Οι πυροσβέστες στο Ντουμπάι στρέφονται στην χρήση τζετπακ στην πυρόσβεση.

Βαθμολογία

13/11/2015

Μετάφραση ελεύθερη απόδοση για το Fire.gr, Παναγιώτης Κοιλάκος

Khaleej Times

Ντουμπάι – Στο άμεσο μέλλον οι αξιωματικοί της Πολιτικής Άμυνας του Ντουμπάι θα είναι σε θέση να προσεγγίζουν τον χώρο μιας αστικής πυρκαγιάς χρησιμοποιώντας πρωτοπόρα προσωπικά τζετπακ. Σχεδιασμένα από την Martin Aircraft Company, η οποία έχει σαν βάση της την Νέα Ζηλανδία, τα τζετπακ χρειάζονται για τον χειρισμό τους έναν μόνο πιλότο, διαθέτουν αυτονομία 30 λεπτών, βεληνεκές μεταξύ 30 και 50 χιλιομέτρων, και φθάνουν σε ύψος 3000 ποδιών (περίπου 910 μέτρα).

Ο πιλότος θα στέκεται σε μια πλατφόρμα μέσα σε μια «μονάδα χειρισμού», ανάμεσα σε  δυο, εφοδιασμένους με προπέλες, κινητήρες, οι οποίοι μοιάζουν σαν μια μεγαλύτερη έκδοση των κινητήρων που υπάρχουν στα πολιτικά μη επανδρωμένα σκάφη (π.χ. τετρακοπτερ)

Την Τρίτη, η Πολιτική Προστασία του Ντουμπάι υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Martin Aircraft, σχετικά με την μελλοντική παράδοση των τζετπακ και των προσομοιωτών που προορίζονται για εκπαίδευση, όπως επίσης και σχετικά με ανταλλακτικά και την εκπαίδευση των χειριστών τους και των μηχανικών.

Η παράδοση της πρώτης «φουρνιάς» των 20 τζετπακ και των δυο προσομοιωτών αναμένεται στις αρχές του 2016 – καθιστώντας έτσι το Ντουμπάι την πρώτη πόλη στον κόσμο η οποία ενσωματώνει την τεχνολογία των τζετπακ στο δίκτυο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Πολιτικής Άμυνας, το Ντουμπάι διεξάγει επί του παρόντος μελέτες ώστε να προσδιοριστεί πόσα επιπλέον τζετπακ θα χρειαστούν στο μέλλον.

Ο αντισυνταγματάρχης Ali Hassan Almutawa, Διευθυντής του Τμήματος Επιχειρήσεων της Πολιτικής Άμυνας, εξήγησε στην Khaleej Times ότι τα τζετπακ θα επιτρέψουν στους αξιωματικούς της Πολιτικής Άμυνας να δρουν γρήγορα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε πολλά από τα ψηλά κτήρια του Ντουμπάι.

Ο ίδιος είπε πώς: «Το Ντουμπάι προηγείται παγκοσμίως στον αριθμό των πολυώροφων κτηρίων και μερικές φορές προκύπτουν προκλήσεις ή δυσκολίες στην προσέγγιση αυτών των κτηρίων. Αυτό το αεροσκάφος θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε ένα συμβάν.» Συνέχισε προσθέτοντας : « Θα τα τροποποιήσουμε με κάμερες θερμικής απεικόνισης για αυτό τον σκοπό.» «Μερικές φορές το βρίσκουμε επίσης δύσκολο να επικοινωνήσουμε με άτομα τα οποία βρίσκονται μέσα σε αυτά τα πολυώροφα κτήρια, ειδικά όταν αυτά τα άτομα έχουν πανικοβληθεί και βρίσκονται στα μπαλκόνια ή στα παράθυρα».

«Με τα τζετπακ θα μπορούμε να πλησιάσουμε και να επικοινωνήσουμε μαζί τους πρόσωπο με πρόσωπο και να τους δώσουμε οδηγίες». Επιπροσθέτως ο Αντισυνταγματάρχης Almutawa σημείωσε ότι τα τζετπακ θα χρησιμοποιηθούν και για την μετακίνηση βαρύ διασωστικού εξοπλισμού σε καταστάσεις έκτατης ανάγκης ή ακόμα και για την απομάκρυνση ατόμων κατά την εκκένωση χώρων.

«Σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν γίνεται να χρησιμοποιηθούν οι ανελκυστήρες και πρέπει να βασιζόμαστε στους πυροσβέστες να ανεβαίνουν σκάλες. Με αυτό θα μπορέσουμε να ανυψώσουμε εξοπλισμό για τους πυροσβέστες μας» είπε ο Αντισυνταγματάρχης. «Τώρα θα υπάρξει μια νέα γενικά πυροσβεστών με αυτά» Ο Γενικός Διευθυντής και Μάνατζερ της Martin Aircraft, Peter Coker δήλωσε πώς αυτό το αεροσκάφος είναι «εξαιρετικά εύκολο» στον χειρισμό του, πράγμα που σημαίνει πώς τα πληρώματα που ανταποκρίνονται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης θα μπορούν να εκπαιδευτούν γρήγορα και να επιχειρήσουν με αυτά.»

«Έχει σχεδιαστεί με αυτόν τον τρόπο: Διαθέτει ένα σύστημα fly-by-wire το οποίο διαθέτει ένα είδος υπολογιστή πτήσης έτσι ώστε το αεροσκάφος να είναι πολύ σταθερό» είπε.

«Αν επιλέξεις να σταματήσεις να του δίνεις εντολές αυτό απλά θα αιωρείται.»

Ο κ. Coker πρόσθεσε πώς τα τζετπακ τελικά θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς και τελικά, θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

«Η δεύτερη ομάδα πελατών μας θα δραστηριοποιείται στον εμπορικό χώρο, όπως στην κτηνοτροφία, την γεωργία και την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε, προσθέτοντας πώς η ερασιτεχνική χρήση δεν είναι μακριά.

«Σε μερικά χρόνια είναι πολύ πιθανό τα τζετπακ να χρησιμοποιούνται από πελάτες σε ένα πολύ καλά ελεγχόμενο περιβάλλον, και πιθανών να έχουμε περιπτώσεις όπου θα δημιουργηθούν λέσχες για ανθρώπους που θα πηγαίνουν για να πετάξουν με ένα τζετπακ.»

Copyright 2015 Khaleej Times
​All Rights Reserved

McClatchy-Tribune News Service
Μετάφραση ελεύθερη απόδοση για το Fire.gr, Παναγιώτης Κοιλάκος

Πηγή : www.firerescue1.com

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.