Η μεγαλύτερη άσκηση αντιμετώπισης καταστροφών στην ιστορία της Ευρώπης

 

4/3/2016

Η πιο μεγάλη άσκηση αντιμετώπισης καταστροφών που έχει γίνει ποτέ στα 150 χρόνια ιστορίας μας, ξεκίνησε την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 με πυροσβέστες, αστυνομικούς και προσωπικό ασθενοφόρων από όλο το Λονδίνο να παίρνουν μέρος σε ένα 4ήμερο σενάριο βασισμένο στην κατάρρευση ενός κτηρίου σε ένα υπόγειο σιδηροδρομικό σταθμό στην πρωτεύουσα.

Με σκοπό να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό περιβάλλον, ένας σιδηροδρομικός σταθμός έχει κατασκευαστεί και «καταστραφεί» μέσα σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκτός λειτουργίας. Με πάνω από «1.000 θύματα, χιλιάδες τόνους χαλίκι, 7 βαγόνια τρένου και εκατοντάδες προσωπικού εκτάκτων αναγκών» η άσκηση ενοποιημένης ανταπόκρισης (Exercise Unified Response EUR) σχεδιάζεται εδώ και έναν χρόνο.

Περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα οργανισμών οι οποίοι εμπλέκονται στις επιχειρήσεις κατά την διάρκεια καταστροφών όπως αρκετές τοπικές αρχές του Λονδίνου και την αρχή μεταφορών του Λονδίνου. Το διασωστικό ελικόπτερο θα πάρει και αυτό μέρος.

Το βίντεο δείχνει στιγμιότυπα από την διαδικασία της κατασκευής του εκπαιδευτικού χώρου. Η άσκηση όχι μόνο προσφέρει ρεαλιστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον για τους ειδικούς στην έρευνα και διάσωση σε αστικό περιβάλλον οι οποίοι θα προέρχονται από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά επίσης η κλίμακα του συμβάντος δίνει την ευκαιρία στις ειδικές ομάδες από την αστυνομία, το ΕΚΑΒ και τις τοπικές αρχές να εξασκήσουν προσόντα τα οποία ευτυχώς χρησιμοποιούν σπάνια.

Οι ομάδες θα συνεργαστούν με πυροσβέστες από την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Κύπρο, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στην άσκηση.  Ο επίτροπος της Π.Υ. του Λονδίνου Ron Dobson δήλωσε: «Οι ασκήσεις τέτοιας κλίμακας είναι σημαντικές για να διασφαλιστεί πώς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε ότι και αν συμβεί.» Δεν μπορείς να αποκτήσεις τέτοιου είδους εμπειρίες από ένα βιβλίο, πρέπει να συμπεριφερθούμε σαν να είναι πραγματικότητα και να διασφαλίσουμε πώς ακόμη και αν συμβεί το χειρότερο η ανταπόκρισή μας θα είναι αποτελεσματική και καλά συντονισμένη.

Αυτή η άσκηση τυχαίνει να συμπίπτει και με την επέτειο των 150 χρόνων της ΠΥ του Λονδίνου.

Το μοντέρνο Πυροσβεστικό Σώμα δεν ασχολείται πια μόνο με πυρκαγιές. Έχουμε πληθώρα δεξιοτήτων όπως διάφορες μορφές διάσωσης, εντοπισμό επικίνδυνων υλικών και διάσωση στο υγρό στοιχείο. Παρόλο αυτά η άσκηση αυτή δεν αφορά μόνο τις διασώσεις. Ένα συμβάν τέτοιας κλίμακας τους επηρεάζει όλους, όπως χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια τους και άλλους που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους. Συνεργαζόμαστε με αρκετές υπηρεσίες και εθελοντικούς οργανισμούς έτσι ώστε να καταφέρουμε να προσομοιωθεί η ευρύτερη και μακροχρόνια επίδραση της καταστροφής στην κοινωνία.

Παρόλο που αυτό το σενάριο δεν αφορά τρομοκρατική επίθεση θα εφαρμόσουμε πρακτικές και συστήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε είδους έκτακτο περιστατικό το οποίο μπορεί να καταλήξει με μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών.

Για παράδειγμα εκατοντάδες από τους πολίτες που γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς στο Λονδίνο στις 7/7 χωρίς τραυματισμό βρέθηκαν να έχουν ψυχολογικά προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το σενάριο η αστυνομία και οι τοπικές αρχές θα δημιουργήσουν ένα σημείο το οποίο θα προσφέρει πληροφορίες και υποστήριξη. Αυτή η άσκηση θα παρατηρηθεί επίσης από ανεξάρτητους εκτιμητές και τα οποιαδήποτε ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση της ανταπόκρισης σε μελλοντικά συμβάντα.

Χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν

Ή άσκηση αυτή χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα χρηματοδότησης ασκήσεων της κομισιον και συντονίζεται από την ΠΥ του Λονδίνου για λογαριασμό της London Resilience Partnership. Η κομισσιόν χρηματοδοτεί την άσκηση έτσι ώστε να εκπαιδευτεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας ο οποίος υπάρχει έτσι ώστε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από άλλη χώρα ώστε να προετοιμαστεί για μια καταστροφή ή να την αντιμετωπίσει.

Επιπροσθέτως πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες Αγγλίας έγιναν δωρεά σε είδος από εταιρίες όπως η εταιρεία μεταφορών του Λονδίνου, η οποία δώρισε τα βαγόνια και άλλα αναγκαία στοιχεία για τον σταθμό, η εταιρεία κατεδαφίσεων McGee δώρισε χιλιάδες τόνους χαλίκι και μηχανολογικό εξοπλισμό και η RWE npower η οποία διέθεσε το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δωρεάν.

Υποστήριξη

Η άσκηση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της RWE npower η οποία παρέχει το εργοστάσιο και τον περιβάλλοντα χώρο, του στρατού ο οποίος παρέχει τον χώρο για την παραμονή των Ευρωπαϊκών ομάδων, της McGee Group που παρείχε εργατικό προσωπικό και υλικά για την κατασκευή του χώρου που θα γίνει η άσκηση, μηχανολογικό εξοπλισμό και χιλιάδες τόνους χαλίκι, της 4C Strategies που παρείχε λογισμικό για την διαχείριση της άσκησης, της Speedy Hire που παρείχε εργαλεία και μηχανολογικό εξοπλισμό, της National Grid που παρείχε διαφημιστικό χώρο δωρεάν, της εταιρείας μεταφορών του Λονδίνου Transport for London που παρείχε 7 βαγόνια για το πεδίο της άσκησης, της Αirwave που υποστηρίζει την λειτουργία των ασυρμάτων για το προσωπικό της άσκησης, της Clothes Aid που δώρισε ρούχα για την ένδυση των ανθρωπίνων απωλειών, και της Ruth Lee που παρείχε ανδρείκελα τα οποία θα παριστάνουν τις ανθρώπινες απώλειες.

Μετάφραση για το Fire Rescue News, Παναγιώτης Κοιλάκος

Πηγή : www.london-fire.gov.uk

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.