Μια γυναίκα στον κόσμο των ανδρών: Η καλύτερη γυναίκα πυροσβέστης στο Χόνγκ Κόνγκ, Anna Wu

 

3/4/2016

Η βετεράνος με 23 χρόνια υπηρεσία και μια από τις μόνο 11 γυναίκες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Χόνγκ Κόνγκ κατέληξε να ασκεί το επάγγελμα θέλοντας να δοκιμάσει τον εαυτό της. Στον ελεύθερό της χρόνο συμβουλεύει νέους και δηλώνει πώς το φύλο δεν έχει σημασία αν έχεις την καρδιά και τις ικανότητες που χρειάζεται για αυτό το επάγγελμα.

Όταν φοράει τον πυροσβεστικό εξοπλισμό πολλές φορές η Anna Wu Lai-fong πολλές φορές «περνιέται» για άνδρας. Αυτό μέχρι να βγάλει την μάσκα της ή να μιλήσει και έτσι ο κόσμος καταλαβαίνει πως πρόκειται για γυναίκα.

Η Wu είναι μια γυναίκα σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο τομέα. Ένας αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Χόνγκ Κόνγκ την είδε εν δράση στην καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτήριο Garley το 1996. Τώρα πια επιβλέπει 4 πυροσβεστικούς σταθμούς, με προσωπικό 300 ατόμων, τα οποίο αποτελείται εξ ολοκλήρου από άνδρες.

Υπάρχουν μονάχα 10 ακόμη γυναίκες πυροσβέστες στους πυροσβεστικούς σταθμούς του Χονγκ Κόνγκ οι οποίοι στελεχώνονται από 6.250 πυροσβέστες. Στα 46 η Wu είναι η πλέον υψηλόβαθμη γυναίκα – και αποτελεί έμπνευση για τις υπόλοιπες και ελπίδα πώς τα φυλετικά στερεότυπα θα εκλείψουν.

Έκανε αίτηση για την πυροσβεστική υπηρεσία το 1993 κατά την διάρκεια προσλήψεων λόγω έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού. Η εφημερίδα ανέφερε σε ένα δημοσίευμα: «Για πρώτη φορά στη 125 χρόνων ύπαρξής μας προσλαμβάνουμε γυναίκες. Έχεις το θάρρος να αποδεχτείς την πρόκληση;»

Η Wu είχε υπάρξει μέλος της ομάδας καλαθοσφαίρισης του Χόνγκ Κόνγκ και είχε δουλέψει σαν δασκάλα φυσικής αγωγής σε Γυμνάσιο. Το δημοσίευμα της εφημερίδας κίνησε το ενδιαφέρον της καθώς η πυρόσβεση θεωρούταν σαν αντρική υπόθεση.

“Δεν περίμενα να τα καταφέρω αλλά ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου. Συμπεριφέρθηκα λες και βρισκόμουν σε ένα παιχνίδι και να ήθελα να δω σε τι επίπεδο μπορούσα να φτάσω πριν χάσω” δήλωσε η Wu. Όπως αποδείχτηκε ήταν μια από τις δύο γυναίκες υποψήφιες που τα κατάφεραν στις αθλητικές εξετάσεις εκείνον τον χρόνο.

Κατά την διάρκεια των 26 εβδομάδων εκπαίδευσης, η ίδια και η δεύτερη γυναίκα που πέτυχε στις προκαταρκτικές εξετάσεις, η Kwok Lai-shan, δεν έτυχαν διαφορετικής μεταχείρισης. Όπως ακριβώς και οι άνδρες υποψήφιοι έπρεπε να μπορούν να ανεβαίνουν μια σκάλα σε λιγότερο από ένα λεπτό φορώντας μια φιάλη αέρα βάρους 18 κιλών και να μπορούν να σύρουν μια σωλήνα 23 μέτρα μέσα σε 11 δευτερόλεπτα.

“ Οι προϋποθέσεις για να γίνεις πυροσβέστης είναι οι ίδιες ανεξαρτήτου φύλου. Δεν γίνεται να έχεις λιγότερο και μικρότερο εξοπλισμό επειδή είσαι γυναίκα” λέει η Wu.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Χόνγκ Κόνγκ είναι η μόνη κρατική υπηρεσία η οποία έχει θέσει τις ίδιες προϋποθέσεις για γυναίκες και άνδρες. Άλλες όπως η αστυνομία και η σωφρονιστική υπηρεσία είτε έχουν ένα εύρος προϋποθέσεων είτε έχουν διαφορετικές για κάθε φύλο. Οι πυροσβέστες πρέπει να πληρούν δύσκολες φυσικές προϋποθέσεις για να είναι σε θέση να λειτουργούν αποτελεσματικά και να σώζουν ανθρώπινες ζωές σε επικίνδυνο περιβάλλον – μπορεί να χρειαστεί να φορούν 30 κιλά προστατευτικού και πυροσβεστικού εξοπλισμού, μερικές –φορές ακόμη και εξοπλισμό που ζυγίζει το ένα δεύτερου του βάρους τους.

Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης αυτή και η Kwok συνεργάστηκαν και εργάστηκαν πολύ σκληρά διότι γνώριζαν πως οι γυναίκες είχαν μυϊκό μειονέκτημα σε σχέση με τους άνδρες.

“Κάθε φορά που νιώθαμε πώς νυστάζουμε κατά την διάρκεια της μελέτης μας για τις εβδομαδιαίες εξετάσεις σηκωνόμασταν και κάναμε γυμναστική” θυμάται η Wu γελώντας.

Όμως χρειάζεται περισσότερα προσόντα, εκτός από το να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση για να τα καταφέρεις, και η αποφασιστική ηρεμία της είναι μια ένδειξη των υπολοίπων προσόντων που χρειάζεται ένας καλός πυροσβέστης.

“Συνήθως, οι άνθρωποι απομακρύνονται από επικίνδυνα μέρη σε μέρη με ασφάλεια, αλλά για εμάς είναι το αντίθετο – οι πυροσβέστες πηγαίνουν από μέρη με ασφάλεια σε χώρους επισφαλής και επικίνδυνους.”

Ανάμεσα στις καθοριστικές στιγμές της καριέρας της θυμάται την πυρκαγιά στο κτήριο Garley Building στην περιοχή του Yau Ma Tei, και στην οποία πέθαναν 41 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 80, πριν από δυο δεκαετίες.

Ήταν αξιωματικός σταθμού εκείνη την ώρα και το πλήρωμά της διατάχθηκε να ελέγξει έναν από τους 16 ορόφους του κτηρίου, σβήνοντας κάθε φλόγα και ερευνώντας για παγιδευμένα άτομα.

Ήταν σκοτεινά μόλις εισήλθαν στους γεμάτους καπνό διαδρόμους του κτηρίου. Οι φακοί, οι οποίοι ήταν προσαρμοσμένοι στον επενδύτη τους, βοηθούσαν ελάχιστα. Η Wu θυμάται λίγο θόρυβο, εκτός από την αναπνοή τους μέσα από την αναπνευστική συσκευή, καθώς ξεκινούσαν για την 16 ωρών έρευνα.

“Πριν να εισέλθουμε στο κτήριο ακούσαμε τα νέα για έναν συνάδελφό μας που σκοτώθηκε στην φωτιά. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ βαριά. Οδηγούσα μια ομάδα 4 ατόμων και θυμάμαι να τους λέω, ανεξάρτητα από ότι συμβεί πρέπει να μείνουμε όλοι μαζί, δεν πρόκειται να χάσουμε ούτε έναν άνδρα.” .

Κατά την διάρκεια αντιξοοτήτων είναι σημαντικό να έχουμε θετική ψυχολογία και να παραμένουμε δυνατοί δηλώνει. “Ήταν μια από τις πιο απογοητευτικές στιγμές διότι γνωρίζαμε πως πολλοί άνθρωποι πέθαναν και δεν θα μπορούσαμε να σώσουμε κανέναν”.

Η ομάδα της έλεγξε όλον τον όροφο, καθαρίζοντας τους διαδρόμους και βεβαιώθηκαν πως δεν θα υπήρχαν αναζωπυρώσεις. Με το πρώτο φως της ημέρας, ο χώρος φωτίστηκε αρκετά ώστε να γίνει λίγο πιο εύκολη η κίνηση ανάμεσα στα συντρίμμια. Αφότου όλα τελείωσαν, η πλάτη του καθενός από την ομάδα ήταν γεμάτη μώλωπες λόγω τον πολλών αλλαγών αναπνευστικών συσκευών που έκαναν.

“Είναι ένα πολύ αντιφατικό συναίσθημα. Λες συνεχώς στον εαυτό σου πώς δεν θες να βρεις κανέναν νεκρό αλλά από την άλλη δεν θες να υπάρχει κανένα αγνοούμενο σώμα” σχολιάζει η Wu.

Λόγω αυτής της αποστολής η οικογένειά της έζησε πολλές αγχωτικές στιγμές.

