Πυροσβεστήρας αφρού υψηλής πίεσης, ένα αποτελεσματικό και φθηνό μέσο την εποχή της οικονομικής κρίσης

Βαθμολογία

1/10/2014

Tου Πυράρχου Σπυρίδωνα Γ. Βαρσάμη*

Το 2004 το Πυροσβεστικό Σώμα, στα πλαίσια προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προμηθεύτηκε πυροσβεστήρες αφρού υψηλής πίεσης με βάση μεταφοράς πλάτης, πιθανότατα για χρήση από τις ομάδες πυρασφάλειας των Oλυμπιακών εγκαταστάσεων. Οι πυροσβεστήρες αυτοί είναι τύπου HiPress 02/010, της Γερμανικής εταιρείας HNE Technologie AG[1] . Οι εν λόγο πυροσβεστήρες είναι χωρητικότητας 10 λίτρων αφρού AFFF, φέρουν εξωτερικό φιαλίδιο ατμοσφαιρικού αέρα 2 λίτρων ως προωθητικό, λειτουργούν σε πίεση 34 bar, φέρουν αυλό αφρού τύπου πιστόλι που επιτυγχάνει μήκος συμπαγούς βολής 16 μ. και διάρκεια 22 sec., έχουν βάρος 15 κιλά άδειοι και 25 κιλά γεμάτοι, κατασβεστική ικανότητα 21 Α /233 Β και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι 1000 Volts/ σε 1μ απόσταση. Διαθέτουν ειδική βάση πλάτης (back pack) εξαιρετικής ποιότητας, ώστε να μεταφέρονται με ευκολία από ένα πυροσβεστικό υπάλληλο, αλλά μπορούν να μεταφερθούν και από τη χειρολαβή που διαθέτουν στο πάνω μέρος, ειδικά αν ο υπάλληλος πρέπει να φέρει αναπνευστική συσκευή. Ο κάθε πυροσβεστήρας παρελήφθη με εφεδρικό φιαλίδιο.

Όπως αναφέρθηκε ο πυροσβεστήρας HiPress 02/010 παράγει και χρησιμοποιεί αφρό τύπου AFFF. Το σημαντικό για τη σημερινή εποχή είναι ότι η επαναπλήρωσή του γίνεται στην Υπηρεσία, χρησιμοποιώντας 9,4 λίτρα πόσιμου νερού και 0,6 λίτρα αφρογόνου AFFF (αναλογία 6%), που διαθέτουν όλες οι Π.Υ., ενώ το φιαλίδιο ατμοσφαιρικού αέρα γεμίζει στα μηχανήματα πλήρωσης αναπνευστικών συσκευών. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος χρήσης του είναι σχεδόν μηδενικό, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους φορητούς πυροσβεστήρες που χρησιμοποιούμε και έχουν ένα σημαντικό κόστος επαναπλήρωσης. Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι πυροσβεστήρες όταν παραλήφθηκαν θεωρήθηκαν άβολοι, ογκώδεις και δύσχρηστοι, με αποτέλεσμα οι περισσότερες Υπηρεσίες να μην τους χρησιμοποιήσουν και να παραμείνουν στις αποθήκες. Το 2011 εν μέσω της μεγάλης οικονομικής χρήσης που αντιμετώπιζε η χώρα και διαπιστώνοντας την περικοπή εγκρίσεων δαπανών για την επαναπλήρωση των φορητών πυροσβεστήρων, ο 1ος Πυροσβεστικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να κάνει χρήση των δύο (2) πυροσβεστήρων αφρού  υψηλής πίεσης που διέθετε και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι τότε, προκειμένου να ελέγξει την αποτελεσματικότητά τους. Οι πυροσβεστήρες τοποθετήθηκαν μόνιμα στα δύο οχήματα Mercedes Vario 815D (1.1.1o &1.20) που επεμβαίνουν στο σύνολο σχεδόν των αστικών συμβάντων .

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι πυροσβεστήρες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε κάθε είδους αστικές πυρκαγιές (οικίες, αυτοκίνητα, απορρίμματα).  Το μεγάλο μήκος βολής και η ικανοποιητική ποσότητα κατασβεστικού υλικού, επιτρέπουν την άμεση αντιμετώπιση της πλειοψηφίας των αστικών συμβάντων πυρκαγιάς στα οποία καλείται να επέμβει η Υπηρεσία, με ένα φιλικό υλικό όπως ο αφρός AFFF, το οποίο διαθέτουμε εν αφθονία. Η βάση πλάτης δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς του σε μεγάλες αποστάσεις, από ένα άτομο, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Ο περιορισμός στη χρήση αναπνευστικής συσκευής από κάποιον που φέρει τον πυροσβεστήρα, επιλύεται με τη χρήση του χωρίς τη βάση πλάτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευάστρια εταιρεία παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο[2] που δέχεται δύο φιάλες ανθρακονημάτων, εκ των οποίων η μια θα μπορούσε με κατάλληλο μειωτήρα να συνδέεται σε αναπνευστική προσωπίδα.

Εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος πυροσβεστήρας και ειδικά η έκδοση των 6 λίτρων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών, με χρήση αφρού δασοπυρόσβεσης τύπου Α. Αν σκεφτούμε ότι οι επινώτιοι πυροσβεστήρες νερού ζυγίζουν περίπου 20 κιλά, καταλαβαίνουμε την πολλαπλάσια αξία ενός τέτοιου πυροσβεστήρα που θα χρησιμοποιούσε αφρό με πίεση  36 bar.

Καταλήγοντας συμπεραίνεται ότι αξιοποιώντας το υπάρχον υλικό αλλά και προμηθευόμενοι κάποιο νέο, μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά το κόστος λειτουργίας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, χωρίς να κάνουμε παραχωρήσεις στην αποτελεσματικότητα επέμβασης, το αντίθετο μάλλον αυξάνοντάς την.

* Ο Πύραρχος Σ.Γ. Βαρσάμης είναι Διοικητής 1ου Π.Σ. Θεσσαλονίκης, πτυχιούχος Δασολογίας & Φ.Π./Α.Π.Θ. & απόφοιτος της Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ./Γ.Ε.ΕΘ.Α..

[1] http://hne-ag.biz/en/brandschutz/hipress/hipress-02010.html

[2] http://hne-ag.biz/en/zivilschutz-und-polizei/produkte-fuer-dekontaminierung/hipress-vario-10.html

2 Comments

 1.  

  Πράγματι καταπληκτική αγορά…., αν σκεφτείς ότι ο επινώτιος σάκος έχει 20 λτρ περίπου ωφέλιμο νερό και όσο κουράζεσαι το βάρος μειώνεται. Αντιθέτως με αυτόν είσαι υποχρεωμένος να τον κουβαλάς (το βάρος)και μετά που θα αδειάσει. Όλοι οι Ε_Π_Α_Γ_Γ_Ε_Λ_Μ_Α_Τ_Ι_Ε_Σ Πυροσβέστες ανά την Ευρώπη δεν σβήνουν ούτε κάδο χωρίς τη χρήση αναπνευστικής συσκευής. Προσθέστε λοιπόν τα 16 κιλά της Αν. Συσκ. -που δεν ξέρω πού θα τη βάλεις με όλο αυτόν τον όγκο πίσω σου – και μετά άντε να δουλέψεις.
  Οι φωτιές δεν σβήνονται με το σήκωμα του στυλό για να υπογράψεις μια προμήθεια, ούτε με τον καθαρό αέρα από το γραφείο. Αν ήταν πραγματικά πρακτικές, πιστέψτε με, οι πυροσβέστες θα τον είχαν βάλει σε χρήση και δεν θα περίμεναν την οικονομική κρίση και τις περικοπές για να αρχίσουν να ψάχνουν τις αποθήκες.
  Ας το παραδεχτούμε λοιπόν-μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας- η προμήθεια αυτή έγινε γιατί μετά το μεγάλο φαγοπότι του 2004, χρειαζόμασταν έναν πυροσβεστήρα να σβήσει την καούρα..

 2.  

  Συγχαρητήρια στον κ. Βαρσάμη γι αυτό αλλά και για τα άλλα άρθρα του. Αγωνιά, προσπαθεί, παλεύει, δεν επαναπαύεται και αυτό αντανακλάται στα “μάχιμα” άρθρα του.
  Όσον αφορά τον συγκεκριμένο πυροσβεστήρα, όντως η προμήθεια τους έγινε το 2004 και χορηγήθηκαν από ένας σε κάθε Πυροσβεστικό Σταθμό της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης κ.ά. με την λογική ακριβώς που περιγράφεται στο άρθρο, δηλαδή να γίνει εκμετάλευση της μεγάλης του κατασβεστικής ικανότητας κυρίως σε αστικές πυρκαγιές (κατάσβεση με λίγο νερό)΄, πυρκαγιές οχημάτων κλπ. Το μόνο του μειονέκτημα ό όγκος του και σε συνδυασμό με αναπνευστική συσκευή…καταπονείται λίγο ο πυροσβέστης. Το συγκεκριμένο είδος δεν “άρεσε” στους χρήστες και τοποθετήθηκε στις αποθήκες των Σταθμών.
  Τελειώνοντας να συμπληρώσω στο άρθρο ότι συμβάλει στην μακροζωία του συγκεκριμένου πυροσβεστήρα η αποφυγή συχνής χρήσης του με αφρό, λόγω διαβρωτικότητας του αφρογόνου υγρού.
  Επίσης, ο συγκεκριμένος πυροσβεστήρας θα μπορούσε να τοποθετηθεί και στα jeep terrano ή σε άλλα βοηθητικά οχήματα των Αξιωματικών συντονιστών (Κρόνων).

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.