμα σεναρίων πυρκαγιάς.

Πως λειτουργούν;

Οι περισσότερες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Σε περίπτωση πυρκαγιάς ο πρώτος επεμβαίνων ενεργοποιεί τη μονάδα αφαιρώντας την περόνη ασφαλείας όπως στους πυροσβεστήρες και αρχίζει η διαδικασία. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μονάδα προς τα πάνω ή προς τα κάτω με τρόπο ώστε να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εστία και σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα το κάλιο που περιέχουν δημιουργεί μια ομίχλη που καταστέλλει την φωτιά χωρίς να αφαιρεί οξυγόνο επεμβαίνοντας στις ελεύθερες ρίζες της φλόγας. Οι δυνατότητες τους εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους.

Δοκιμές με προϊόντα αξίας 1,5£ (1,84 ευρώ) έδειξαν ότι καλύπτουν όγκο 800 κ.π. (22,65 κ.μ.). το δημιουργούμενο αερόλυμα απλώνεται γρήγορα σε όλο το χώρο με τρόπο παρόμοιο με αυτόν ενός αερίου. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την απόσταση της εστίας και του σημείου πτώσης της μονάδας.

Μειονεκτήματα;

Η χρήση τους είναι αποδοτική σε περιπτώσεις κλειστών χώρων, διαφορετικά άλλα μειονεκτήματα δεν βρήκα και επιπλέον έχει

  • Μηδενικά έξοδα συντήρησης
  • Δεν απαιτείται να έρθει ο χρήστης σε επαφή με τη φωτιά
  • Απαιτείται ελάχιστη εκπαίδευση
  • Χαμηλώνει γρήγορα τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα να μειώνεται το κόστος των απωλειών

Δεν ξέρω εσείς τι σκέφτεστε αλλά είσαι σίγουρος ότι βοηθά τους πυροσβέστες να κάνουν τη δουλειά τους καλλίτερα με μεγαλύτερη ασφάλεια και απόδοση στο έργο τους.

Πηγή:  www.firerescue1.com

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.