“Η μητέρα μου έδειξε μεγάλη υποστήριξη. Γνώριζε πώς ήμουν ανεξάρτητη και είχα αυτοπεποίθηση. Μετά την πυρκαγιά στο κτήριο Garley λύγισε, δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει και να με αγκαλιάζει αφότου γύρισα σπίτι. Λένε πως δεν ανησύχησαν αλλά ο καθένας γνωρίζει πώς ανησυχούσαν.”

“Στην πραγματικότητα ήταν οι φίλοι μου αυτοί οι οποίοι είχαν τις περισσότερες αμφιβολίες επειδή κανένας τους δεν είχε ασκήσει το επάγγελμα και κανείς δεν μπορούσε να μου δώσει συμβουλές. Έτσι προέβλεψαν πολλά εμπόδια.”

Μόλις φοράμε την στολή μετατρεπόμαστε σε πυροσβέστες, δεν υπάρχει αρσενικό και θηλυκό…Πιστεύω πως έχει να κάνει με το αν διαθέτεις την κατάλληλη προσωπικότητα για την δουλειά.


ANNA WU

Ξεπέρασε το εμπόδιο του να κερδίσει τον σεβασμό των υπολοίπων πυροσβεστών όπως του Lee Kai-leung, ο οποίος την περιγράφει σαν μια διοικητή η οποία είναι “καλόβολη μα ποτέ δεν αποτυγχάνει στο να κρατήσει την ακεραιότητά της”.

“Δεν είναι εύκολο να φτάσει εκεί που βρίσκεται η κυρία Wu και ειδικά αν είσαι γυναίκα”

Η Wu είναι η πρώτη γυναίκα διοικητής που έχει δουλέψει ποτέ ο βετεράνος πυροσβέστης Lung Ching-chee από όταν κατατάχθηκε στο σώμα πριν από 36 χρόνια.

“Φέρνει αέρα ανανέωσης” λέει ο 54χρονος πυροσβέστης ο οποίος παίρνει σύνταξη σε λίγους μήνες. Η δουλειά μαζί της δεν έχει καμία διαφορά όμως μετά από κάθε βάρδια φροντίζουμε να μιλάμε και να συμπεριφερόμαστε πιο ευγενικά λόγω της παρουσίας μιας γυναίκας, προσθέτει.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Χόνγκ Κόνγκ δεν ορίζει ποσοστό πρόσληψης γυναικών όπως άλλες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες όπως αυτή της Κανμπέρα και του Τόκιο οι οποίες προσπαθούν να επιτύχουν ισότητα στα ποσοστά γυναικών και ανδρών. Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 0.18% του πυροσβεστικού προσωπικού του Χόνγκ Κόνγκ ενώ στο Λονδίνο το ποσοστό αυτό είναι της τάξης 6.5% για 6.000 πυροσβέστες.

Ένας εκπρόσωπος του σταθμού είπε: “Είναι σκοπός δικός μας και την κυβέρνησης να διαλέγουμε το καταλληλότερο άτομο για την δουλειά αυτή.”

Παρόλο που το Χόνγκ Κόνγκ έχει χαμηλότερη μερίδα γυναικών από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες άλλων πόλεων, η Wu αναφέρει πώς πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην αξία του ατόμου και όχι του φύλου.  “Πρέπει να είσαι πολύ σκληρός και να μπορείς να παραμένεις με θετικές σκέψεις. Πάντα λέμε ότι πρέπει να δουλεύομαι σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον, δύσκολο, επικίνδυνο και βρώμικο.”

Είναι ακόμη ανύπαντρη μα λέει πώς οι άλλες γυναίκες πυροσβέστες παντρεύτηκαν και έκαναν παιδιά, απλώς έπρεπε να προπονηθούν σκληρότερα για να μείνουν σε καλή φυσική κατάσταση μετά την εγκυμοσύνη.

Η Wu, η οποία συμβουλεύει νέους στον ελεύθερό της χρόνο μας δίνει την συμβουλή που συχνά δίνει και στους νέους: “Δεν έχει σημασία αν είσαι άντρας ή γυναίκα αν έχεις την ικανότητα και την καρδιά για να υπηρετείς.” Κλείνει λέγοντας πως: “Είναι μια δουλειά στην οποία νιώθεις πως βοηθάς άμεσα ανθρώπους και σου δίνει τεράστια ευχαρίστηση.”

Μετάφραση για το Fire.gr, Παναγιώτης Κοιλάκος

Πηγή άρθρου : www.scmp.com

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.